Συζητήθηκε πάρα πολύ η αναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο «αεροδρόμιο της Μίκρας» που χρησιμοποίησε για να προσδιορίσει το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον ομόλογό του των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.
Το μέχρι τώρα γνωστό ως αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης , Airport Macedonia (SKG) Greece ,μετονομάζεται από σήμερα απλά σε αεροδρόμιο Μίκρας.
Με “πόνο’ και ξεροκαταπίνοντας ,αλλά ,το έκανε.
Ήτανε δίκαιο και έγινε πράξη! pic.twitter.com/alkTpGHgcU— Nikol (@NikKo_ial) 2 Απριλίου 2019
Όπως είπε μιλώντας για την επιτήρηση του εναερίου χώρου της γειτονικής χώρας θα παρέχουμε «τεχνική βοήθεια μέσω του ραντάρ υψηλής τεχνολογίας που διαθέτουμε στο αεροδρόμιο της Μίκρας, στη Θεσσαλονίκη, μπορούμε να δώσουμε υποστήριξη στον τομέα της ασφάλειας των πτήσεων».
Σημαντική μέρα για ολόκληρα τα Βαλκάνια χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.
Επίσης, οι δύο πλευρές συζήτησαν για την αξιοποίηση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, ύψους σχεδόν 200 εκατομμυρίων, για την επέκταση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στην γείτονα.
Υπογράφουν, παράλληλα, Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διάνοιξη της δεύτερης, μέσα σε λίγους μήνες συνοριακής διόδου η οποία θα ενισχύσει το εμπόριο, τις τουριστικές ροές στην Ελλάδα και κυρίως τις επαφές ανάμεσα στους λαούς.
https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/535706406836383/
Με τη συνάντησή των δύο ηγετών, τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας των δύο χωρών και το επιχειρηματικό φόρουμ, εγκαινιάζεται μια νέα αφήγηση για τις σχέσεις των δύο χωρών. που έχει ως βάση τη συνεργασία, την αλληλοκατανόηση και τη συνανάπτυξη, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Να χτίσουμε ένα διαφορετικό αφήγημα για τα Βαλκάνια», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του.«Εμείς προσπαθούμε να οικοδομήσουμε ένα αφήγημα συνεργασίας και συνανάπτυξης».
Στο διπλωματικό επίπεδο οι δύο χώρες ιδρύουν πρεσβείες προς αντικατάσταση των Γραφείων Συνδέσμου, τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Πριν λίγους μήνες η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που επικύρωσε το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και σήμερα υπογράφουν Μνημόνιο Συνεργασίας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αυτό είναι ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει τον εντατικό συντονισμό των δύο χωρών σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας, αλλά και μετά την ένταξη, καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας για τις ευρωπαϊκές πολιτικές.
“Εμείς εδώ χτίζουμε γέφυρες και γκρεμίζουμε τα τείχη”, τόνισε ο κ. Τσίπρας και υπενθύμισε τη ρήση του πάπα ότι όσοι χτίζουν τείχη στο τέλος εγκλωβίζονται σε αυτά.
Ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε στις συμφωνίες και τα μνημόνια συνεργασίας που υπογράφτηκαν μετά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.Σημείωσε τον στόχο να δημιουργηθούν οι πλήρεις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ευκαιριών μέσα από αυτές τις συμφωνίες.
Σήμερα το απόγευμα ο κ. Τσίπρας και εγώ θα κηρύξουμε την έναρξη του επιχειρηματικού φόρουμ που θα συμμετέχουν από 100 επιχειρηματίες από κάθε χώρα, είπε και χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας αυτή τη συνάντηση. Ανέφερε ότι η συνεργασία μέσω του ΑΣΣ θα συμβάλει στην επίλυση διαφορών και την ανάπτυξη κοινά επωφελών ευκαιριών.
Ο κ. Ζάεφ είπε ότι τους προηγούμενους μήνες έκανε έναν πολύ καλό φίλο, τον Αλέξη Τσίπρα. «Είναι πολύ καλός φίλος μου και της χώρας μου», σημείωσε.
Προηγήθηκε συνάντηση των δύο ηγετών στο πρωθυπουργικό γραφείο του Ζόραν Ζάεφ, ολομέλεια Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και υπογραφή διμερών συμφωνιών.
Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου στόχος είναι η απευθείας ανάπτυξη οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
Θερμότατο ήταν το κλίμα κατά την υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα από τον Ζόραν Ζάεφ στο πρωθυπουργικό μέγαρο των Σκοπίων λίγο μετά τις 11:15 το πρωί της Τρίτης.
