Το κινηματοθέατρο «ΣΤΑΡ» αποδείχθηκε τελικά αρκετά μικρό για την εκδήλωση, με αποτέλεσμα ο κόσμος να έχει πλημμυρίσει τόσο την είσοδο όσο και τον κεντρικό δρόμο της πόλης. Φτάνοντας στο χώρο της εκδήλωσης οι κάτοικοι τον υποδέχθηκαν με το σύνθημα: «Εμείς εδώ στη Βέροια δεν δεχόμαστε το “Βόρεια Μακεδονία”, μόνο το βόρεια της Μακεδονίας».
Στην ομιλία του τόνισε ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών η κυβέρνηση δημιούργησε τετελεσμένα και πολλά προβλήματα στα μακεδονικά προϊόντα «γιατί κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι είναι Μακεδόνες». Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στη πρόσφατη συνέντευξη του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι δέχθηκε τον όρο «Βόρεια Μακεδονία» όταν ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε στη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. «Θαρρείς και ο κ. Ζάεφ μας έκανε χάρη», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος με έμφαση υπογράμμισε ότι «ο κ. Τσίπρας είπε “ναι” εκεί που έξι πρωθυπουργοί είχαν πει “όχι”. Οπως “όχι” είχε πει το 2008 η κυβέρνηση της Ν.Δ. από το Βουκουρέστι».
Πριν από τη Βέροια, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε το εργοστάσιο της πολύπαθης Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, στο Πλατύ. Ενημερώθηκε από το διευθυντή για τις δυνατότητες της μονάδας που καλύπτει 650 στρέμματα και έχει το μεγαλύτερο σιλό στα Βαλκάνια, με δυνατότητα επεξεργασίας 8.000 τόνων την ημέρα και 50.000-100.000 τόνους ζάχαρης παραγωγή το χρόνο. Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τους τευτλοπαραγωγους και τους ροδακινοπαραγωγούς της περιοχής που παράγουν κομπόστες, οι οποίοι του εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την αγωνία τους για το μέλλον τους, καθώς το εργοστάσιο πήρε παράταση λειτουργίας μόνο για τον επόμενο χρόνο.
Οπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται για μια μονάδα που στα καλά της αποτελούσε στήριγμα για όλη τη Μακεδονία. «Να δούμε πώς θα της ξαναδώσουμε ζωή», τους είπε, ρωτώντας για τη δυνατότητα να υπάρξει δεύτερη, παράλληλη γραμμή παραγωγής για στέβια, καθώς τα υποκατάστατα ζάχαρης κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στο ράφι.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου