Μολόνοτι την ίδια στιγμή διξεγόταν και η ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα γερμανικά μέσα μετέδωσαν τα γεγονότα στο ελληνικό κοινοβούλιο με απευθείας ανταπρόκριση από την Αθήνα.
«Ήδη πριν την ψήφο εμπιστοσύνη στη Βουλή ήταν σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα ψηφίσει κανονικά τον Οκτώβριο, αλλά πριν το καλοκαίρι», γράφει σχολιαστής της Bild σε αναλυτικό άρθρο του για τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
«Ο Τσίπρας δεν διαθέτει πολιτικά αρκετή ενέργεια για να μπορέσει να περάσει το καλοκαίρι. Και σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας δεν θέλει κιόλας να περιμένει. Άρα, η κοινοβουλευτική νίκη με την ψήφο εμπιστοσύνης δεν είναι το τέλος, αλλά μόνο η αρχή (του τέλους). Γιατί ο Τσίπρας δεν διαθέτει πλειοψηφία» προσθέτει χαρακτηριστικά.
Στην συνέχεια εξετάζονται επίσης τα πιθανά σενάρια εκλογών, με την ίδια γερμανική εφημερίδα να γράφει: «Ο Τσίπρας θέλει να κάνει εκλογές μαζί με τις Ευρωκελογές τον ερχόμενο Μάιο. Ίσως όμως να αποφάσιζε και νωρίτερα για τον Μάρτιο, εάν χάσει τις επόμενες ημέρες μια ψηφοφορία στη Βουλή, τη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία διαλύθηκε ο συνασπισμός του».
Ο Γιώγος Τζογόπουλος, πολιτικος αναλυτής Κέντρο Μπεγκίν Σαντάτ του Ισραήλ, σχολιάζει επίσης στην Bild πως «όσο νωρίτερα γίνουν οι εκλογές, τόσο καλύτερα, διότι όσο περισσότερο διαρκέσει ο προεκλογικός αγώνας, τόσο πιο δύσκολη θα γίνει η εύθραυστη οικονομική κατάσταση».
Ο ίδιος ισχυρίζεται μάλιστα ότι «ακόμη και δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης λείπει από τους πολιτικούς η απαραίτητη ωριμότητα να σχηματίζουν συνασπισμούς ευρείας βάσης», σχολιάζοντας τη δυσκολία που θα υπάρξει στο σχηματισμό κυβέρνησης, αφού είναι ασαφές το κατά πόσον υπάρχει επικρατέστερο κόμμα.
Πάραλληλα σε άρθρο της Sueddeutsche Zeitung αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο αρθρογράφος σημειώνει μεταξύ άλλων το εξής:
«Αντί να αναζητήσουν τη συνεννόηση, οι εθνικιστές και από τις δύο χώρες εκμεταλλεύτηκαν τη διένεξη για να αποκομίσουν εσωτερικοπολιτικά οφέλη. Μέχρις ότου δύο πρωθυπουργοί μιας νέας γενιάς, ο σοσιαλδημοκράτης Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια και ο αριστερός Αλέξης Τσίπρας στην Αθήνα να τολμήσουν να κόψουν τον γόρδιο δεσμό».
Έτσι καταλήγει στο ότι «σε περίπτωση που αποτύχει η Συμφωνία, θα αποτύχει και ένα σημαντικό έργο συμφιλίωσης, θα ήταν ένα μεγαλειώδες λάθος. Και το βάρος θα έπρεπε να το σηκώσει το μεγάλο συντηρητικό κόμμα της αντιπολίτευσης, η ΝΔ, η οποία προτιμά να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, από το να τείνει χείρα στον Τσίπρα για έναν ιστορικό συμβιβασμό».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]