Ο Αλέξης Τσίπρας, δείχνοντας την… καπιταλιστική βερσιόν της Αριστεράς, χρησιμοποίησε τον κοινωνικό αυτοματισμό επιχειρώντας να διχάσει τους εργαζομένους στους τηλεοπτικούς σταθμούς λέγοντας πως κανείς δεν έκλαψε για το ALTER και την ΕΡΤ, γνωρίζοντας βέβαια ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς είχαν πραγματοποιηθεί απεργιακές κινητοποιήσεις, ειδικά για τη διακοπή λειτουργίας της κρατικής τηλεόρασης.
Η ενδέκατη ερώτηση στη χθεσινή -κατά τα άλλα ανούσια- συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στην 81η ΔΕΘ δόθηκε στη δημοσιογράφο του Alpha, Ευαγγελία Τσικρίκα. Με έντονη συναισθηματική φόρτιση η δημοσιογράφος έκανε την ερώτησή της: «Μετά από 21 χρόνια χάνω τη δουλειά μου. Σας κοιτώ στα μάτια και αισθάνομαι ότι εσείς με απολύετε. Γιατί τιμωρείτε τους εργαζόμενους;», συνέχισε η δημοσιογράφος λέγοντάς του ότι τον Ιανουάριο του 2015 λέγατε ότι «θα υπερασπιστείτε τη Δημοκρατία, άλλαξε κάτι στα πιστεύω σας;».
Παίρνοντας το αυστηρό του ύφος, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Τα προηγούμενα χρόνια καταφερόσασταν ενάντια στους ανθρώπους που έχαναν τη δουλειά τους. Τα κανάλια πριν την κρίση είχαν 4.000 εργαζομένους και τώρα είναι 2.000. Γι’ αυτούς δεν έκλαψε κανείς. Για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ δεν έκλαψε κανείς. Τότε δεν κάνατε κινητοποιήσεις για τους εργαζομένους, όπως σωστά κάνουν αυτοί τώρα για εσάς. Θέλουμε να ρυθμιστεί ένα τοπίο που ήταν ασύδοτο τα προηγούμενα χρόνια και αυτό σημαίνει ότι ευθυγραμμιζόμαστε με τις επιταγές του Συντάγματος. Το Δημόσιο θα έπρεπε τα προηγούμενα 25 χρόνια να έχει κάνει τρεις δημοπρασίες. Αναλογιστείτε τι έχει χάσει το Δημόσιο. Εχει χάσει ένα τεράστιο ποσό αυτά τα χρόνια».
Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε σε πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας που θα επιδοτεί για δύο χρόνια την πρόσληψη εργαζομένων από τα κανάλια που θα κλείσουν. «Και τι γίνεται με ένα κανάλι που έδωσε 61 εκατ. στη δημοπρασία;», τόλμησε να πει η δημοσιογράφος με τον Αλέξη Τσίπρα να τη διακόπτει ξανά και να λέει: «Το τζάμπα πέθανε. Κανείς δεν μπορεί να πληρώνει με αέρα. Κάποιοι άλλοι, όχι εγώ, είχαν μιλήσει για νταβατζιλίκι. Το αεριλίκι και το νταβατζιλίκι τελείωσε».
Οπως ήταν φυσικό, η δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών σχεδόν μονοπώλησε τη συνέντευξη, καθώς σχετικές ερωτήσεις δέχθηκε ο πρωθυπουργός και από τα υπόλοιπα κανάλια που απειλούνται με «μαύρο», δηλαδή Mega και Star. Σε ερώτηση τι θα γίνει αν το ΣτΕ αποφασίσει ότι ήταν αντισυνταγματικός ο σχετικός νόμος, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η Δικαιοσύνη θα πάρει μία απόφαση και η κυβέρνηση θα τη σεβαστεί», αλλά έσπευσε να προσθέσει: «Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα», δήλωση η οποία μπορεί να ληφθεί και ως έμμεση παρέμβαση σε υπόθεση που χειρίζεται η Δικαιοσύνη.
