Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι η συνάντηση διήρκησε δύο ώρες, Τσίπρας και Ερντογάν ανέφεραν ότι δεν θα υπογραφεί καμία εμπορική συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας, γεγονός που φανερώνει τη προβληματική σχέση των δύο κρατών που έχουν πολλά να χωρίσουν και ελάχιστα να τα ενώνουν.
Κατευθείαν στο «ψητό» ο Ερντογάν – Ζήτησε τους Τούρκους στρατιωτικούς
«Πρέπει να εντοπίσουμε έναν οδικό χάρτη πριν ξεκινήσουμε τον διάλογο. Να δημιουργήσουμε σχέση εμπιστοσύνης. Οι Τούρκοι πρέπει να είναι ισότιμοι στην Κύπρο, είναι μια βασική παράμετρος», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.
«Έχουμε υπερβολικό φόρτο στο μεταναστευτικό. Υπογράψαμε συμφωνία με την ΕΕ για το μεταναστευτικό και τηρήσαμε όλες τις υποσχέσεις αλλά η ΕΕ κατά τα μέγιστα δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της προς εμάς. Εμείς θέλουμε και η ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις της», επεσήμανε.
«Μιλήσαμε για θέματα τρομοκρατίας με τον Τσίπρα. Ως σύμμαχοι πρέπει να είμαστε από κοινού απέναντι στην τρομοκρατία, όπως κατά του PKK, του FETO. Οι φυγάδες αυτών των κινημάτων δεν πρέπει να βρίσκουν θέση στην Ελλάδα. Εφιστώ την προσοχή της γειτονικής χώρας: Η Ελλάδα να φερθεί ανάλογα στους φυγάδες, αυτοί ευθύνονται για τους νεκρούς», είπε ο κ. Ερντογάν καλώντας ουσιαστικά τον Τσίπρα για την επιστροφή των «8».
Τσίπρας: Σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης – Δεν περιθάλπουμε πραξικοπηματίες
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στο μεταναστευτικό. «Ακολούθησε το πραξικόπημα και οι εξελίξεις φρέναραν τη θετική πορεία στις σχέσεις μας. Ήμουν από τους πρώτους που σας τηλεφώνησα εκείνο το βράδυ για να εκφράσω τη συμπαράσταση της δημοκρατικής Ελλάδας. Αργότερα, υπήρξαν εξελίξεις που δημιούργησαν προσκόμματα και εμπόδια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις: Είδαμε στο Αιγαίο να φτάνουν οι παραβιάσεις σε πολύ υψηλά επίπεδα με επικίνδυνα περιστατικά, η υπόθεση των 8 αποτέλεσε αγκάθι στις σχέσεις μας όπως και η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
«Στις συνομιλίες μας έγινε σαφές πως αναγνωρίζουμε προκλήσεις στην εποχή μας που δεν μας επιτρέπουν να παραμένουμε εγκλωβισμένοι στα αδιέξοδα. Να ακολουθούμε το διάλογο για την ειρηνική επίλυση των διαφορών μας. Οι λαοί μας έρχονται κοντά και πρέπει να τους ακολουθήσουμε. Να οικοδομήσουμε μια σχέση στον αμοιβαίο σεβασμό, στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, στην αλληλοκατανόηση των ανησυχιών μας και στο τέλος των απειλών πολέμου», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Στα 4 χρόνια που είμαι πρωθυπουργός έχω επισκεφτεί τέσσερις φορές την Τουρκία», ανέφερε.
Καραμανλής: Δεν ενδιαφέρομαι για ΠτΔ - Να μην αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα η έντονη κριτική
«Θέλουμε μία λύση προς όφελος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων» είπε.
«Η Ελλάδα ως κράτος δικαίου σέβεται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
«Το θέμα εξαντλήθηκε στις συζητήσεις. Για ακόμα μία φορά επαναλαμβάνω την αντίθεση της κυβέρνησης, της Ελλάδας και του λαού σε όσους επιχείρησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση στην Τουρκία. Εκφράζω ότι η Ελλάδα στηρίζει τη Δημοκρατία και δεν έχει καμία πρόθεση να ευνοήσει πραξικοπηματίες και πράξεις που αντίκειται στη σταθερότητα και τη δημοκρατική λειτουργία της Τουρκίας. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη που είναι σεβαστή και η διάκριση των εξουσιών είναι απαράβατος όρος του Συντάγματος. Οφείλουμε να σεβαστούμε και σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Με τον Πρόεδρο συζητήσαμε για το πως θα είναι καλύτερη η συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας. Σε αυτόν τον τομέα έχουμε πάρει πρωτοβουλίες που ενδεχομένως θα αποδώσουν καρπούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ερντογάν για μουφτήδες και Θεολογική Σχολή
Το 1971 η Θεολογική Σχολή έκλεισε. Εγώ κάποτε, όταν πήγαινα σχολείο, είχα πάει επίσκεψη και είχα γνωρίσει έναν πολύ σοφό καθηγητή. Εγώ στις διμερείς συνομιλίες με τον κ. Τσίπρα του είπα πως υπάρχουν 38.000 βιβλία στη βιβλιοθήκη. Δυστυχώς αυτή η σχολή έκλεισε το 1971 και πλέον δεν υπάρχει εκπαίδευση σε αυτή τη σχολή. Μας έχουν φέρει πολλές φορές το θέμα και κάθε φορά τους λέμε πως στη Δυτική Θράκη ελάτε να επιλύσουμε το θέμα των μουφτήδων. Αυτή τη στιγμή η Ιερά Σύνοδος λειτουργεί κανονικά και εξυπηρετεί τις ανάγκες του Πατριαρχείου.
Γιατί επιλέξατε αυτή τη χρονική συγκυρία για να γίνει η συνάντηση;
Τσίπρας: Πιστεύω πως δύο γειτονικές χώρες όταν έχουν ζητήματα που πρέπει να επιλύσουν οφείλουν να έχουν τακτικές συνομιλίες. Αν δεν είχαμε ζητήματα να λύσουμε δεν θα είχαμε τακτικές και ουσιαστικές επαφές. Θεωρώ πως η κριτική που ασκείται από ορισμένους οδηγεί σε τέλμα, αδράνεια. Αν δεν είχαμε διαρκή επικοινωνία δεν θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε κρίσιμα ζητήματα. Αν δεν επικοινωνούσαμε θα μπορούσαμε πολλές φορές να βρεθούμε μπροστά σε επικίνδυνη κλιμάκωση. Θεωρώ πως επικοινωνούμε και είναι η βάση για να προχωρήσουμε παραπέρα με ουσιαστικές συνομιλίες και να πάρουμε αποφάσεις.
Ερντογάν: Έχουμε διάσκεψη στη Θεσσαλονίκη σε σύντομο χρονικό διάστημα και τότε πιστεύω θα συνάψουμε συμφωνίες. Σε αυτή την ερώτηση θέλω να πω πως οι πολιτικοί πρέπει να κερδίζουν φίλους και φιλίες όχι εχθρότητες. Διαφορετικά δεν ασκείς πολιτική, εμείς έτσι ασκούμε την πολιτική μας και θα συνεχίσουμε.
Δείτε εδώ ολόκληρες τις κοινές δηλώσεις:
Η αμήχανη πρώτη επαφή
Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο Ακ Σαράι.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ı kabul etti pic.twitter.com/KyWpGxwuMV
— Türkiye Gazetesi (@turkiyegazetesi) February 5, 2019
Διαβάστε ακόμα: Η Τουρκία επικήρυξε τους 8 στρατιωτικούς για 700.000 ευρώ το «κεφάλι»
Λίγα λεπτά μετά τις 16:00 το μεσημέρι της Τρίτης ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο Λευκό Παλάτι της Άγκυρας όπου και έγινε δεκτός από τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι.
Στο αεροδρόμιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υποδέχθηκαν ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι και η υπουργός Εμπορίου Ρουχσάρ Πεκτζάν.
Διαβάστε ακόμα – Δείπνο Τσίπρα-Ερντογάν με… αθλητικό άρωμα: Σλούκας, Μήτρογλου και Τζαβέλλας θα παραβρεθούν
Στην ελληνική αποστολή, εκτός του πρωθυπουργού, συμμετέχουν ο αν. υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας. Τον Αλέξη Τσίπρα συνοδεύει η σύντροφός του, Περιστέρα Μπαζιάνα.
Διαβάστε ακόμα – Οι γυναίκες έχουν… τρόπο: Εμινέ και Μπέτυ με χαλαρή διάθεση πίνουν τσάι [εικόνες]
Ο πρωθυπουργός στο λογαριασμό του στο twitter ανέβασε μία φωτογραφία από την άφιξή του μαζί κι ένα μήνυμα για την επίσκεψή του στην Τουρκία: «Άφιξη στην Άγκυρα για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Έχουμε τη δυνατότητα να πιάσουμε ξανά το νήμα ενός ειλικρινούς διαλόγου για την επανεκκίνηση της θετικής μας ατζέντα, προς όφελος των λαών μας και της ευρύτερης περιοχής».
Άφιξη στην Άγκυρα για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Έχουμε τη δυνατότητα να πιάσουμε ξανά το νήμα ενός ειλικρινούς διαλόγου για την επανεκκίνηση της θετικής μας ατζέντα, προς όφελος των λαών μας και της ευρύτερης περιοχής. pic.twitter.com/spbVWWhETZ
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) February 5, 2019