Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ποτάμι η απάντηση του βουλευτή ήταν ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Σταύρος Θεοδωράκης θα ανακοινώσει αύριο στη Βουλή την διαγραφή του βουλευτή του από την ΚΟ του Ποταμιού.
Ο Σπύρος Δανέλλης απάντησε το «τελεσίγραφο» του Σταύρου Θεοδωράκη που έληγε απόψε, προκειμένου να ξεκαθαρίσει την στάση του ως προς την ψήφο εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σταύρος Θεοδωράκης θα ανακοινώσει αύριο στη Βουλή την διαγραφή του βουλευτή του από την ΚΟ του Ποταμιού.
To ραντεβού
Νωρίτερα, ο κ. Δανέλλης είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του κόμματος κ. Στ. Θεοδωράκη, ο οποίος του ζήτησε να «απαντήσει έως το βράδυ της Δευτέρας» και να ξεκαθαρίσει τη θέση του και τις τελικές του αποφάσεις.
Ο κ. Θεοδωράκης φέρεται να διεμήνυσε στον κ. Δανέλλη ότι η θέση του Ποταμιού είναι να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση καθώς και ότι η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τη στάση του κόμματος σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, δεν αλλάζει, ήτοι ο κάθε ένας βουλευτής θα αποφασίσει κατά συνείδηση.
Η συνάντηση κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς -κατά τις ίδιες πληροφορίες- ο κ. Θεοδωράκης ήθελε να γνωρίζει, πριν αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης, τις τελικές αποφάσεις του κ. Δανέλλη, καθώς εάν επιμείνει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, δεν διαφοροποιείται μόνο από τη θέση του Ποταμιού αλλά δημιουργούνται νέα πολιτικά δεδομένα.
Ήδη μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την συγκυβέρνηση, «κλείδωσαν» οι 151 βουλευτές που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην πρόταση που θα καταθέσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πλέον τα όποια ερωτήματα αφορούν την πλειοψηφία της συμφωνίας Πρεσπών, καθώς όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν, ότι σε αυτήν την ψηφοφορία ο αριθμός θα είναι ακόμα μεγαλύτερος.
Θυμίζουμε ότι την Κυριακή σε εκδήλωση που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής για την Συμφωνία των Πρεσπών μίλησε και ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης που λογίζεται ως ο 151ος βουλευτής που ψάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ψηφοφορίες που έρχονται.
Όταν έφτασε στην αίθουσα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αφού τον ευχαρίστησε για την «τιμητική», όπως είπε, πρόσκληση, τόνισε ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται σε μία «εξαιρετική ημέρα, μια ηλιόλουστη ημέρα και αυτό δεν είναι τυχαίο», αναφερόμενος έμμεσα στην αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.
Για selfies στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης
«Η στάση μου είναι αυτονόητη. Είναι αυτή που μου επιβάλλει η συνείδησή μου και διατυπώνω από το 1992», ανέφερε ο κ. Δανέλλης στην αρχή της ομιλίας του στην εκδήλωση που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής υπό τον τίτλο «Το στοίχημα της συμφωνίας των Πρεσπών».«Οι Σκοπιανοί άλλαξαν αυτά που μας ενοχλούσαν. Τώρα είναι η σειρά μας. Αν επικρατήσει η μικροπολιτική, μας περιμένει απομόνωση», συνέχισε.
Επίσης τόνισε ότι: «η χώρα χωρίς όνομα, αναγνωρίστηκε και αποκαλείται από όλους ως σκέτο Μακεδονία», ενώ σημείωσε αναφερόμενος στο κόμμα του, ότι «πέφτει στο Ποτάμι η ιστορική ευθύνη προάσπισης του εθνικού συμφέροντος. Τα πρόσωπα γράφουν ιστορία και ο Αλέξης Τσίπρας, ο Ζόραν Ζάεφ, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νικολά Ντιμιτρόφ γράφονται στην ιστορία».
Ψήφος εμπιστοσύνης και Συμφωνία των Πρεσπών: «Κλείδωσε» το 151 που ζητά ο Τσίπρας;
Μετά την παραίτηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση και την ψήφο εμπιστοσύνης που ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας έχουν ήδη βγει τα μπλοκάκια στο Μαξίμου για να δουν πώς θα μπορέσουν να μείνουν για λίγο καιρό ακόμη στην εξουσία.
Αυτή την στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας έχει 145 διασφαλισμένες ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ και θέλει άλλες έξι για να πιάσει το όριο των 151 που θα του επιτρέψουν να παραμείνει στην κυβέρνηση.
Ψάχνοντας λοιπόν τους… πρόθυμους βάζουμε σε αυτή την κατηγορία την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Αικατερίνη Παπακώστα- Σιδηροπούλου. Επίσης στην ίδια γραμμή με την κυρία {Παπακώστα θα βαδίσουν και τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης και ο Κώστας Ζουράρις. Ο έκτος που ψάχνει ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο Σπύρος Δανέλλης.
Σε ότι έχει να κάνει με την Συμφωνία των Πρεσπών που θα ακολουθήσει την ψήφο εμπιστοσύνης στο Μαξίμου υπολογίζουν πέραν των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, την Κατερίνα Παπακώστα, τον Σπύρο Δανέλλη, την Έλενα Κουντουρά και τον Θανάση Παπαχριστόπουλο και εφ’ όσον έχει προηγηθεί η ψήφιση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, τη συμφωνία αναμένεται να υπερψηφίσουν και οι τρεις του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης.
Θυμίζουμε ότι τα κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι έχουν εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη Βουλή τόσο για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών όσο και για την ψήφο εμπιστοσύνης.
Τι είναι η ψήφος εμπιστοσύνης
Αύριο το πρωί (10 πμ) θα αρχίσει στην Ολομέλεια της Βουλής η η συζήτηση επί του αιτήματος του πρωθυπουργού για ανανέωση της εμπιστοσύνης της εθνικής αντιπροσωπείας προς την κυβέρνησή του. Αυτό αποφασίστηκε νωρίτερα στην διάσκεψη των Προέδρων, με την προοπτική η κοινοβουλευτική διαδικασία να ολοκληρωθεί αργά την νύχτα της Τετάρτης.
Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.
Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της.
Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]