Ακόμη και η υπουργοποίηση -για πρώτη φορά στα χρόνια της Μεταπολίτευσης- του κατά τα άλλα μάχιμου και ικανού εν ενεργεία στρατιωτικού, ναυάρχου, Ευάγγελου Αποστολάκη, ως φαίνεται, δεν αιφνιδίασε κανέναν στον ΣΥΡΙΖΑ, πόσω δε μάλλον κορυφαία στελέχη του.
Διότι, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η παραίτηση του Καμμένου από τη θέση του υπουργού Εθνικής Αμυνας μόλις θα ερχόταν η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή και η αντικατάστασή του από τον μέχρι πρότινος αρχηγό ΓΕΕΘΑ είχαν δρομολογηθεί από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου.
Μια αποχώρηση με πλούσιο παρασκήνιο που συνοδεύεται από συναντήσεις, όπως αυτή που έγινε στις 18 Δεκεμβρίου κάπου στην Εκάλη μεταξύ του Πάνου Καμένου, του ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη και ενός ισχυρού επιχειρηματία.
Το ότι υπήρξε συνάντηση και δείπνο ανέφερε δημοσίευμα του «Documento», το οποίο παρεμπιπτόντως έως σήμερα δεν έχει διαψευστεί. Κατά τη διάρκεια του δείπνου, λέγεται ότι άνοιξε η συζήτηση για την «επόμενη μέρα» στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας με επικρατέστερο υποψήφιο τον μέχρι πρότινος αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη.
Και δεν είναι καθόλου, τυχαίο, όπως ακούγεται, ότι λίγο μετά ο κ. Αποστολάκης προκάλεσε αίσθηση ακόμη και σε πρόσωπα που τον γνωρίζουν αρκετά καλά, όταν, μιλώντας με τους στρατιωτικούς συντάκτες, έστειλε ένα σαφές και αυστηρό μήνυμα προς την Αγκυρα: «Εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα, θα την ισοπεδώσουμε. Και αυτό είναι μία κόκκινη γραμμή που ενστερνίζεται η κυβέρνηση».
Ο σημερινός υπουργός Εθνικής Αμυνας δεν συνήθιζε τόσο σκληρές δηλώσεις αλλά να κρατά ήπιους τόνους, αποφεύγοντας τις πολιτικές τοποθετήσεις. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τότε τις δηλώσεις του, σχολίαζαν ότι απλώς «δοκιμάζει» εαυτόν στο υπουργικό–πολιτικό «τιμόνι».
Σήμερα, ο κ. Αποστολάκης καλείται να διαχειριστεί μια αρκετά δύσκολη περίοδο για τα Ελληνοτουρκικά. Το εάν η καλή επικοινωνία που διατηρεί χρόνια τώρα με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, θα φέρει θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα στις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας μένει να φανεί το προσεχές διάστημα.
Στίγμα πολιτικής
«Δέχτηκα να αναλάβω τη θέση του υπουργού Εθνικής Αμυνας γιατί έχω μάθει να υπηρετώ το καθήκον, είμαι στρατιώτης και άνθρωπος της ευθύνης. Εχω συνηθίσει να αναλαμβάνω την ευθύνη όσο βαριά και να είναι. Εξάλλου, η κατάσταση είναι αρκετά περίεργη, η οποία απαιτεί συναίνεση, ενότητα και συνεργασία».
Με τα λόγια αυτά ο Ευάγγελος Αποστολάκης, λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου (14 του μήνα), έδωσε κατά κάποιον τρόπο και το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει στα νέα του υπουργικά καθήκοντα. Ο 62χρονος υπουργός Αμυνας είναι Κρητικός στην καταγωγή (από το Ρέθυμνο) και έχει διατελέσει στέλεχος των ειδικών δυνάμεων, καθώς έχει αποφοιτήσει από το Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ), αλλά και από άλλες εξειδικευμένες σχολές του εξωτερικού. Επιπλέον έχει υπηρετήσει στη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών ως επιστολέας και διοικητής.
Με τον επικεφαλής των ΑΝ.ΕΛ., Πάνο Καμμένο, ο κ. Αποστολάκης διατηρεί μια σχέση αρκετών χρόνων. Μάλιστα, είχαν καταδυθεί μαζί στο βυθό της Λέρου στα συντρίμμια του αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Ολγα».
Το 1976, ο Ευάγγελος Αποστολάκης εισήλθε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων αποφοιτώντας το 1980 με το βαθμό του μάχιμου σημαιοφόρου Π.Ν. Υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες του Αρχηγείου Στόλου, όπως τα αντιτορπιλικά, τα ναρκαλιευτικά και πλοία της Διοίκησης Πλοίων Αποβάσεως ως αξιωματικός Επιστασιών, διευθυντής Διευθύνσεων και ύπαρχος.
Στις 7 Μαρτίου του 2013, παρέλαβε καθήκοντα Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και από τις 15 Σεπτεμβρίου του 2015 προήχθη στο βαθμό του ναυάρχου και παρέλαβε τα καθήκοντα Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]