Ο Ζόραν Ζάεφ αφού αντάλλαξε χειραψία με τον Αλέξη Τσίπρα μπροστά στους φωτογράφους, κάποια στιγμή σήκωσε και το δεξί του χέρι και έκανε το σήμα της νίκης.
Η κίνηση που «έκλεψε την παράσταση» όμως ανάμεσα σε Τσίπρα-Ζάεφ ήταν η κίνηση του πρωθυπουργού των Σκοπίων να βγάλει δύο selfies με τον Έλληνα ομόλογό του ο οποίος ανταποκρίθηκε με χαμόγελο στην πρόσκλησή του αυτή.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών ενέπνευσε πολύ κόσμο που αναγνώρισε ότι είναι εφικτό να λύνεις διεθνείς διαφορές με αμοιβαίο σεβασμό. Οφείλουμε να δείξουμε ότι οι λαοί μας έχουν μόνο να κερδίσουν από τον δρόμο που ανοίχτηκε», έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter επ’ αφορμή της σημερινής επίσκεψης.
Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης μαζί με τον πρωθυπουργό βρίσκεται στη γειτονική χώρα σχεδόν το μισό υπουργικό συμβούλιο.
Ανάμεσά τους και η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου.
Συγκεκριμένα:
Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης
Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός
Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης
Η υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδια για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Ελευθερία
Χατζηγεωργίου.
Οι επιχειρηματίες που συμμετέχουν στο ταξίδι
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε αντιμέτωπος με την γκρίνια των επιχειρηματιών της Β. Ελλάδας σε συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, ενώ πρόεδροι επιμελητηρίων δήλωσαν πως δεν θα συμμετάσχουν στην αποστολή στα Σκόπια. Τότε, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου έσπευσε να πει πως στην αποστολή στα Σκόπια δεν κλήθηκαν φορείς αλλά κλήθηκαν επιχειρηματίες.
Ανάμεσα σε αυτούς είναι:
Ιωάννης Μαυρουδής, CEO της Γαία Επιχειρείν ΑΕ (αγροτοδιατροφικός τομέας)
Ιωάννης Κουφουδάκης, CEO της Neuropublic ΑΕ (συστήματα υψηλής τεχνολογίας στον αγροτοδιατροφικό τομέα)
Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ.
Nicola Battilana, CEO της ΔΕΣΦΑ (φυσικό αέριο)
Motor Oil με διευθυντικό στέλεχος της
Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίου (ενέργεια, μέταλλα, κατασκευές)
Γιώργος Περιστέρης, CEO της ΤΕΡΝΑ (ενέργεια κατασκευές)
Δημήτρης Καλλιτσάντσης, CEO της ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Γ Αψούρης, Ν. Μαυρούλιας, Σ. Γρίβας και I. Γερουλάνος από τα ΕΛΠΕ
Μανώλης Μελαμπιανάκης, CEO της Ευριπίδης ΑΕ (παραγωγή, τυποποίηση, συσκευασία ελαιολάδου)
Χριστίνα-Άντζελα Παπανδρέου, GFO Elbisco ΑΕ (βιομηχανία τροφίμων)
Νίκος Καλημέρης, γενικός διευθυντής Zitoluks (βιομηχανία τροφίμων).
Γιάννης Μπαϊρακτάρης, γενικός διευθυντής Elea Creta Ltd
Κωνσταντίνος Κόκκαλης, αντιπρόεδρος Intracom
Θεοχάρης Βλαχοπαναγιώτης, CEO Rhoe Urban Technologies PC, startup σπουδαστών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Κωνσταντίνος Δερδεμέζης, διευθυντής Ομίλου Τσιμέντων Τιτάν
Μιχάλης Κωνστανπνίδης, Αντώνης Κοντολέων, στελέχη ΣΙΔΕΝΟΡ
Δημήτρης Κοντομηνάς, πρόεδρος DEMKO (ασφάλειες)
Δημήτρης Κούτρας, πρόεδρος ΙΝΤΡΑΚΑΤ
Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (πρώην
Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος) και αντιπροσωπεία επιχειρηματιών μελών του συνδέσμου
Νικόλαος Στασινόπουλος, πρόεδρος ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ
Νικόλαος Δημαρέλης, γεν. διευθυντής Παυλίδης ΑΕ (μάρμαρα γρανίτες)
Παναγιώτης Νετίδης, ιδιοκτήτης της NGP (εταιρεία διανομών βιομηχανικών, ναυτιλιακών και καταναλωτικών προϊόντων με έδρα στη Θεσσαλονίκη)
και αντιπροσωπείες επιμελητηρίων.