Στο κείμενο της κοινής δήλωσης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, αφού διατυπώνεται η ικανοποίηση για την υιοθέτηση και το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που οδήγησε στη θετική έκβαση του Eurogroup του Βουκουρεστίου, αναφέρονται και οι μελλοντικές υποχρεώσεις.
Οπως τονίζεται, «το Eurogroup χαιρετίζει τη σταθερή δέσμευση της Ελλάδας να συνεχίσει την εφαρμογή όλων των μεταρρυθμίσεων που ανέλαβε μέσα στο πρόγραμμα του ESM και ειδικά την περαιτέρω μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, των κοινωνικών προγραμμάτων, τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, της είσπραξης φόρων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας. Ολα αυτά θα επιτηρούνται από τους θεσμούς στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας».
Η ανακοίνωση του Eurogroup δίνει έμφαση και στο θέμα της ταχείας εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων. Συγκεκριμένα σημειώνει ότι θα πρέπει «να συνεχιστεί η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα για να εξασφαλιστεί, μεταξύ άλλων, ένα αποτελεσματικό πλαίσιο στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και στην εφαρμογή σχεδίου δράσης για την πτώχευση νοικοκυριών, με στόχο να εξαλειφθεί το απόθεμα υποθέσεων ως τα τέλη του 2021».
Πάντως, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, o πρόεδρος του σώματος Μάριο Σεντένο καλωσόρισε την αξιολόγηση των θεσμών, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων, προκειμένου να εκταμιευθεί η πρώτη δόση των επιστροφών από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Ταυτόχρονα, κάλεσε την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, κάνοντας ειδική αναφορά στη δέσμευση της κυβέρνησης ότι το νομικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα τερματιστεί στο τέλος του 2019.
Αποπληρωμή δανείου
Ερωτηθείς σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ, ο κ. Σεντένο επισήμανε ότι κι άλλες πρώην μνημονιακές χώρες έκαναν το ίδιο, προσθέτοντας ότι για να γίνει αυτό από την Ελλάδα θα πρέπει όλοι οι πιστωτές να είναι σύμφωνοι, ενώ χαρακτήρισε θετικό το γίνεται αυτή η συζήτηση.
Για το ίδιο θέμα, ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ αναγνώρισε ότι μέρος του δανείου του ΔΝΤ είναι ιδιαίτερα ακριβό, δεδομένου ότι το επιτόκιο για το 1/3 είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που δανείστηκε πρόσφατα η Ελλάδα από τις αγορές.
Οπως είπε, έχει οικονομική λογική η πρόωρη μερική αποπληρωμή, ενώ ο ίδιος θα προβεί στην εισήγηση προς το Εurogroup, όταν διατυπωθεί τέτοιο ελληνικό αίτημα, αλλά, όπως σημείωσε, πρέπει να συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων και ομοφωνία των «19». Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο ΕSM υποστηρίζει κάθε προσπάθεια που βελτιώνει το προφίλ του χρέους.
Απόστολος Γκλέτσος: Τις ανεμογεννήτριες τις ξέρω καλά, με πίεσε ο χρόνος [βίντεο]
Πάντως, για την πρόωρη αποπληρωμή του χρέους θα πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα κράτη- μέλη, ενώ στις προκαταρκτικές συζητήσεις που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα διατυπώθηκαν επιφυλάξεις από την πλευρά της Γερμανίας και της Ολλανδίας.
Αναφορικά με την εκταμίευση των 973 εκατ. ευρώ, αυτή επιμερίζεται σε ένα ποσό 644 εκατ. ευρώ που αφορά την επιστροφή προς την Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα και σε ένα ποσό 239 εκατ. ευρώ από το επιτοκιακό κέρδος που θα έχει η Ελλάδα. Το κέρδος αυτό αφορά ένα επιπλέον επιτόκιο 2,5% στο δάνειο των 12,5 δισ. που είχε λάβει από τον προκάτοχο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, τον EFSF, το 2012 για την επαναγορά χρέους. Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι τα χρήματα θα δοθούν όταν ολοκληρωθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες σε κάποιες χώρες, το αργότερο στις αρχές Μαΐου.
Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί επισήμανε ότι οι συζητήσεις των θεσμών με τις ελληνικές αρχές δεν είναι εύκολες, προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας ήταν θετικό. Ο επίτροπος χαρακτήρισε τη χθεσινή εξέλιξη ως «σήμα προς τις αγορές» ότι η χώρα εκσυγχρονίζεται και σήμα προς τις χώρες της ευρωζώνης πως η στήριξη προς την Ελλάδα ήταν επιτυχής.
Υπό εποπτεία το νέο πλαίσιο για α’ κατοικία
Αναφορικά με τη νέα νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τόσο ο κ. Μοσκοβισί όσο και το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, που εκπροσώπησε την κεντρική τράπεζα στη χθεσινή συνεδρίαση, υπογράμμισαν ότι όλα τα αρμόδια όργανα συμφωνούν με το διάδοχο σχήμα.
Σύμφωνα με τον κ. Κερέ, η ΕΚΤ είχε σημειώσει τους κινδύνους στο νέο πλαίσιο Κατσέλη, όπως η καθυστέρηση των δικαστικών αποφάσεων, ωστόσο, συνέχισε, τα προβλήματα ξεπεράστηκαν μετά από εντατικές συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίοι αξιωματούχο, ο νέος νόμος θα συμβάλει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τη Δικαιοσύνη.
Τόνισε πάντως ότι το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα πρέπει να ολοκληρωθεί και ότι τα αποτελέσματά του θα παρακολουθούνται στενά από την ΕΚΤ. Ειδικότερα είπε ότι θα πρέπει άμεσα το νέο πλαίσιο να τεθεί σε ισχύ και πολύ σύντομα θα πρέπει να υιοθετηθεί και να εφαρμοστεί και η δευτερεύουσα νομοθεσία που θα συνδέει όλα τα καθεστώτα προστασίας της πρώτης κατοικίας που ισχύουν στην Ελλάδα. Εδωσε μάλιστα ειδική έμφαση στη σύνδεση του νέου πλαισίου με το υπόλοιπο του νόμου Κατσέλη και την ανάγκη να μειωθούν το ταχύτερο δυνατό οι εκκρεμούσες αιτήσεις του παλιού νόμου, οι οποίες σύμφωνα με εκτιμήσεις φτάνουν τις 170.000.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου