Από τις αρχές του 19ου αιώνα και μέχρι τις αρχές του 20ού, η Μονμάρτρη εξελίχθηκε σε ένα σημαντικό κέντρο καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και τόπο συγκέντρωσης πολλών, κυρίως φτωχών, διανοούμενων, καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων ο Βίνσεντ βαν Γκογκ, ο Ανρί Ματίς και ο Πάμπλο Πικάσο. Εκεί βρέθηκαν αρκετές φορές γυναίκες και σπουδαστές, οι οποίοι έδιναν ένα άλλο «άρωμα» στην περιοχή, έναν ιδιότυπο χαρακτήρα. Αυτόν το… χαρακτήρα φαίνεται πως… βλέπει η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, στα σημερινά Εξάρχεια, της ανεξέλεγκτης παραβατικότητας. Οι μολότοφ, τα επεισόδια, οι καταδρομικές κουκουλοφόρων, η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, το λαθρεμπόριο τσιγάρων, οι πυροβολισμοί και τα μαχαιρώματα μεταξύ εμπόρων ουσιών συνιστούν το καθημερινό… κοκτέιλ της ανομίας στο «άβατο της πρωτεύουσας».
«Για εμένα τα Εξάρχεια είναι μία ιστορική γειτονιά της Αθήνας, είναι κέντρο τέχνης και πολιτισμού, την οποία, η δική μου πολιτική οπτική τη βλέπει ως Μονμάρτρη της πρωτεύουσας -και όχι ως πολύπαθη περιοχή- η οποία έχει γνωρίσει την εγκατάλειψη της Πολιτείας εδώ και αρκετές δεκαετίες και γι’ αυτό χρειάζεται γενναία αυτοκριτική και από την Αυτοδιοίκηση και από τους θεσμικούς παράγοντες», ανέφερε στις δηλώσεις της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Παπακώστα.
«Από την αρχή της θητείας μου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σας βεβαιώνω ότι δρούμε καθημερινά. Η Ελληνική Αστυνομία δρα με σχεδιασμό και μεθοδικότητα, σεβόμενη παράλληλα τα ανθρώπινα δικαιώματα, διατηρώντας αυτή την ευαίσθητη ισορροπία με αφοσίωση, και οι επιτυχίες της είναι ο καρπός αυτής της συνεργασίας της πολιτικής και της φυσικής ηγεσίας, η οποία προβλέπει τη διαρκή παρουσία στην περιοχή», επισήμανε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε: «Το μήνυμα δηλαδή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι ξεκάθαρο: Η ανοχή στην παραβατικότητα είναι μηδενική, άβατα για εμάς δεν υπάρχουν στη χώρα, εκτός από το αυτοκέφαλο του Αγίου Ορους. Κάποιοι έχουν ‘”επενδύσει’” στο να θολώνουν αυτή την πολιτική κατεύθυνση σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να πείσουν τους πολίτες ότι η Αθήνα είναι ανασφαλής, το οποίο πολύ απέχει από το ότι όντως υπάρχουν ζητήματα παραβατικότητας που μας απασχολούν και απασχολούν τους Αθηναίους και στα οποία έχουμε ρίξει το βάρος μας, μεταφέροντας μία στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας και βλάπτοντας τελικά την εικόνα της πατρίδας μας προς τα έξω, εκπέμποντας λανθασμένα σήματα».
Οι παραπάνω δηλώσεις της υφυπουργού προκάλεσαν πολιτικές αντιδράσεις. «Αν τα Εξάρχεια είναι η Μονμάρτρη της Αθήνας, τότε η Κατερίνα Παπακώστα είναι η Μαρία Αντουανέτα», σχολίασε με δηκτικό ύφος ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛ. Παύλος Χρηστίδης και συμπλήρωσε πως «η Αστυνομία δεν μπορεί να περάσει κάτω από τη Ζωοδόχου Πηγής, έχουν εντολή να μην το κάνουν αυτό, μας το έχουν πει αξιωματικοί». «Ως φαίνεται η κυρία υπουργός δεν έχει αίσθηση της πραγματικότητας. Αν όμως επιμένει η κ. Παπακώστα, δεν έχει παρά να εγκαινιάσει μια έκθεση τέχνης ή να παρευρεθεί σε μια εκδήλωση πολιτισμού στα Εξάρχεια. Χωρίς αρκετές διμοιρίες ΜΑΤ βέβαια», δήλωσε η υπεύθυνη Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη του ΚΙΝ.ΑΛ. Εύη Χριστοφιλοπούλου. «Δεν πέφτει το ξύλο της αρκούδας στη Μονμάρτρη. Προφανώς δεν είναι και Βηρυτός εν καιρώ πολέμου, άλλα έχουν ξεφύγει τα πράγματα, υπάρχουν μαχαιρώματα, υπάρχουν άτομα του κοινού ποινικού δικαίου», είπε από την πλευρά του ο κ. Θανάσης Χειμωνάς, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι.
Ολα αυτά την ώρα που τις τελευταίες τέσσερις ημέρες στα Εξάρχεια γίνονται επεισόδια, με κουκουλοφόρους να επιτίθενται στις δυνάμεις των ΜΑΤ με πέτρες και μολότοφ. Τόσο την Παρασκευή όσο και το Σάββατο οι αντιεξουσιαστές έκαναν… πάρτι στην καρδιά της πρωτεύουσας. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν έναν ανήλικο, με τους κουκουλοφόρους να ξεσπούν τη μανία τους στο υπουργείο Πολιτισμού, όπου επιτέθηκαν με ρόπαλα, βαριοπούλες και πέτρες, προκαλώντας φθορές στην πρόσοψη του κτιρίου.
Από την έντυπη έκδοση