Την ώρα που η κυβέρνηση κομπάζει ότι καταργεί τον υποκατώτατο μισθό, στους φορείς που εποπτεύει δίνει αυξήσεις και με το παραπάνω. Σε ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα ορίζονται οι αυξήσεις στους μισθούς του προέδρου και των δύο αντιπροέδρων (κοντά στο 10%), καθώς και στις αποζημιώσεις των μελών της Ολομέλειας, οι οποίες φθάνουν σχεδόν το 80%. Το ακόμα πιο γενναιόδωρο είναι ότι οι αυξήσεις αυτές έχουν αναδρομική ισχύ ενός χρόνου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΦΕΚ 765/19.12.2018, οι μηνιαίες μικτές αποδοχές του προέδρου της ΕΕΤΤ, Κ. Μασσέλου, ορίζονται στις 4.631 ευρώ, αντίστοιχες δηλαδή με τις αποδοχές γενικού γραμματέα υπουργείου, ενώ των δύο αντιπροέδρων, Α. Σγώρα και Σ. Παντελή, στο 70% του μισθού του προέδρου, δηλαδή 3.241,70 ευρώ έκαστος. Τα υπόλοιπα 6 μέλη της Ολομέλειας, Αντώνιος Γαστεράτος, Αριστέα Σινανιώτη-Μαρούδη, Γρηγόριος Κουλούρας, Νικόλαος Καψάλης, Αργυρώ Μαγκανιώτη και Ελένη Γουσίου, ορίζεται ότι θα έχουν μηνιαία αποζημίωση 1.852,40 ευρώ.
Συνάντηση Μητσοτάκη με ανώτατα στελέχη ευρωπαϊκών χημικών βιομηχανιών
Η αύξηση έχει αναδρομική ισχύ από 9 Φεβρουαρίου 2018 για τον πρόεδρο, από 17 Ιανουαρίου 2018 για τους δύο αντιπροέδρους και από 11 Ιανουαρίου 2018 για τα υπόλοιπα 6 μέλη της Ολομέλειας ΕΕΤΤ. Στο ίδιο ΦΕΚ αναφέρεται ότι από την παρούσα απόφαση προκαλείται ετήσια δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕΤΤ ύψους 72.000 ευρώ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η προηγούμενη αποζημίωση των μελών της Ολομέλειας ΕΕΤΤ ήταν γύρω στα 1.000-1.100 ευρώ, άρα η αύξηση είναι της τάξης του 70%-80%. Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η αποζημίωση αντιστοιχεί στην παρουσία των μελών της Ολομέλειας τέσσερις φορές περίπου κάθε μήνα για μερικές ώρες τη φορά στις συνελεύσεις της Ολομέλειας. Επίσης, τα μέλη της Ολομέλειας ΕΕΤΤ μπορούν να απασχολούνται κανονικά σε άλλον εργοδότη ή να αυτοαπασχολούνται και να πληρώνονται παράλληλα με την υπηρεσία τους στην ΕΕΤΤ.
Εκτός αυτής της αποζημίωσης, όλη η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ (προεδρείο και μέλη) συμμετέχουν και σε Επιτροπές/Ομάδες Εργασίας, οι οποίες είναι αμειβόμενες, οπότε το μηνιαίο εισόδημά τους αυξάνεται, καθώς ισχύει ότι οι επιπλέον αμοιβές έχουν όριο 75% των αποδοχών γενικού γραμματέα υπουργείου και όχι πάνω από 100% των λοιπών τακτικών τους αποδοχών. Αυτό σημαίνει ότι η Ολομέλεια εν δυνάμει μπορεί σχεδόν να διπλασιάσει το εισόδημα που εισπράττει ως αποζημίωση, όπως αυτή προβλέπεται στο συγκεκριμένο ΦΕΚ.
Ωστόσο, υπάρχει πάντα η δυνατότητα περαιτέρω αύξησης των αποδοχών από την ημερήσια αποζημίωση για τα επαγγελματικά ταξίδια, η οποία μάλιστα είναι αφορολόγητη. Με βάση το νόμο 4070/2012 και το άρθρο 16, «δικαιολογούνται στον πρόεδρο και στους αντιπροέδρους της ΕΕΤΤ, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, μέχρι εκατό (100) ημέρες κατ’ έτος εκτός έδρας».
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]