Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλούν την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για την πτήση – μυστήριο της κυβέρνησης του Μαδούρο, την ίδια στιγμή μάλιστα που η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα καταγγέλλει ότι το καθεστώς βγάζει παράνομα από τη χώρα τόνους χρυσού. «Οι ερωτήσεις προς την κυβέρνηση είναι προφανείς. Για ποιo λόγο ακριβώς έδωσε άδεια προσγείωσης στο εν λόγω αεροσκάφος, όταν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το αρνήθηκαν και με ποιους ακριβώς συναντήθηκε ο εκπρόσωπος του κ. Μαδούρο;», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.
Το Μέγαρο Μαξίμου με non paper υποστήριξε ότι το αεροσκάφος ήρθε για ανεφοδιασμό, επιτέθηκε στη Ν.Δ., ενώ επιχείρησε να διαψεύσει το ρεπορτάζ, κάνοντας λόγο για «θεωρία συνωμοσίας». Μάλιστα, για μια ακόμη φορά επιτέθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. «Τα λαγωνικά του ΣΚΑΪ μας ανακάλυψαν ξανά. Από την προσγείωση ενός αεροσκάφους, το οποίο ερχόταν από την Ασία στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με σκοπό τον ανεφοδιασμό, ο ΣΚΑΪ κατασκεύασε μια θεωρία συνωμοσίας, την οποία θα ζήλευε ακόμη και ο Αρτέμης Σώρρρας. Η Ν.Δ. έσπευσε να την υιοθετήσει όπως προφανώς αναμέναμε», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.
Την ίδια στιγμή, πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με διαρροές υποστήριζαν χθες πως «ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας δεν έκανε καμία συνάντηση στην Αθήνα». Ωστόσο, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με ανακοίνωσή της διέψευδε το ΥΠΕΞ και επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ, αναφέροντας πως το κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας πράγματι προσγειώθηκε στην Αθήνα και πως σε αυτό επέβαινε ο κ. Αρεάσα. Μάλιστα, από την ίδια ανακοίνωση προκύπτει πως ο απεσταλμένος του Μαδούρο συναντήθηκε στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου με στελέχη της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα. «Πλην των επιτετραμμένων στην αίθουσα VIP δεν υπήρχαν άλλες επισκέψεις στο χρόνο παραμονής του ξένου αξιωματούχου».
Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου από τη Βενεζουέλα, το αεροσκάφος με διακριτικά YV 2486, που ανήκει στην κρατική εταιρία πετρελαίου PDVSA και χαρακτηρίζεται κυβερνητικό, ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου από το Καράκας, πέρασε από την Πορτογαλία, τη Γενεύη και το Αμπου Ντάμπι και το Σάββατο 2 Μαρτίου, στις 2 το μεσημέρι, προσγειώθηκε με άκρα μυστικότητα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, από όπου αναχώρησε στις 6 το απόγευμα.
Η αποκάλυψη ότι κυβερνητικό αεροσκάφος του Μαδούρο, με τον υπουργό Εξωτερικών, παρέμεινε για περίπου τέσσερις ώρες στην Αθήνα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γίνει γνωστό ποιοι άλλοι επέβαιναν και ποιος ήταν ο σκοπός της επίσκεψης, πυροδοτεί πολιτική αντιπαράθεση. «Γιατί έδωσε άδεια προσγείωσης στο κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες το αρνήθηκαν; Γνωρίζει το Μαξίμου τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ότι το καθεστώς Μαδούρο με το συγκεκριμένο αεροσκάφος βγάζει παράνομα από τη χώρα χρήματα και χρυσό και φυγαδεύει συγγενείς αξιωματούχων;», ήταν ορισμένα από τα ερωτήματα που διατύπωσε προς την κυβέρνηση η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη.
Η σιωπή της κυβέρνησης στο ζήτημα που έχει προκύψει με την πτήση – μυστήριο του Μαδούρο, αλλά και η προσπάθειά της να διαψεύσει το ρεπορτάζ, προκαλεί πολλά ερωτήματα. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει άμεσα απαντήσεις για την υπόθεση. «Θα πρέπει να δοθεί μια απάντηση, όχι μόνο για τον ανεφοδιασμό, αλλά ενδεχομένως και για το ποιοι επέβαιναν, αν υπήρχαν στοιχεία τα οποία δηλώθηκαν τελωνειακά, τι σήμαινε αυτή η διέλευση, η υποτιθέμενη transit διέλευση, όλα αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν και να διερευνηθούν», τόνισε (Κανάλι Ενα) ο κ. Βενιζέλος.
«Ηλθε υπουργός Εξωτερικών άλλης χώρας στην Ελλάδα και το μάθαμε από το ρεπορτάζ;», αναρωτήθηκε με δήλωσή του ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος πρόσθεσε: «Γιατί η κυβέρνηση δεν απαντά ευθέως αλλά προτιμά τις υπεκφυγές και τα επιχειρήματα της πεντάρας;». Αιχμηρή ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛ. Παύλου Χρηστίδη, ο οποίος υποστήριξε (ΣΚΑΪ) ότι «όταν φύγουν από την κυβέρνηση, σε λίγους μήνες, αυτά που θα έρθουν στο φως της δημοσιότητας δεν θα έχουν προηγούμενο από τη Μεταπολίτευση και μετά».
Τι λέει βουλευτής της αντιπολίτευσης
Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα παρακολουθεί με προσοχή την εξέλιξη, χαρακτηρίζοντάς την σοβαρή, ενώ αμφισβητεί ότι το αεροσκάφος προσγειώθηκε στην Αθήνα μόνο για ανεφοδιασμό. Το κορυφαίο στέλεχος της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ο βουλευτής και καθηγητής Οικονομικών Χοσέ Γκέρα μιλώντας στον ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι η πτήση συνδέεται με την επιχείρηση του Μαδούρο εξαγωγής χρυσού από τη χώρα. «Βγάζουν 5 με 6 τόνους χρυσό συνεχώς.
Με έναν τρόπο λαθραίο. Είναι πιθανόν η στάση του αεροσκάφους στην Ελλάδα να σχετίζεται με αυτό το θέμα, να χρησιμοποιήσουν δηλαδή την Ελλάδα ως ενδιάμεσο για το ζήτημα του χρυσού. Χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως μηχανισμό για να αποκτήσουν ευρώ και στη συνέχεια αυτά τα ευρώ να καταλήξουν στο Καράκας», τόνισε ο κ. Γκέρα.
Όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, το καθεστώς του Μαδούρο βγάζει τόνους χρυσού από τη Βενεζουέλα, με προορισμό κυρίως την Τουρκία. Ο κ. Γκέρα στην ίδια συνέντευξη επέκρινε και τη στάση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κρίση στη Βενεζουέλα. «Η Ελλάδα βρίσκεται στην ίδια γραμμή με τον Μαδούρο. Για αυτόν το λόγο δίνει άδεια προσγείωσης στο αεροσκάφος. Είναι πολύ κακό η Ελλάδα, που είναι η κοιτίδα της Δημοκρατίας, να στηρίζει μια δικτατορία», κατέληξε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χοσέ Γκέρα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου