Η επικύρωση του πλέον αμφιλεγόμενου νομοθετήματος μπορεί μεν να ικανοποιεί τον ξένο παράγοντα, οι εκπρόσωποι του οποίου πιέζουν αφόρητα την ελληνική πολιτική τάξη, πλην, όμως, μια τέτοια εξέλιξη έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα αισθήματα του ελληνικού λαού που αντιτίθεται στην επιζήμια για εθνικά μας συμφέροντα Συμφωνία.
Οι οξύτατες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ωστόσο, παρόλο που ενισχύονται από τις νέες αποκαλύψεις που έρχονται στο προσκήνιο για την υποχωρητική στάση της κυβέρνησης Τσίπρα στις απαιτήσεις των γειτόνων και των υποστηρικτών τους από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, δεν φαίνονται ικανές να αντιστρέψουν τη ροή των πραγμάτων.
Η κυβέρνηση υποχωρεί στις απαιτήσεις των Σκοπιανών
Η κυβέρνηση κατέθεσε το ισχύον Σύνταγμα της πΓΔΜ, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι δεν έχουν ενσωματωθεί οι τροποποιήσεις, για τις οποίες η Βουλή έχει λάβει γνώση με τη ρηματική διακοίνωση.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος επανέλαβε τον ισχυρισμό πως είναι η συνταγματική πρακτική στην πΓΔΜ που επιβάλλει οι τροποποιήσεις να μην ενσωματώνονται αλλά να παρατίθενται στο τέλος του κειμένου.
«Είναι η συνταγματική πρακτική στην πΓΔΜ που επιβάλλει οι τροποποιήσεις να μην ενσωματώνονται αλλά να παρατίθενται στο τέλος του κειμένου», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.
«Μολονότι έδωσα διευκρινίσεις, για τον Τύπο με τον οποίο γίνονται οι συνταγματικές αναθεωρήσεις στη γείτονα χώρα, ότι δηλαδή δεν ενσωματώνονται και δεν κωδικοποιούνται, εξακολουθεί η ΝΔ να εγείρει θέμα ενόψει του του ότι χθες δεν είχα επίσημο κείμενο του συντάγματος. Καταθέτω λοιπόν, για τα πρακτικά, το επίσημο κείμενο του συντάγματος της πΓΔΜ όπου φαίνεται και αποδεικνύεται ότι η συνταγματική πρακτική που ακολουθείται στη χώρα αυτή, είναι να μην ενσωματώνονται και να μην κωδικοποιούνται οι αναθεωρήσεις στο κείμενο αλλά να παρατίθενται στο τέλος του ιστορικού κειμένου που παραμένει αναλλοίωτο.
Μολονότι επίσης το έχω πει πολλές φορές το επαναλαμβάνω επειδή βλέπω να διαστρεβλώνεται. Έχω καταθέσει και το σύνολο των συνταγματικών τροποποιήσεων σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών που περιλαμβάνεται στη ρηματική διακοίνωση», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.
Τι υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, απέρριψε την εισήγηση συνεργατών του για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση, καθώς θεώρησε πως το αποτέλεσμα μιας τέτοιας ψηφοφορίας θα ήταν ούτως ή άλλως προεξοφλημένο, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας την προηγούμενη εβδομάδα με τη στήριξη τεσσάρων δανεικών βουλευτών του Πάνου Καμμένου.
Συνεπώς, η ΝΔ θα ρίξει όλο το βάρος της στην ανάδειξη των επιχειρημάτων εναντίον της επιζήμιας συμφωνίας των Πρεσπών και θα καλέσει όλους τους βουλευτές να συνειδητοποιήσουν τις ιστορικές τους ευθύνες.
Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα 10,1 μονάδων για ΝΔ 0- Και με συνασπισμό η Κεντροαεριστερά δεν κερδίζει τον Μητρσοτάκη
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κάλεσε χθες για ακόμη μια φορά όλους τους βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, θέτοντας και το διακύβευμα: «Θα πουν αυτοί (σ.σ. οι βουλευτές) “ναι” εκεί που έξι πρωθυπουργοί είπαν όχι;» διερωτήθηκε με σχόλιό του στο Twitter. Ούτως ή άλλως, στα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσει η Ν.Δ παραμένει μια βασική συνθήκη: ότι, όπως επιμένει η Πειραιώς, οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν μια ιστορική συμφωνία «χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς κυρώνουν», αλλά και «εν κενώ», καθώς σε μια σειρά ζητημάτων δεν έχουν δοθεί επαρκείς διευκρινίσεις από την πλευρά των Σκοπίων. Η Ν.Δ. επιμένει ότι όσα συμβαίνουν στη Βουλή είναι «πρωτόγνωρα» και δεν αφορούν μόνο την παραχώρηση μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας στη γείτονα, αλλά και «απαράδεκτες υποχωρήσεις» που, όπως σημειώνει, η κυβέρνηση «επιχειρεί να αποκρύψει από το Κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό».
Η Πειραιώς υπογραμμίζει ότι μέχρι αυτή τη στιγμή, «καμία συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως υποχρέωνε ρητά τη γειτονική μας χώρα η συμφωνία των Πρεσπών». Κάνει μάλιστα λόγο για ευθεία παραβίαση της συμφωνίας εκ μέρους των Σκοπίων με την ανοχή της κυβέρνησης, καθώς επιτρέπει στα Σκόπια να ολοκληρώσουν την αναθεώρηση μετά τη διασφάλιση της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ. Ενώ μιλάει για «αλληλοαναιρούμενες και ασαφείς διατυπώσεις που χρήζουν διευκρινίσεων» στο κείμενο της ρηματικής διακοίνωσης, καθώς «επιτρέπουν εντελώς διαφορετικές ερμηνείες».
Αναφέρουν δε ως «κραυγαλέο» παράδειγμα ότι ενώ σε μια από τις τροποποιήσεις του σκοπιανού Συντάγματος αναφέρεται η αλλαγή του ονόματος από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Βόρεια Μακεδονία», σε όσες ακολουθούν, οι Σκοπιανοί επαναφέρουν το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Επισημαίνουν ότι αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα διεθνώς ισχύοντα στις συνταγματικές αναθεωρήσεις, καθώς «κάθε μεταγενέστερη τροποποίηση οφείλει να ενσωματώνει το περιεχόμενο των προηγούμενων». Είναι μερικά από τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσει σήμερα η Ν.Δ.
Η ακτινογραφία των «ναι» και των «όχι» στην Βουλή
Ο Αλέξης Τσίπρας μη ζητώντας εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο πολιτική ομόνοια από τα κόμματα, τους στέρησε την δυνατότητα χάραξης κοινής γραμμής στις εκάστοτε κοινοβουλευτικές ομάδες.
Ο πρωθυπουργός λοιπόν βλέπει πως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε από την Βουλή, τώρα θα περάσει την Συμφωνία των Πρεσπών και με μεγαλύτερη πλειοψηφία αφού τα «ναι» αναμένεται να φτάσουν τα 154!
Από αυτά οι 145 είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ανεξάρτητος Σπύρος Δανέλλης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης, η Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.
Η Συμφωνία θα ψηφιστεί και από μία βουλευτή που έχει εκλεγεί με τα χρώματα της Νέας Δημοκρατίας, διεγράφη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τώρα κάνει «καριέρα» με την ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κατερίνα Παπακώστα, σήμερα υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, μόλις το 2017 δήλωνε ότι διαφωνεί ακόμα και με την συμβιβαστική λύση της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, όπως είχε περιγραφεί στην γραμμή του Βελιγραδίου από τον Κώστα Καραμανλή και ζητούσε λύση χωρίς καθόλου χρήση του ονόματος Μακεδονία:
«Δεν έχει λόγο να υιοθετεί ως «λύση» την κόκκινη γραμμή του Βουκουρεστίου, έγραφε η Κατερίνα Παπακώστα για την Κυβέρνηση, αλλά την απόφαση των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δίχως το όνομα Μακεδονία ή τα παράγωγά του. Αυτή είναι η Εθνική θέση. Ο δε Νίμιτς είναι μέρος του προβλήματος.»
Σήμερα, η Κατερίνα Παπακώστα ψηφίζει την συμφωνία και με τα δύο χέρια.
