«Βόρεια Μακεδονία: Τι έρχεται μετά;» είναι τίτλος της έκθεσης και όπως αναμένονταν παίρνει σαφή θέση υπέρ της συμφωνίας λέγοντας ότι είναι κάτι που θέλουν οι περισσότεροι Ελληνες από την στιγμή που παύουν πλέον οι γείτονες να ονομάζονται σκέτο «Μακεδόνες».
«Είναι ξεκάθαρο από τις δημοσκοπήσεις ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι αντίθετη στον συμβιβασμό… Όλες οι δημοσκοπήσες που διενεργήθηκαν μετά την υπογραφή δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων απορρίπτει τη Συμφωνία και δεν δέχονται τον παραμικρό συμβιβασμό στην διένεξη για το όνομα».
Αναφερόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ η έκθεση αναφέρει: «Ο αρχικός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ (αυτό που αποκαλείται ΣΥΡΙΖΑ του 3%) θα δεχόταν κάθε διευθέτηση της διένεξης. Στην πραγματικότητα, για τους υποστηρικτές από τον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα αποτελούσε απόδειξη ότι η παλιά αριστερή ψυχή του κόμματος δεν έχει χαθεί.
Στο Κάιρο την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ποια θέματα θα βρεθούν στο κάδρο των συζητήσεων
Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να ενισχύσει την εικόνα του ανάµεσα σε ξένους εταίρους-κλειδιά, από τις ΗΠΑ και τη Γερµανία µέχρι την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που θα µπορούσε να αποδειχθεί επωφελές για τη βελτίωση του διεθνούς πολιτικού κλίματος που περιβάλλει τις αποφάσεις σχετικά µε την οικονοµική ατζέντα.
Το δεύτερο κέρδος για τον ΣΥΡΙΖΑ αφορά την εσωτερική πολιτική σκηνή. Αυτό έχει µακροχρόνια προοπτική και είναι συνδεδεµένο µε τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ να κυριαρχεί στην Κεντροαριστερά για πολλά χρόνια. Η διευθέτηση της διένεξης για το όνοµα και άλλες κινήσεις, όπως η αναθεώρηση του ελληνικού Συντάγµατος, η επαναδιαπραγµάτευση των σχέσεων µεταξύ κράτους και Εκκλησίας, η έµφαση σε µια ατζέντα περισσότερο φιλελεύθερη πολιτικά και επικεντρωµένη στα δικαιώµατα, η ατζέντα κατά της διαφθοράς, η επίθεση στη Ν.∆. για τα δεξιά διαπιστευτήριά της, όλα αποτελούν κοµµάτι της ίδιας τακτικής: να αναδείξουν και να επισηµάνουν τη διάκριση µεταξύ των δεξιών και των αριστερών και προοδευτικών δυνάµεων, όπου κυριαρχεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτηµα της ονοµασίας, παρά το γεγονός ότι αποτελεί συναισθηµατικό θέµα για τους περισσότερους Ελληνες, αποτελεί παράδειγµα της στρατηγικής αυτής».
Σε ότι έχει να κάνει με την εκτίμηση για τις εκλογές δεν υπάρχει ξεκάθαρη πρόβλεψη για τον νικητή: «σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί απώλειες σε σχέση µε την επίδοσή του το 2015, αλλά κυρίως εξαιτίας άλλων λόγων και όχι εξαιτίας της Συµφωνίας των Πρεσπών. Στη Βουλή θα µπουν επίσης, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνηµα Αλλαγής, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, µε 6%-8% το καθένα.
Διαβάστε όλη την έκθεση εδώ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]