Με την έναρξη της συνεδρίασης σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης, ωστόσο, προκλήθηκε πανδαιμόνιο μετά τις ενστάσεις του Πάνου Καμμένου και του Ηλία Κασιδιάρη που χαρακτήρισαν παράνομη την σύνθεση της επιτροπής ως προς τους ανεξάρτητους βουλευτές.
Με ένταση, φωνές και την ίδια επιχειρηματολογία, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής προκάλεσαν πανδαιμόνιο στην αίθουσα και ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Δουζίνας διέκοψε την συνεδρίαση για πέντε λεπτά. Η συνεδρίαση άρχισε ξανά λίγο μετά τις 18:00
Η Επιτροπή ξεκίνησε λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα και διεκόπη στις 18:00 εξαιτίας της μεγάλης έντασης που επικράτησε με πρωταγωνιστές τον Πάνο Καμμένο και τον Ηλία Κασιδιάρη που είχαν σηκωθεί όρθιοι και φώναζαν.
Τα αίματα άναψαν όταν πήρε τον λόγο ο Ηλίας Κασιδιάρης, που κατήγγειλε τη διαδικασία με την οποία ορίστηκαν τα μέλη που θα απαρτίζουν Επιτροπή, ενώ σε υψηλούς τόνους παρενέβη εκ νέου και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, χρησιμοποιώντας μάλιστα σκληρές εκφράσεις.
Η συζήτηση ξεκίνησε με ενστάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που καταγγέλλουν ότι είναι αντισυνταγματική η διαδικασία τόσο ως προς τα μέλη από τα οποία θα απαρτίζεται η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας όσο και ως προς τα έγγραφα που έχουν κοινοποιηθεί στα κόμματα, από τα οποία, όπως καταγγέλλεται, λείπουν σημαντικά στοιχεία.
O βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας ζήτησε να δοθεί το σύνολο του Συντάγματος της γείτονος χώρας προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες τροποποιήσεις έχουν επέλθει, καθώς και την επιστολή που είχε απευθύνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα διότι «στο κείμενο αυτό θρυλείται πως περιλαμβάνονται γεγονότα που πρέπει να γίνουν γνωστά στη Βουλή».
Διαβάστε εδώ όλο το κείμενο για την συμφωνία των Πρεσπών
«Μόνο αφελής θα περίμενε ότι η Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής θα αξιοποιούσε την ευκαιρία και το χρόνο που έχει στη διάθεσή της για να κάνει έναν διάλογο που δεν έχει γίνει εδώ και 27 χρόνια, επί της ουσίας για να πάρουν απάντηση οι πολίτες, μέσα σε μια συνεχή προσπάθεια κατάφωρης προσβολής της αλήθειας», σχολίασε ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης παρεμβαίνοντας στη συζήτηση.
Τοξικός μέχρι τη διάλυσή του ο ΣΥΡΙΖΑ - Κατήγγειλε θάνατο που δεν συνέβη - Σφοδρή επίθεση από Γεωργιάδη
Την κατάθεση του κειμένου του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και των συνταγματικών νόμων (εφαρμοστικοί νόμοι) όπως διαμορφώθηκαν μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και την κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης των Σκοπίων, ως προαπαιτούμενα να μπει η Επιτροπή στο θέμα,έθεσε εκ μέρους της ΔΗΣΥ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κωνσταντίνος Δουζίνας, ανοίγοντας τη συνεδρίαση, δεσμεύτηκε ότι θα διαφυλάξει την ουδετερότητα του θεσμικού του ρόλου. Προειδοποίησε όμως ότι ως πρόεδρος δεν θα επιτρέψει εκτροπή σε προσωπικές επιθέσεις και ύβρεις. «Απαιτείται ήρεμη και νηφάλια συζήτηση. Μόνο με επιχειρήματα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις και όχι με κραυγές», είπε ο κ. Δουζίνας.
Δύο ημέρες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας και δύο ημέρες στην Ολομέλεια θα διαρκέσει η συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, σύμφωνα με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.
Η Συμφωνία των Πρεσπών θα συζητηθεί σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη και την Πέμπτη, με συνεδριάσεις που θα ανοίγουν στις 10:00 το πρωί και θα κλείνουν στις 02:00 τα ξημερώματα.
Καμμένος: Από κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης γίνατε κυβέρνηση αποστασίας
“Η σημερινή αποτελεί ημέρα θρήνου για την Ελλάδα επειδή πλέον αρχίζει η συζήτηση στη Βουλή για την παραχώρηση της ιστορίας της Μακεδονίας, κατά παράβαση της εθνικής θέσης που διαμορφώθηκε το 1992 στη σύσκεψη του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και ουδέποτε ανατράπηκε. Η σημερινή είναι ημέρα θλιβερή για το κοινοβούλιο που από νωρίς ξεκίνησε με τη διάλυση ενός κόμματος, με υπόγειες μεθοδεύσεις και αποστασίες, διαγραφές, με μεθοδεύσεις, εν συνεχεία, κατάφωρης παραβίασης του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής”, ξεκίνησε την ομιλία του στην Επιτροπή Εξωτερικών και ‘Αμυνας της Βουλής, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.
Ξεχωριστή στιγμή κατά την διάρκεια της ομιλίας του κ. Καμμένου ήταν αυτή κατά την οποία ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ απευθύνθηκε στην κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία, ως βουλευτής της αντιπολίτευσης. “Από κυβέρνηση της εθνικής συμφιλίωσης γίνατε κυβέρνηση αποστασίας”, είπε ο Πάνος Καμμένος. “Με όλες τις μεθοδεύσεις που έγιναν καταφέρατε να μετατρέψετε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας από 28-27 σε 29-26. Θερμά συγχαρητήρια! Αυτή είναι η έμπνευσή σας για μια κυβέρνηση της Αριστεράς; Σπάσατε έναν συνασπισμό που δημιουργήσαμε παρά τις σημαντικές πολιτικές διαφορές μας, σεβόμενοι ότι έπρεπε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Στο όνομα ποιου συμφέροντος καταπατήσατε τη συμφωνία μας και μετατρέψατε μια κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης σε μια κυβέρνηση αποστασίας;”, είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
“Θλίβομαι γιατί γνωρίζω την αλήθεια. Οι πολίτες θα καταλάβουν σε μερικά χρόνια ποιοι έστησαν αυτή τη συμφωνία”, είπε ο Πάνος Καμμένος και υπογράμμισε ότι δεν πίεσαν οι ΗΠΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά “η πρόταση ήταν του κ. Κοτζιά” και βεβαίως η πίεση ήταν από την κ. Μέρκελ διότι από την Ευρώπη θέλουν να κάνουν μπίζνες στα Σκόπια.
Ειδικότερα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων υπογράμμισε ότι “η αναφορά στο Μακεδονικό λαό, με χαρακτηριστικά ομοιογένειας, δημιουργεί πρόδηλη σύγχυση στον Μακεδονικό λαό της Β. Ελλάδας. Οι δε επεξηγήσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών θα ξεθωριάσουν με την πάροδο του χρόνου και η κρατική οντότητα της Βόρειας Μακεδονίας θα υπερισχύσει της ελληνικής περιφέρειας της Μακεδονίας”.
Εκτιμώ ιδιαίτερα ως ηγέτη τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, είπε επίσης ο κ. Καμμένος για να προσθέσει, “έκανε λάθος που το αναγνώρισε στο τέλος. Πίστεψε ότι σε 10 χρόνια θα έχει ξεχαστεί το όνομα. Έχουν περάσει τριάντα χρόνια και το όνομα δεν έχει ξεχαστεί, γιατί το όνομα είναι η ψυχή του προβλήματος”.
Ιδίως ως προς τη στάση που τηρούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σε σχέση με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Πάνος Καμμένος είπε ότι “στην επίσημη θέση σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε συμπολίτευση και αξιωματική αντιπολίτευση. Μάλιστα η κ. Μπακογιάννη είχε υποσχεθεί λύσει σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς, για ονομασία Βόρεια Μακεδονία”. Για τους Ανεξάρτητους Έλληνες όμως το θέμα της ονομασίας έχει να κάνει με την ψυχή της Ελλάδος, είπε ο Πάνος Καμμένος και υπογράμμισε ότι η απόφαση των πολιτικών αρχηγών το 1992 ήταν καμία εκχώρηση του όρου Μακεδονία και άρα σήμερα οποιαδήποτε αλλαγή αυτής της θέσης απαιτεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συνεδριάσει ξανά με τους αρχηγούς των κομμάτων και τότε να ανατρέψουν αυτή τη θέση.
