Συμπληγάδες που ορθώνονται μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου και κρατούν το όλο οικοσύστημα καταμεσής μιας τέλειας πολιτικής και επικοινωνιακής καταιγίδας. Πώς αλλιώς, άλλωστε, μπορεί να χαρακτηριστεί το πλήρες αδιέξοδο της Ηρώδου Αττικού, που έντυσε αρχικά με τα χρώματα της «διαφάνειας» και της «αρτιότητας» ένα διαγωνισμό που χαρακτηρίστηκε ως παρωδία από σύσσωμη την αντιπολίτευση και τώρα βλέπει το όλο οικοδόμημα να καταρρέει σαν… χάρτινος πύργος μπροστά της, όσο βουλευτές της κρατούν πλέον απόσταση από την όλη διαδικασία.
Το διά ταύτα για τη συγκυβέρνηση είναι απόλυτα ιονισμένο. Οι του Μαξίμου πορεύονται εμφατικά στριμωγμένοι ανάμεσα στη… Σκύλλα των αποκαλύψεων-φωτιά για τον επιχειρηματία Καλογρίτσα και τα περιλάλητα βοσκοτόπια και στη… Χάρυβδη της πολλαπλής αμφισβήτησης ακόμα και από κομματικά στελέχη πρώτης γραμμής, επιχειρώντας να υπερασπιστούν με… νύχια και με δόντια ένα αφήγημα που στήθηκε με επικοινωνιακούς όρους… «Βig Βrother», σκόρπισε ανέμους σε πολιτικό και μιντιακό επίπεδο και πλέον αποκτά τη μορφή της θύελλας. Μέσα, δε, σε αυτό το τοπίο της αποσύνθεσης και με το περιβόητο σύνθημα περί του «ηθικού πλεονεκτήματος» του ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει στα βράχια, ο εκνευρισμός, η αμηχανία και οι σπασμωδικές κινήσεις κρατούν το τέμπο, όσο το πολλάκις χρησιμοποιημένο, αλλά πλέον ξεπερασμένο από την πραγματικότητα επιχείρημα για «συμφέροντα που θέλουν την ανατροπή της… δεύτερης φοράς Αριστερά» αποδεικνύουν το σκηνικό της… μαύρης τρύπας.
Οσο ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, που επέστρεψε από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής νωρίτερα από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να στήσει τις νέες γραμμές άμυνας της συγκυβέρνησης, ομνύει στο όνομα της… διαφάνειας, σύντροφοί του στην Κουμουνδούρου φαίνεται πως έχουν άλλη άποψη, την οποία και φροντίζουν να δημοσιοποιήσουν με κάθε ευκαιρία. Τα… χτυπήματα καταμεσής της εβδομάδας που πέρασε ήταν πολλά και ήρθαν για να δείξουν με τον πλέον καθαρό τρόπο το κλίμα της εσωτερικής γκρίνιας, λίγες εβδομάδες, μάλιστα, πριν ανοίξει τις εργασίες του το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τον διπλό θόλο - Το φθινόπωρο του 2026 το ελληνικό Iron Dome
Εάν κάτι, βέβαια, ξεχώρισε από το σύνολο των από μέσα χτυπημάτων, αυτό δεν ήταν άλλο από μια παραδοχή του υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, που άναψε φωτιές στο Μέγαρο Μαξίμου, με την ενόχληση να ξεκινά από το κέντρο της Αθήνας και να φτάνει πέραν του Ατλαντικού και πιο συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη, όπου βρισκόταν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Τι είπε ένα από τα κορυφαία στελέχη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο οποίος, στη συνέχεια, υποχρεώθηκε σε κορυφαία κυβίστηση; Grosso modo πως όσοι ανακήρυξαν ως υπερθεματιστή τον επιχειρηματία Καλογρίτσα έχουν ποινικές και πολιτικές ευθύνες, εάν τελικά αποδειχθεί προβληματικό το «πόθεν έσχες» του. Τι κι αν στη συνέχεια ο κ. Κουρουμπλής επιχείρησε να μιλήσει για… συνωμοσίες και επιχείρηση ανατροπής της συγκυβέρνησης; Η ουσία των πρώτων λόγων του ήταν, είναι και θα παραμείνει ίδια, όσο μαζί της συμπορεύεται η σφοδρή επίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κάνει λόγο για «μεγάλο σκάνδαλο», αφήνοντας να εννοηθεί πως η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.
Η τοποθέτηση-βόμβα του υπουργού Εσωτερικών δεν ήταν η μόνη. Τη σκυτάλη, πάντως, από τον κ. Κουρουμπλή όσον αφορά στις δηλώσεις-φωτιά πήρε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Τσίρκας. «Δεν έγινε ουσιαστική εξέταση των δηλώσεων “πόθεν έσχες” των υποψήφιων καναλαρχών στην Επιτροπής Διενέργειας του Διαγωνισμού», ανέφερε, για να υποχρεωθεί και αυτός με τη σειρά του σε διευκρινιστική δήλωση, προκειμένου να… μαζέψει όσα προηγουμένως είχε δηλώσει σε πανελλήνια εμβέλεια. Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Βέττα, που έθεσε ως πρωταρχική προτεραιότητα τα χρήματα, από όπου κι αν αυτά προέρχονται. «Τη Δευτέρα οι υπερθεματιστές θα πρέπει να καταθέσουν ρευστό χρήμα, ακόμη κι αν καταθέσουν τη μασέλα της γιαγιάς τους», ανέφερε ο κ. Βέττας, όσο η βουλευτής της Κουμουνδούρου, Ελένη Αυλωνίτου, αναρωτιόταν δημοσίως γιατί ο έλεγχος των «πόθεν έσχες» δεν έγινε πριν από το διαγωνισμό. «Θα μπορούσε να είχε εξεταστεί νωρίτερα, ώστε να μην υπάρχουν καχυποψίες και συγκρούσεις», τόνισε, ανοίγοντας νέες πληγές στο καταρρακωμένο κυβερνητικό προφίλ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
dgatsios@e–typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής