Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι η αναλογία 28 βουλευτών που «μετρούσαν» μαζί οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. έναντι των 27 που διέθεταν οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης και των ανεξαρτήτων βουλευτών έχει ανατραπεί. Τώρα, μετά την αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛ. από τον κυβερνητικό συνασπισμό, η αριθμητική ισορροπία είναι 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έναντι 28 που πλέον είναι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Το πρόβλημα, όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι και «ποιοτικό». Καθώς στην εν λόγω κοινοβουλευτική επιτροπή, το μέχρι προχθές μέλος που είχε το Ποτάμι, ο Σπύρος Δανέλλης, τώρα μετά τη διαγραφή του από την Κ.Ο. του Σταύρου Θεοδωράκη, αντικαταστάθηκε από τον Γρηγόρη Ψαριανό, που είναι στη σκληρή γραμμή υπέρ της καταψήφισης της συμφωνίας. Βέβαια, σε περίπτωση που το Ποτάμι αποφασίσει την αποχή και δεν θέλει να την εκφράσει ο κ. Ψαριανός, ο πρόεδρος του κόμματος έχει τη δυνατότητα να τον αντικαταστήσει στην επίμαχη συνεδρίαση με άλλο βουλευτή που θα μπορεί να εκφράσει την άποψη του κόμματος.
Το άλλο «ποιοτικό» αγκάθι, για τυχόν συγκλήσεις με την υφιστάμενη σύνθεση της Επιτροπής που εξανεμίζουν τις ελπίδες στον ΣΥΡΙΖΑ για μια τεχνητή πλειοψηφία, είναι ότι μέλος των ΑΝ.ΕΛ. είναι ο Κώστας Κατσίκης, που είναι στους σκληρούς του «ΟΧΙ» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Καμμένου. Επίσης, ο ένας από τους 10 ανεξάρτητους βουλευτές, που μετέχει στην Επιτροπή αυτή και το είχαν αποφασίσει στην αρχή της Συνόδου οι ίδιοι όταν συγκροτήθηκε είναι ο Δημήτρης Καμμένος, που είναι και αυτός στη γραμμή καταψήφισης.
Μια λύση που χθες ακουγόταν στους διαδρόμους της Βουλής ήταν να ειπωθεί ότι είναι πλέον πολλοί οι ανεξάρτητοι βουλευτές, μετά τις νέες διαγραφές, άρα θα πρέπει να έχουν όχι ένα μέλος αλλά δύο μέλη στην εν λόγω επιτροπή. Ομως και εδώ πάλι υπάρχουν δύο ζητήματα. Πρώτον, οι ανεξάρτητοι δεν έχουν σύμπτυξη ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, άρα υπάρχει ένα θέμα για την αυξημένη τους παρουσία στις επιτροπές. Δεύτερον, οι δύο μόνο βουλευτές (Κουντουρά και Δανέλλης) από τους δέκα είναι αυτοί που έχουν εκφράσει θετική άποψη για την ψήφιση της συμφωνίας. Συνεπώς πώς θα διοριστεί βουλευτής που ανήκει στη μειοψηφική θέση των 10 ανεξαρτήτων;
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Το εναλλακτικό «σενάριο» που κυκλοφορούσε χθες στους διαδρόμους της Βουλής ήταν να «εφευρεθεί» αιτιολογικό που να μπορεί να προωθήσει τηνλύση της αύξησης του αριθμού των βουλευτών της πλειοψηφίας. Εδώ η ένσταση από τη Ν.Δ. ήταν ότι και τώρα η πλειοψηφία στην επιτροπή διαμορφωνόταν για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. όχι από τη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ μόνο αλλά από τη συμμετοχή ως κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝ.ΕΛ. Αρα, πώς θα γίνει τώρα;
Ο Πρόεδρος της Βουλής, όταν ρωτήθηκε χθες σχετικά με το τι θα γίνει, ουσιαστικά απόφυγε να απαντήσει λέγοντας πως σήμερα δεν είναι αυτό το θέμα.
Η Ν.Δ. πάντως, από νωρίς χθες, έθεσε το ζήτημα και σε υψηλούς τόνους έκανε λόγο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα σε περίπτωση που υπάρξουν αναλογικές αλλαγές στη σύνθεση για να ικανοποιηθεί η ψήφιση της συμφωνίας στην επιτροπή.
Από την Πειραιώς σημείωναν ότι «η κυβέρνηση προετοιμάζει κάτι που δεν έχει προηγούμενο στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας, να μετατρέψει αυθαιρέτως τη μειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής, σε πλειοψηφία σε όλες τις κοινοβουλευτικές επιτροπές προκειμένου να τις ελέγχει ο κ. Τσίπρας» και προειδοποιούσαν εκ προοιμίου την κυβέρνηση και το προεδρείο της Βουλής να μην διανοηθούν να επιχειρήσουν κάτι τέτοιο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]