“Οποιαδήποτε άλλη λύση δεν είναι αποδεκτή από τον ελληνικό λαό”, είπε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών παραβιάζει και την διεθνή πρακτική γιατί δεν προβλέπει δυνατότητα καταγγελίας ή λύσης της Συμφωνίας, και αντίθετη με το Σύνταγμα της Ελλάδας και των Σκοπίων. “Αυτό δεν σας το λέει ένας συντηρητικός δεξιός συνταγματολόγος. Σας το λέει εκείνος ο οποίος ξεσήκωσε τους αγανακτισμένους και μας ένωσε στην πλατεία Συντάγματος. Σας το λέει ο καθηγητής Κασιμάτης “, παρατήρησε ο Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε ότι η Συμφωνία παραβιάζει και τη Δημοκρατία στα Σκόπια με δεδομένες τις καταγγελίες για εξαγορές, εκβιασμούς, φυλακίσεις, αποφυλακίσεις, με δημοψήφισμα που ανατράπηκε.
“Η συμφωνία αυτή αποτελεί όνειδος για την πατρίδα μας, για τη Δημοκρατία και φοβάμαι πολύ ότι το χειρότερο της αποτέλεσμα είναι ότι θα αποτελέσει την αρχή μιας μεγάλης σύγκρουσης στα Βαλκάνια”, είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.
Κουμουτσάκος: Απόλυτα εθνικά επιζήμια η Συμφωνία
«Είναι μια ιστορική συνεδρίαση πράγματι, διότι ειδικά σε ένα μείζον θέμα εξωτερικής πολιτικής, η ιστορία άνοιξε τα βιβλία της και θα καταγράψει εκείνους που θα πουν το επιζήμιο ‘ναι’ και αυτούς που με συναίσθηση θα πουν το πατριωτικό ‘όχι’».
Αυτό τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών και εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για συμφωνία απόλυτα επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, και κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι χωρίς καμία συναίνεση και κρατώντας στο σκοτάδι τις πολιτικές δυνάμεις κατά τη διαπραγμάτευση, υπέγραψε ό,τι δεν δέχθηκαν διαχρονικά οι προηγούμενες κυβερνήσεις, γιατί δεν κάλυπταν τις εθνικές επιδιώξεις που ήταν:
– Να μην μονοπωλήσει οποιοσδήποτε άλλος την ταυτότητα και το σύνολο της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας.
– Να μη μπορεί οποιοδήποτε άλλο μέρος να εμφανιστεί σαν νόμιμος, νομιμοποιημένος ή νομιμοφανής διεκδικητής της πολιτιστικής και/ή της εδαφικής υπόστασης της Μακεδονίας που αποτελεί τμήμα της ελληνικής επικράτειας.
– Να μην διαμορφωθούν προϋποθέσεις έγερσης ζητήματος ή δημιουργίας «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα.
Ο κ. Κουμουτσάκος έδωσε έμφαση και στο χθεσινό «μεγαλειώδες» συλλαλητήριο, το οποίο όπως είπε η κυβέρνηση, προσπάθησε να λοιδορήσει και να απαξιώσει το εθνικό αίσθημα των Ελλήνων, ταυτίζοντάς τους με τρόπο απαράδεκτο, με ακροδεξιά, ή ακόμα και με φασιστικά στοιχεία.
«Λοιδωρήσατε το αίσθημα των Ελλήνων. Πυροβολήσατε τα πόδια σας, ταυτίζοντάς το με ακραία στοιχεία. Με διχασμένο και ασθενές το εσωτερικό μέτωπο, η κυβέρνηση υπέσκαψε την ίδια διαπραγματευτική της θέση. Αν δεν έχουν τη στήριξη των λαών, οι λύσεις είναι αδύναμες, σαθρές, δεν θα αντέξουν στο χρόνο» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.
«Έχουμε μια συμφωνία που δεν έχει την τυπική και ουσιαστική νομιμοποίηση, είναι σαθρή και εν δυνάμει δημιουργεί συνθήκες αστάθειας και όχι σταθεροποίησης στα Βαλκάνια», πρόσθεσε.