Η περιβόητη επιστολή των 158 καλλιτεχνών
Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα μια λίστα 158 καλλιτεχνών που προσυπογράφουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Σήμερα, η ΝΔ, μέσω του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου της, Νίκου Ρωμανού, καταγγέλλει ότι οι 158 δεν είναι παρά «συριζοτρόλ» και σύμβουλοι υπουργών.
Ο Νίκος Ρωμανός δημοσίευσε μία φωτογραφία με τη λίστα των υπογραφών υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και μία φωτογραφία στην οποία το ίδιο πρόσωπο που υπάρχει στη λίστα παρουσιάζεται ως συνεργάτης του υπουργού Επικρατείας, Χριστόφορου Βερναρδάκη.
«Μία λίστα υπογραφών από ΣΥΡΙΖΟτρολ, υπεύθυνους των social media τους και συμβούλους υπουργών τους παρουσιάζεται ως “υπογραφές καλλιτεχνών υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών”. Για να καταλάβετε ποιοι μας κυβερνούν και πόση γελοιότητα χωράει στην αριστερά του ”ηθικού πλεονεκτήματος”», έγραψε ο Νίκος Ρωμανός στο Twitter.
Μία λίστα υπογραφών από ΣΥΡΙΖΟτρολ, υπεύθυνους των social media τους & συμβούλους υπουργών τους παρουσιάζεται ως «υπογραφές καλλιτεχνών υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών». Για να καταλάβετε ποιοί μας κυβερνούν & πόση γελοιότητα χωράει στην αριστερά του «ηθικού πλεονεκτήματος»… pic.twitter.com/WgKlgcZKUt
— Nikos Romanos (@NickRomanos) January 24, 2019
Μεταξύ αυτών που υπογράφουν είναι η Κωνσταντίνα Βούλγαρη, σκηνοθέτις, κόρη του γνωστού σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη και της συγγραφέως Ιωάννας Καρυστιάνη. Η κυρία Βούλγαρη πάντως είναι διορισμένη, όπως προκύπτει από το σχετικό ΦΕΚ, στο γραφείο του Χριστόφορου Βερναρδάκη ως μετακλητή υπάλληλος.
Υπογράφει ακόμα ο Τάσος Κουράκης, ως πανεπιστημιακός, που είναι όμως ταυτόχρονα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής.
Ο Νίκος Μωραΐτης δηλώνει στιχουργός. Η δράση του στα social media είναι συνεχής, με σχόλια όπως αυτό: «Διαπολιτισμικό σχολείο είπε τα Κάλαντα στον πρωθυπουργό, κάτι φουστανέλες στον Μητσοτάκη. Αυτή είναι η διαφορά που με κάνει υπερήφανο».
Η Μαρία Κανελλοπούλου δηλώνει ηθοποιός, αλλά είναι ταυτόχρονα και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Κωνσταντίνος Ταχτσίδης, που επίσης υπογράφει το κείμενο, δηλώνει μουσικός και σεναριογράφος. Εξαιρετικά δραστήριος στο Τwitter, υπήρξε αρθογράφος στο «Αλ Τσαντίρι» και μετά στο «Κουτί της Πανδώρας»…
Η Ρηνιώ Δραγασάκη δηλώνει σκηνοθέτις και είναι κόρη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.
Υπογράφει και ο Νίκος Παρασκευόπουλος, ως ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, αλλά ξεχνά να διευκρινίσει ότι είναι το ίδιο πρόσωπο με τον βουλευτή και πρώην υπουργό Δικαιοσύνης.
Η Άννα Χατζησοφιά είναι συγγραφέας και ηθοποιός. Υπήρξε υποψήφια βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, πήρε τη θέση του Παπαδημούλη όταν εκείνος έφυγε για την Ευρωβουλή και τώρα είναι μέλος του συντονιστικού ΣΥΡΙΖΑ για τον πολιτισμό.
Ο Όμηρος Πουλάκης είναι ηθοποιός και είναι γιος του Κώστα Πουλάκη, του γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών.
