Μάλιστα, οι φιλοφρονήσεις και τα θερμά λόγια της Γερμανίδας καγκελαρίου προς τον Έλληνα πρωθυπουργό δεν άφησαν καμία αμφιβολία ότι ο σκοπός της επίσκεψης της «σιδηράς» κυρίας στην Αθήνα ήταν και παραμένει η ανάγκη κύρωσης αυτής της συμφωνίας.
«Είμαι ευγνώμων στον Αλέξη Τσίπρα που ανέλαβε να προωθήσει μια λύση σε ένα πρόβλημα ετών. Δίνει την ευκαιρία στη Βόρεια Μακεδονία να έχει ευρωπαϊκή προοπτική, για να υπάρξει πρόοδος. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Ελληνα πρωθυπουργό γι’ αυτό το τόσο αποφασιστικό βήμα, από το οποίο δεν θα ωφεληθούν μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία, αλλά και όλη η Ευρώπη», ήταν η δημόσια δήλωση της κυρίας Μέρκελ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό.
Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε μια γενική αναφορά στα θέματα της οικονομίας και στο προσφυγικό στην εισαγωγική τοποθέτησή της πριν δεχθεί ερωτήσεις: «Η κατάσταση (με το προσφυγικό) στα νησιά είναι πολύ κρίσιμη και καμία χώρα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της. Στηρίζουμε τη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία», ήταν η θέση της.
Η Ανγκελα Μέρκελ, απαντώντας στην ερώτηση «Deutsche Welle» για το ονοματολογικό και τη σύνδεσή του με τη μη περικοπή των συντάξεων, ανέφερε: «Τύποις, αλλά μπορείτε και να το φανταστείτε νομίζω, δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των δραστηριοτήτων ανάμεσα στο ονοματολογικό και στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Με αιφνιδιάζει το γεγονός ότι πρέπει να μιλήσουμε γι’ αυτό».
Για την οικονομία είπε ότι εργάστηκε σκληρά για να ξανασταθεί στα πόδια της Ελλάδα. «Ολη η δουλειά μου είχε το σκοπό η Ελλάδα να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, να μπορέσει να βγει στις αγορές, να βρει τον καλύτερο δρόμο. Υπήρξαν εξαιρετικά αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις και στη χώρα μου. Μας ενδιαφέρει η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και οι μεγάλες επενδύσεις που γίνονται από τη γερμανική πλευρά στην Ελλάδα δείχνουν την εμπιστοσύνη που έχουμε στη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «η κυρία Μέρκελ έρχεται σε μια Ελλάδα διαφορετική, θέλω να πιστεύω, από αυτήν της προηγούμενης επίσκεψής της»: «Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά από μέτρα που πολλές φορές ήταν ακατανόητα για τους πολίτες, ορισμένα ήταν άδικα. Σήμερα βγαίνουμε από την κρίση με πληγές, αφήνουμε πίσω την εποχή των ελλειμμάτων και είμαστε πρωταθλητές στις μεταρρυθμίσεις, που έχουν τη συναίνεση των πολιτών» .
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με την κ. Μέρκελ μίλησαν για τα Βαλκάνια, τονίζοντας ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα βήμα για τη σταθερότητα των Βαλκανίων, καθώς και ένα μοντέλο επίλυσης διαφορών χωρίς την επιβολή του ενός μέρους επί του άλλου.
Για την Αλβανία είπε ότι η πορεία της περνάει μέσα από το σεβασμό της ελληνικής μειονότητας, ενώ για την Τουρκία είπε ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και του Διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο.
Eπίσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν ξεχνά την Ιστορία που αφορά επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο, ωστόσο κοιτά μπροστά.
«Οι σχέσεις των δύο χωρών μας πιστεύω ότι είναι εξαιρετικές. Ασφαλώς και δεν ξεχνάμε τις δυσκολίες, ούτε αυτές που περάσαμε πρόσφατα, ούτε ξεχνάμε και τις δύσκολες αλλά απαράγραπτες εκκρεμότητες που μας άφησε η Ιστορία, όπως είναι οι επανορθώσεις ή το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο, όμως είμαστε αποφασισμένοι να επικεντρωθούμε και θα επικεντρωθούμε παράλληλα και στο νέο πλαίσιο που έχουμε οικοδομήσει», είπε ο κ. Τσίπρας.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]