«Παραχωρήσατε όλα όσα σωρευτικά και όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά τα διεκδικούσαν. Αν ήταν να κάνουμε τέτοια συμφωνία, θα την είχαμε κάνει το 2008 επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή. Τι την οδήγησε να συγκρουστεί τότε με την πανίσχυρη Αμερική; Το γεγονός ότι δεν έκρινε ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων κάλυπταν τους τρεις βασικούς διαχρονικούς εθνικούς στόχους. Και τολμάτε εσείς, τώρα που έχετε συμφωνήσει σε όλα, να μας εγκαλείτε; Αυτό το επιχείρημα σας είναι έωλο και επικίνδυνο», υπογράμμισε.
Ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ακόμα, ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών, τα Σκόπια πέτυχαν όλα όσα επί σειρά ετών διεκδικούσαν και επέμεινε ότι τους αναγνωρίζεται πλέον η μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, προσδιορίζονται ως Βόρειοι Μακεδόνες και πέτυχαν την χρήση του όρου της ιθαγένειας και της εθνότητας.
Υπάρχει αναφορά μόνο σε βόρεια περιοχή πρώτου μέρους, αντί μιας ξεκάθαρης αναφοράς στην ελληνική Μακεδονία.
Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για «θετικό ισοζύγιο υπέρ μονάχα των Σκοπίων και σε βάρος της Ελλάδος» από τη συμφωνία, που εξασφαλίζει στα Σκόπια μεταξύ άλλων:
– Την αναγνώριση εκ μέρους της Ελλάδας, ότι οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας θα ονομάζονται «Μακεδόνες/πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας.
– Χρήση του όρου nationality (που μεταφράζεται και ως ιθαγένεια και ως εθνικότητα) αντί αυτή του όρου citizenship (που αποδίδει καλύτερα την έννοια της σχέσης του πολίτη με το κράτος.
– Αναγνώριση της γλώσσας ως «μακεδονικής», έστω και αν πρόκειται για σλαβική γλώσσα.
– Αναγνώριση από την Ελλάδα και ελευθερία χρήσης των ακρωνύμιων MK και MKD («Makedonija») αντί ΝΜ ή ΝΜΚ (North Macedonia).
– Αναγνώριση «μακεδονικής» ταυτότητας μέσω της επαναλαμβανόμενης αναφοράς αυτής στο Σύνταγμα των Σκοπίων.
– Αναφορά μόνο σε «βόρεια περιοχή του Πρώτου Μέρους» αντί μιας ξεκάθαρης αναφοράς σε ελληνική Μακεδονία.
– Αναγνώριση και ενίσχυση του αφηγήματος περί εθνικής «μακεδονικής» ταυτότητας (με εξαίρεση μόνο της ελληνικής αρχαίας ιστορίας).
– Έναρξη διαδικασίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, με την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, άσχετα από το εάν κυρωθεί η συμφωνία ή όχι.
– Δυνατότητα έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ
– Δέσμευση της Ελλάδας να μην αντιταχθεί, όχι μόνο στην υποψηφιότητα, αλλά και στην ένταξη της «Βόρειας Μακεδονίας» σε διεθνείς οργανισμούς, χωρίς οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση. Δηλαδή ακόμα και αν τα Σκόπια δεν πληρούν τα κριτήρια ένταξης.
-. Συζήτηση για χρήση εμπορικών ονομασιών, σημάτων και επωνυμιών.
«Αυτή είναι η μεγάλη σας εθνική ήττα. Και αυτή είναι η μεγάλη σας επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνία που εμείς δεν θα ψηφίσουμε ποτέ», κατέληξε ο κ. Κουμουτσάκος.
Απαντώντας στον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, έκανε λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας και αντέτεινε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα ικανοποιεί κατά 120% τα εθνικά θέματα που είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση από τότε που θα τεθεί σε ισχύ, και χαρακτήρισε προσχηματικούς τους ισχυρισμούς του κ. Κουμουτσάκου.
Βούτσης: Ο λαός θα μάθει ποιοι σέβονται τη δημοκρατία, το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής
«Δεν δέχομαι πατερναλιστικές επισημάνσεις και κραυγές ότι δήθεν γίνεται πραξικόπημα», απάντησε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης απαντώντας στις αιτιάσεις της Χρυσής Αυγής και του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τη σύνθεση της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, στην οποία συζητείται η Συμφωνία των Πρεσπών. «Παρεμβαίνω διότι ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ποιοι σέβονται τη δημοκρατία, το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Δεν δέχομαι πατερναλιστικές διαδικαστικές επισημάνεις ούτε δέχομαι τη ρητορική που επί μέρες υφίσταμαι περί πραξικοπημάτων, περί μεθοδεύσεων κλπ. Όταν μάλιστα όλα αυτά είναι αναπόδεικτα αλλά προβάλλονται μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων», είπε ο πρόεδρος της Βουλής χειροκροτούμενος από τα έδρανα της πλειοψηφίας.
Απευθυνόμενος δε προς τη Χρυσή Αυγή αλλά και στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε: «Πιστεύω πως δεν υπάρχει ίχνος σκιάς περί μεθοδεύσεων και πραξικοπήματος. Λυπάμαι που χρειάστηκε να έρθω στην Επιτροπή να τα πω αυτά. Είμαι υποχρεωμένος να κάνω το παν για να προχωρήσουμε στην ουσία της διαδικασίας. Σταματήστε τις αντιμαχίες περί όνου σκιάς. Το λέω και σε εσάς κύριε πρόεδρε που η σχέση μας έχει διαταραχθεί».
Ο Νίκος Βούτσης ενημέρωσε την Επιτροπή για τη διαδικασία με την οποία συμμετέχουν στη συνεδρίαση οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Μαυρωτάς. Ενημέρωσε δηλαδή ότι είναι οι δύο από τρεις ανεξάρτητους βουλευτές, μαζί με τον Γρηγόρη Ψαριανό, που εξέφρασαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην Επιτροπή και αναδείχθηκαν μετά από κλήρωση. Ο κ. Βούτσης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έπρεπε να αποστείλει επιστολή στο σύνολο των ανεξάρτητων βουλευτών, καθώς εκείνοι είναι από καιρού ανεξάρτητοι και έχουν ήδη τοποθετηθεί σε Επιτροπές. Μάλιστα ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι κατά ευρύτατη πλειοψηφία κρίθηκε στη Διάσκεψη πως οι αλλαγές στη σύνθεση της Επιτροπής δεν μπορεί να αφορούν τους «παλαιούς ανεξάρτητους βουλευτές και έχουν πάρει τις θέσεις τους σε διάφορες επιτροπές». Η Διάσκεψη των Προέδρων δε έγινε παρουσία του προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου, ενώ η κλήρωση έγινε δια χειρός του Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Κώστα Τσιάρα. Για την κλήρωση οι μόνοι βουλευτές, από τους προσφάτως ανεξαρτητοποιηθέντες, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στην Επιτροπή Εξωτερικών και ‘Άμυνας ήταν οι κ.κ. Σπύρος Δανέλλης, Γιώργος Μαυρωτάς και Γρηγόρης Ψαριανός. Ο πρόεδρος της Βουλής είπε επίσης ότι τα πρακτικά της Διάσκεψης των Προέδρων είναι στη διάθεση όσων εκπροσώπων κομμάτων τα ζητήσουν.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Δημήτρης Καμένος, τόνισε ότι πρέπει να είναι προαπαιτούμενα η κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης των Σκοπίων, οι τροποποιήσεις στο σύνταγμά τους και η επιστολή Κοτζιά.
Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, Κώστας Δουζίνας, αντέτεινε ότι η απόφαση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για τη σύνθεση της Επιτροπής έγινε κατά γράμμα, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής και το σύνταγμα.
«Έπρεπε να γίνει η αλλαγή της σύνθεσης, διότι μέλη κόμματος ανεξαρτοποιήθηκαν και δεν υπήρχε κοινοβουλευτική οντότητα. Αυξήθηκαν οι ανεξάρτητοι και έπρεπε να προστεθούν δύο στην Επιτροπή. Η απόφαση του προέδρου της Βουλής στηρίχθηκε σε δύο άρθρα του κανονισμού ως προς την αναλογικότητα της δύναμης των κομμάτων» τόνισε ο κ. Δουζίνας.
Την έντονη αντίδραση του κ. Καμμένου προκάλεσε η αναφορά του κ. Δουζίνα, ότι ο πρόεδρος της Βουλής έστειλε επιστολή προς όλους τους ανεξάρτητους βουλευτές.
«Όλοι είπαν ‘όχι’ και ήθελαν να παραμείνουν στις επιτροπές που ήταν ήδη, εκτός από τους τρεις βουλευτές που μπήκαν στη κλήρωση» εξήγησε ο κ. Δουζίνας.
Ο κ. Καμένος αντέδρασε, κάνοντας λόγο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]