Η Βασιλική Κατριβάνου γράφει κάτω από την υπογραφή της στο κείμενο για τις Πρέσπες ψυχοθεραπεύτρια, και είναι η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Αυγή Προγκίδη είναι χορογράφος και μέλος γραμματείας τέχνης και πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Ρήγας Αξελός είναι ηθοποιός, μέλος του συντονιστικού του τμήματος πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ και δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Η δημοσιογράφος Φωτεινή Λαμπρίδη υπήρξε συνεργάτης του Στέλιου Κούλογλου και μετά διορίστηκε δημοσιογράφος στην ΕΡΤ, υπεύθυνη για το «παρατηρητήριο σεξισμού».
Ο Ματθαίος Τσιμιτάκης δηλώνει δημοσιογράφος, αλλά είναι διορισμένος στο γραφείο Τύπου του Μαξίμου.
Η Μάγκυ Δούση γράφει κάτω από την υπογραφή της στο κείμενο των 158 σύμβουλος πολιτισμού και επικοινωνίας. Επίσης, είναι διορισμένη στο γραφείο του Χριστόφορου Βερναρδάκη.
Η Όλγα Αθανίτη δηλώνει ηθοποιός και μεταφράστρια. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος των «53» του Τσακαλώτου και υπήρξε υποψήφια βουλευτής.
Η επιστολή των καλλιτεχνών
Στην τιτλοφορούμενη επιστολή τους «Πρωτοβουλία ανθρώπων της Τέχνης & του Πολιτισμού» οι 158 καλλιτέχνες δήλωναν «παρών» λέγοντας ότι «είμαστε κι εμείς εδώ. Όχι στην Ελλάδα του μίσους και του σκοταδισμού» και έκαναν λόγο για λυσσασμένο αγώνα κάποιων να γυρίσει η Ελλλάδα 100 χρόνια πίσω. «Ένα φοβικό, βαθιά οπισθοδρομικό και αντιδραστικό αφήγημα έχει βγει από τα σκοτεινά ντουλάπια της ιστορίας, με αφορμή τη “Συμφωνία των Πρεσπών”», σημείωναν.
Και δηλώνοντας παρόντες και ότι δεν μπορούν να μην πάρουν θέση έγραφαν: «Με αυτό το σκεπτικό εμείς που καθημερινά βρισκόμαστε σ’ έναν διάλογο με την κοινωνία, μέσα από τη τέχνη, απ’ τα τραγούδια, τη μουσική, τους στίχους, μέσα απ’ το θέατρο, τον χορό, το γράψιμο, την σκέψη, τον κινηματογράφο, μέσα από κάθε ανθρώπινη έκφραση κι ανησυχία, δεν μπορούμε να μην επικοινωνήσουμε και σήμερα με τον λαό που δοκιμάζεται από διχαστικές κραυγές, με την κοινωνία που πληγώνει και πληγώνεται.
Θα ήταν υποκριτικό κι ανάξιο του πολιτισμού μας αν παριστάναμε τους ανήξερους, τους ανέγγιχτους και τελικά τους αδιάφορους, πάνω σε ένα θέμα που απασχολεί ολόκληρη την Ελλάδα.
Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των γειτόνων μας που απομονώνουν τους εθνικιστές και τη ρητορική μίσους και στέλνουν μηνύματα φιλίας και αλληλεγγύης στον Ελληνικό λαό γυρίζοντας την πλάτη στην πατριδοκαπηλία, το τσίρκο με τους Βουκεφάλες και την ακροδεξιά. Ενώνουμε τη φωνή μας με τα εκατομμύρια των πολιτών του κόσμου που είναι έτοιμοι και έτοιμες να υπερασπιστούν την ελευθερία, τη φιλία, τη δημοκρατία και τις ανθρωπιστικές άξιες από άκρη σε άκρη του πλανήτη.
Στηρίζουμε την συμφωνία των Πρεσπών, σεβόμενοι την ανεξαρτησία και τα δικαιώματα των λαών. Στηρίζουμε τη συμφωνία γιατί δεν μας αρκεί να αναφερόμαστε μόνο στον ελληνικό πολιτισμό, αλλά να τον προστατεύουμε, να τον προάγουμε και να εκφραζόμαστε μέσα από τις βασικές του αρχές».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]