Το φόντο είναι οι πραγματικές αναταράξεις στο Ποτάμι και το σικέ «ξεκατίνιασμα» που ξεκίνησε στους ΑΝ.ΕΛ. ανάμεσα στον Πάνο Καμμένο και τους διαγραφέντες Ελ. Κουντουρά και Β. Κόκκαλη (σ.σ.: τους Παπαχριστόπουλο και Ζουράρι δεν τους απειλεί με διαγραφή γιατί δεν μπορεί) που θα στηρίξουν την κυβέρνηση στο πλαίσιο της τελικής συμφωνίας πρωθυπουργού και πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας. Σε αυτό το σκηνικό, δημοσίως χθες οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νίκος Παππάς και Πάνος Σκουρλέτης εμφανίστηκαν βέβαιοι για την απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης όσο και στη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών.
Ακόμα και χωρίς τον κ. Θεοχαρόπουλο, που απελευθερώθηκε χθες καθώς στο Κίνημα Αλλαγής δεν θα μπει θέμα κομματικής πειθαρχίας στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, το Μαξίμου κάνει τους ίδιους υπολογισμούς με αυτούς που έκανε το βράδυ της Κυριακής. Ακόμα και μετά το τελεσίγραφο Θεοδωράκη προς Δανέλλη, ο οποίος οδεύει για διαγραφή από το Ποτάμι, κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι:
Για την ψήφο εμπιστοσύνης θα στηριχθεί στους 145 του ΣΥΡΙΖΑ και τους Κ. Παπακώστα, Β. Κόκκαλη, Ελ. Κουντουρά, Κ. Ζουράρι, Θ. Παπαχριστόπουλο και Σπ. Δανέλλη.
Για τη συμφωνία των Πρεσπών (η οποία θα έρθει στη Βουλή για κύρωση μέσα στο Σαββατοκύριακο, με τις υπόλοιπες αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης να ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα) θα στηριχθεί στους 145 του ΣΥΡΙΖΑ και τους Κ. Παπακώστα, Ελ. Κουντουρά, Θ. Παπαχριστόπουλο, Σπ. Δανέλλη, Στ. Θεοδωράκη, Γ. Μαυρωτά και Σπ. Λυκούδη.
Είναι εύλογο ότι αν σε μία από τις δύο ψηφοφορίες η κυβέρνηση πάρει λιγότερες από 151 ψήφους, θα πάμε σε εκλογές άμεσα, στην πραγματικότητα όμως το αβέβαιο κλίμα έχει να κάνει μόνο με την προσπάθεια της επικοινωνιακής κυβερνητικής μηχανής να παραπλανήσει την κοινή γνώμη και να πείσει ότι ο κ. Τσίπρας παίρνει ρίσκο.
Το πρόσωπο της χθεσινής ημέρας ήταν ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Δανέλλης. Ο κ. Δανέλλης δέχθηκε το τελεσίγραφο του Σταύρου Θεοδωράκη να αποφασίσει ως χθες αργά το βράδυ τη στάση του, καθώς στο Ποτάμι έχουν ήδη πει ότι δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Μέχρι αργά χθες το βράδυ ο κ. Δανέλλης δεν είχε γνωστοποιήσει τη στάση του, έγκυρες πληροφορίες όμως τον ήθελαν να μην κάνει πίσω και τελικά να στηρίζει την κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα, προκαλώντας τη διαγραφή του από το Ποτάμι. Χθεσινοβραδινές πληροφορίες ήθελαν το Ποτάμι να σκέπτεται ξανά τη στάση του στη συμφωνία των Πρεσπών, αν ο κ. Δανέλλης επιμείνει στη θέση του, όπως αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γ. Μαυρωτάς μιλώντας στο ρ/σ ΣΚΑΪ.
Άρχισαν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ - Βέλη Ανδρουλάκη σε Γερουλάνο, Κατρίνη για τις δηλώσεις περί συνεργασιών
Αν το Ποτάμι όντως αλλάξει στάση, τότε το ερώτημα είναι τι θα πράξει ο συνεργαζόμενος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης στη διαδικασία για τη συμφωνία των Πρεσπών. Αν ο κ. Λυκούδης δεν ψηφίσει, τότε η πλειοψηφία στην οποία υπολογίζει το Μαξίμου για τη συμφωνία των Πρεσπών θα μειωθεί κατά τρεις (Στ. Θεοδωράκης, Γ. Μαυρωτάς, Σπ. Λυκούδης) ενώ αν ψηφίσει θα μειωθεί κατά δύο, που σημαίνει ότι το ρόλο του 151ου βουλευτή που έχει σήμερα ο κ. Δανέλλης για τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, θα έχει ο κ. Λυκούδης για τη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς στην αριθμητική της συμφωνίας των Πρεσπών δεν υπολογίζονται οι ψήφοι του Κώστα Ζουράρι και του Β. Κόκκαλη από τους ΑΝ.ΕΛ., που έχουν πει ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση, όχι όμως τη συμφωνία των Πρεσπών.
Στη χθεσινή του συνέντευξη στο Star, ο κ. Καμμένος άφησε υπονοούμενα εναντίον των βουλευτών που θα στηρίξουν την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι τους διόρισε και δεν εκλέχθηκαν. Μαζί με άλλα «ηρωικά», όπως ότι θα παλέψει για να μην κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, όταν έχει βάλει πλάτη ακόμα και την τελευταία στιγμή, έφτασε να πει ότι ο πατέρας της κ. Κουντουρά έγραψε το ύμνο της χούντας, χωρίς βεβαίως να εξηγήσει γιατί δεν τον ενοχλούσε αυτό όσο ήταν στέλεχος των ΑΝ.ΕΛ…
Αδύναμο σημείο της επιχειρηματολογίας του κ. Καμμένου θα παραμένει η αδυναμία του να εξηγήσει στην κοινή γνώμη γιατί διέγραψε τους Ελ. Κουντουρά και Β. Κόκκαλη, αλλά για τον ίδιο λόγο δεν διέγραψε τους Θ. Παπαχριστόπουλο και Κ. Ζουράρι. Ο λόγος είναι γνωστός, το έκανε από τη μία για να συνεχίσει ο κ. Τσίπρας και από την άλλη να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών και παράλληλα ο ίδιος να μη χάσει τα δικαιώματά του ως αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος. Αδυνατώντας να απαντήσει στην ουσία, καταφεύγει σε καταγγελίες χωρίς ουσία και δεσμεύσεις χωρίς νόημα, χωρίς να μπορεί να πείσει κανέναν.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]