Η δημοσκόπηση αναλύει τα στοιχεία από τις εθνικές σφυγμομετρήσεις για να καταλήξει στον «μέσο όρο» της δύναμης των κομμάτων σε κάθε χώρα μέλος της Ε.Ε.
Ενδιαφέρον στη δημοσκόπηση του Ευρωκοινοβουλίου παρουσιάζει το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, που αυξάνεται κατά σχεδόν 3 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση του Δεκεμβρίου, σε όλες τις χώρες της Ενωσης.
Η δευτερογενής δημοσκόπηση –συνδυασμός εθνικών δημοσκοπήσεων– συμπεραίνει ότι η Ν.Δ. θα συγκεντρώσει 39,2% (ποσοστό που παραπέμπει σε αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές) και ο ΣΥΡΙΖΑ 25%. Στη συνδυαστική δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου η Ν.Δ. συγκέντρωνε 36,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ 25,4%. Η Χρυσή Αυγή θα έχει 7%, το Κίνημα Αλλαγής 6,8% και το ΚΚΕ 6,4%. Η ΛΑΕ και η Ενωση Κεντρώων 2,6% και 2,3% αντίστοιχα.
Η δημοσκόπηση του Public Opinion Monitoring Unit (POMU) σε συνεργασία με την Kantar Public καταγράφει τις τάσεις που αφορούν στις δυνάμεις των κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο, έχει όμως ενδιαφέρον και για την εσωτερική πολιτική σκηνή των χωρών μελών, αφού επεξεργάστηκε τις εθνικές σφυγμομετρήσεις (για την Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία των Pulse, Marc, Opinion). Για τη χώρα μας η δημοσκόπηση του POMU έχει ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω των επικείμενων εθνικών εκλογών. Αποτυπώνοντας τις πολιτικές δυνάμεις σήμερα, η δημοσκόπηση «δείχνει» πεντακομματική βουλή στις εθνικές εκλογές και αυτοδυναμία της Ν.Δ.
Τα αποτελέσματα των σφυγμομετρήσεων και η ανάλυση της Kantar παρουσιάζουν ενδιαφέρον και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς καταγράφουν τις πολιτικές δυνάμεις. Στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία -χώρες με σημαντικό μερίδιο εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο- η δημοσκόπηση αποσαφηνίζει τις τάσεις.
Στη Γερμανία η Χριστιανική Ενωση (Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών) έχει μεν την πρωτοκαθεδρία (35%) αλλά το ενδιαφέρον εντοπίζεται στους Πράσινους που φέρονται να συγκεντρώνουν 20% ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν πέσει το 15%. Η αντιευρωπαϊκή – ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» συγκεντρώνει 10%.
Debate Μητσοτάκη-Μπρυκνέρ: Δουλειά μου είναι να προστατεύσω τα σύνορα - Δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν
Ενδιαφέρον έχει και το πολιτικό τοπίο στη Γαλλία, όπου θα κάνουν την εμφάνισή τους στις ευρωεκλογές τα «Κίτρινα Γιλέκα» (μια δύναμη που βγαίνει μέσα από το κίνημα κατά του προέδρου Μακρόν).
Η δημοσκόπηση POMU για το Ευρωκοινοβούλιο φέρει πρώτη τη «Δημοκρατία Εμπρός» του Εμανουέλ Μακρόν με 22,8% και δεύτερη δύναμη τον «Εθνικό Συναγερμό» (Rassemblement Νational) της Μαρίν Λεπέν -όπως μετονομάστηκε το Εθνικό Μέτωπο- με 18%. Τα «Κίτρινα Γιλέκα», σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις, θα φθάσουν στο 10,3% -πολύ κοντά με τους κεντροδεξιούς «Ρεπουμπλικανούς» (10,8%).
Στην Ιταλία αναμένεται να θριαμβεύσει η άκρως λαϊκιστική και ευρωσκεπτικιστική «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι με 31,9% ακολουθούμενη από τον κυβερνητικό εταίρο της, «Κίνημα Πέντε Αστέρων» (25,9%). Η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι καταποντίζεται στο 8,7%.
Στην Ισπανία, μια χώρα που επίσης θα έχει εθνικές εκλογές έως το τέλος του χρόνου, οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές έρχονται πρώτοι με 24,1% και το Λαϊκό Κόμμα ακολουθεί με 19,9%.
Η Ουγγαρία είναι επίσης μια χώρα που προσελκύει τα βλέμματα λόγω της αυταρχικής κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν, το κόμμα του οποίου αναμένεται να φθάσει στο 50,5% στις ευρωεκλογές, ακολουθούμενο από το ακροδεξιό Jobbik που διατηρεί το 15%.
Οι εκλογικές δυνάμεις των ευρωσκεπτικιστών – λαϊκιστών της Ευρώπης έχουν μεγάλη σημασία για τις ισορροπίες εντός του Ευρωκοινοβουλίου. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) ενδέχεται να συγκεντρώσει λιγότερες έδρες σε σχέση με αυτές που κατέχει (δεν φαίνεται ότι θα ξεπεράσει τις 181 έδρες). Η ευρω-ομάδα ENF που εκπροσωπεί τους ευρωσκεπτικιστές θα συγκεντρώσει 60 έδρες, σύμφωνα με προηγούμενες δημοσκοπήσεις.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]