Σε ένα μείζον θέμα που όπως όλοι υπογράμμισαν απαιτεί συναίνεση, εθνική συστράτευση και σύνθεση, ο Αλέξης Τσίπρας προτίμησε και πάλι να κινηθεί με μικροκομματική λογική αυτοδοξάζοντας τις πολιτικές που εφαρμόζει, όπως τα σχολικά γεύματα, «ξεχνώντας» τα επιδόματα που περιέκοψε πέρυσι σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες και υποστηρίζοντας ότι «για τα παιδιά που μένουν έξω από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς φταίει ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστοι δημόσιοι και ιδιωτικοί σταθμοί»!
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια του πορίσματος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση του δημογραφικού παρουσίασε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα της Ν.Δ. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι από το 2011 και για πρώτη φορά μεταπολεμικά ο πληθυσμός της πατρίδας μας μειώνεται. Από τα 11,1 εκατομμύρια τότε, βρεθήκαμε πέρυσι στα 10,7 εκατομμύρια και αν οι ρυθμοί αυτοί συνεχιστούν, οι Ελληνες θα περιοριστούμε στα 8,9 εκατομμύρια μέχρι το 2050 και στα 7,3 εκατομμύρια μέχρι το 2080 και πρόσθεσε ότι η πρόταση της Ν.Δ. είναι ένα σχέδιο τεσσάρων κατευθύνσεων που περιλαμβάνει τη μείωση του οικονομικού βάρους για την απόκτηση παιδιού, τη στήριξη των εργαζόμενων γονέων, κυρίως των γυναικών που σηκώνουν σήμερα το μεγάλο βάρος της ανατροφής των παιδιών, επιστροφή των νέων που έφυγαν από την Ελλάδα και βέβαια τη διαγενεακή αλληλεγγύη μέσω ενός σύγχρονου ασφαλιστικού συστήματος.
Κεντρική επιδίωξη
Ειδικότερα επισήμανε ότι τα σποραδικά επιδόματα με τη μορφή φιλοδωρήματος δεν συνιστούν πολιτική για τους νέους που θέλουν να κάνουν οικογένεια. Για τη Ν.Δ. η κεντρική της επιδίωξη επισήμανε ότι είναι η δημιουργία πολλών χιλιάδων νέων, καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας σε μια οικονομία, η οποία θα αναπτύσσεται με ρυθμούς διπλάσιους από τους σημερινούς. Δεσμεύτηκε ότι ως πρωθυπουργός θα θεσπίσει άμεση ενίσχυση 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που θα γεννιέται στην πατρίδα μας. Το αφορολόγητο θα αυξηθεί κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Θα δοθούν πρόσθετα κίνητρα σε ζευγάρια που τεκνοποιούν νωρίτερα από τα τριάντα χρόνια της γυναίκας.
Ολα τα βρεφικά είδη, υγιεινής και πρώτης ανάγκης και για τις μητέρες θα υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ. Παιδικοί σταθμοί θα υπάρχουν για όλα τα Ελληνόπουλα και όποια οικογένεια δεν θα βρίσκει θέση σε δημοτικό σταθμό θα μπορεί να λαμβάνει ένα κουπόνι ύψους 180 ευρώ για δέκα μήνες τον χρόνο, ώστε να επιλέγει εκείνη τον σταθμό που προτιμά. Διετή προσχολική αγωγή. Ελεύθερη επιλογή της γυναίκας να ορίσει εκείνη τον χρόνο της άδειας εγκυμοσύνης και λοχείας.
Προστασία της από απόλυση για τους είκοσι τέσσερις μήνες, αντί των δεκαοκτώ μετά τον τοκετό. Δημιουργία ειδικών προγραμμάτων κατάρτισης, τα οποία θα περιμένουν όσες μητέρες επιστρέφουν στην εργασία μετά από τη διακοπή για την ανατροφή τέκνων. Ενίσχυση του θεσμού των ολοήμερων σχολείων. Επαναφορά όλων των ποσών που ελάμβαναν οι πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες και έκοψε πέρυσι η κυβέρνηση.
Τρεις πυλώνες
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η επίλυση του δημογραφικού προβλήματος χωρίς ένα σύγχρονο αποτελεσματικό ασφαλιστικό σύστημα δεν υφίσταται, για αυτό και θα προωθήσει το σύστημα που έχουν υιοθετήσει και εφαρμόζουν όλες οι δυτικές χώρες, αυτό των τριών πυλώνων, όπου στον πρώτο πυλώνα θα υπάρχει εθνική σύνταξη για όλους τους Ελληνες και ανταποδοτικό μέρος των εισφορών για κύρια σύνταξη, στον δεύτερο πυλώνα ο ατομικός κουμπαράς που θα δημιουργεί αποθεματικά και αποδόσεις ανάλογα με τις εισφορές του κάθε εργαζομένου και στον τρίτο πυλώνα θα υπάρχει μία εθελοντική πηγή που θα δημιουργεί ένα πρόσθετο κεφάλαιο ιδιωτικής ασφάλισης. Προτάσεις που συνδέονται παράλληλα και με το πρόγραμμα Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης» για την πρόληψη, αλλά και με πολιτικές για όσους έχουν χρόνια προβλήματα, διότι το δημογραφικό έχει δύο όψεις. Της ανάγκης αύξησης του πληθυσμού, αλλά και της ενεργούς και της ποιοτικής γήρανσης, παρέχοντας τη δυνατότητα ακόμα στους συνταξιούχους να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να περικόπτεται η σύνταξή τους, ώστε να μην καταδικάζονται υποχρεωτικά στην αποστρατεία. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα είπε πως το δημογραφικό επειδή δεν είναι ένα εθνικό αλλά ένα πανευρωπαϊκό θέμα θα το θέσει ως ειδική προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή ατζέντα.
Παρωχημένες ιδέες
Στον αντίποδα ο κ. Τσίπρας για μια ακόμα φορά έδειξε ότι εκτός από παρωχημένες ιδέες και ιδεοληψίες δεν είχε να προσφέρει κάτι νέο σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα που αναζητά νέες ιδέες και ευέλικτες ολιστικές λύσεις. Επέμεινε στην επιδοματική πολιτική, όπως του επιδόματος ενοικίου, των σχολικών γευμάτων, λες και το θέμα των νέων ζευγαριών είναι ένα σάντουιτς και ένα φρούτο… και στη λύση της ενσωμάτωσης μεταναστών για να μεγαλώσει ο πληθυσμός της χώρας μας.
Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά από τη δική της πλευρά παρουσίασε ένα πλέγμα 12 μέτρων, μεταξύ των οποίων 200 ευρώ τον μήνα για τρία χρόνια για κάθε νέο παιδί . Οι τρίτεκνοι να αποκτούν τα δικαιώματα των πολυτέκνων. Εφάπαξ επίδομα τοκετού 1.000 ευρώ. Μεταφορά βασικών βρεφικών ειδών στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ. Εναν «Εθνικό Αποταμιευτικό Λογαριασμό» για κάθε παιδί, με τη συμμετοχή τόσο του γονέα, όσο και της Πολιτείας. «Κοινωνική Επιταγή» για κάθε παιδί σε προσχολική ηλικία. Στεγαστική συνδρομή για κάθε οικογένεια για διάστημα δύο ετών. Ακατάσχετο και ασυμψήφιστο των οικογενειακών επιδομάτων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου