Τις εκλογές στην Ελλάδα θα επηρεάσει πολύ η διαμάχη για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, επισημαίνει το άρθρο. «Στην Ελλάδα το ζήτημα ονομασίας της βόρειας γείτονος είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς θεωρείται απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και ως κλοπή της ιστορίας και των συμβόλων της εθνικής της ταυτότητας, ενώ το θέμα “σέρνεται” για σχεδόν τριάντα χρόνια. Ωστόσο, η πρόσφατη λύση στο πρόβλημα – με το όνομα “Βόρεια Μακεδονία” – είναι βαθιά αντιδημοφιλής», τονίζει το άρθρο.
«Η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών τον Ιανουάριο προκάλεσε τεράστιες διαδηλώσεις, ενώ οδήγησε τους ΑΝΕΛ εκτός κυβέρνησης. Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχηματίσει πλειοψηφία με την βοήθεια ανεξάρτητων βουλευτών και συνεπώς, η κυβέρνηση είναι σε θέση να επιβιώσει μέχρι το τέλος της θητείας της το φθινόπωρο», συνεχίζει το άρθρο.
Στην Ελλάδα σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν τη συμφωνία των Πρεσπών ως επικίνδυνη για το εθνικό συμφέρον και την χρησιμοποίησαν για να επιτεθούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτή η εθνικιστική φλόγα θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά είναι πιθανό να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο βόρειο τμήμα της χώρας, επισημαίνεται ακόμα.
Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να επαναφέρει το δίλημμα «Αριστεράς – Δεξιάς», έννοιες που πολλοί είχαν αποφανθεί πως είχαν ξεπεραστεί κατά την διάρκεια της κρίσης, όπως έδειξε άλλωστε και η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπως και ο Σάντσεζ στην Ισπανία, επιδιώκει επίσης την στροφή στην κοινωνική ατζέντα: Αύξησε τον ελάχιστο μισθό και έπεισε το Eurogroup να μην επιβάλει στην Ελλάδα τις νέες περικοπές των συντάξεων που έπρεπε να εφαρμοστούν τον Ιανουάριο, επισημαίνει ακόμα η La Repubblica.
Δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, δεν είναι σαφές πώς θα καταλήξει ο ανταγωνισμός γύρω από τα διάφορα θέματα που έχουν επιλεγεί από την Αριστερά και την Δεξιά στην Ισπανία και την Ελλάδα, καταλήγει το άρθρο.