Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.
Σαμαράς για τη διαγραφή του: Κανείς δεν θα μου επιβάλει να θυσιάσω τη συνείδησή μου
Δείτε εδώ τι έχει ειπωθεί μέχρι τώρα στην Βουλή
Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της.
Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.
Η διαδικασία ξεκίνησε χθες τις διαφωνίες τους για την διαδικασία και το γεγονός ότι θα κρατήσει δυο ημέρες και όχι τρεις ο Νίκος Δένδιας και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Από την δική του πλευρά ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τόνισε ότι το τριήμερο θα ίσχυε μόνο αν κατέθετε πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση.
Διαβάστε ακόμα:
Τσίπρας στη Βουλή: Είχα το θάρρος, σε κρίσιμες στιγμές, να αναλάβω την ευθύνη
Μητσοτάκης: Όποιος ψηφίσει «ναι» ανοίγει τον δρόμο σε μακεδονική γλώσσα και εθνότητα
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]