Ενώ σε ερώτηση αν οι θεσμοί συμφωνούν τα 246 εκατομμύρια που θα πάρει η κυβέρνηση από τους καναλάρχες να δοθούν στους ασθενέστερους (όπως ήδη υποσχέθηκε και μοίρασε η κυβέρνηση), ο πρωθυπουργός απάντησε ότι πρόκειται για «απρόσμενο έσοδο» που δεν είχε υπολογιστεί στο Μνημόνιο και επομένως η κυβέρνηση μπορεί να το αξιοποιήσει.
Χρέη προς τον ΟΑΕΕ
Σε ό,τι αφορά το πάγωμα των συσσωρευμένων χρεών των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ εκτίμησε ότι θα δώσει ανάσα στα Ταμεία και σημείωσε ότι δεν διαγράφονται οι οφειλές, αλλά πρέπει να γίνει μια ρύθμιση για εκείνους τους ασφαλισμένους ώστε να μη μένουν χωρίς φορολογική ενημερότητα. Ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για τις μειώσεις των συντάξεων ξεκαθάρισε ότι φυσικά και δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις. «Το 90% των συνταξιούχων δεν είδαν μειώσεις, το λέγαμε ήδη από πέρυσι», υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως «το καταφέραμε παρά τις επικρίσεις και τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης». Για τις επικουρικές συντάξεις ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για… παραπληροφόρηση και τόνισε ότι στην πραγματικότητα μόνο το 5% είδαν μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές, ενώ ένα 10% είδε μικρή μείωση.
Τα 3 ψέματα για νέα μέτρα, ανάπτυξη και έλλειμμα
Ο άτονος και σχεδόν κουρασμένος Αλέξης Τσίπρας υπέπεσε σε πολλά… «φάουλ». Θέλοντας να παρουσιάσει μια «ονειρεμένη» εικόνα της κυβέρνησής του, τα στελέχη της οποίας δουλεύουν νυχθημερόν και τελικά κατάφεραν να σώσουν τη χώρα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε στην 81η ΔΕΘ ότι «δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα», σημειώνοντας πως τα έσοδα πάνε καλά παρά τις Κασσάνδρες.
Μάλλον ξέχασε ότι σε λίγους μήνες αυξάνεται ο φόρος στα εταιρικά αυτοκίνητα, επιβάλλεται φόρος στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, τον καφέ, τη συνδρομητική τηλεόραση, τη σταθερή τηλεφωνία, το Ιντερνετ, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε υγραέριο, αμόλυβδη και πετρέλαιο κίνησης. Εκτός κι αν ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι επειδή τα συγκεκριμένα μέτρα ψηφίστηκαν την άνοιξη δεν αποτελούν… νέους φόρους! «Υπάρχει ένας οδικός χάρτης, που παρουσίασα το Σάββατο, σε δυο χρόνια να βγούμε από το πρόγραμμα», υποστήριξε.
Το δεύτερο «φάουλ» αφορούσε την εκτίμησή του ότι η χώρα μπαίνει σε ρυθμούς ανάπτυξης και ότι όλα πηγαίνουν καλά, ενώ λίγο αργότερα παραδέχθηκε ότι «αν θα παραμείνουν ή θα μειωθούν οι στόχοι του πλεονάσματος συναρτάται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν από τη συμφωνία για το χρέος σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Το να πέσουν τα πλεονάσματα είναι εφικτό, ένας στόχος που θα διεκδικήσουμε και θα καταφέρουμε». Μόνο που απέκρυψε ότι συμφωνία για το χρέος δεν μπορεί να επιτευχθεί πριν από το… 2018. Ειδικά για το συγκεκριμένο ζήτημα είπε ότι είναι «τριμερές και αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ» και παραδέχθηκε ότι «η άποψη της Γερμανίας παίζει καθοριστικό ρόλο, αλλά δεν είναι και η μόνη».
Χαρακτήρισε «εφικτό, ρεαλιστικό και αναγκαίο» να πέσουν οι απαιτήσεις για πλεονάσματα, ενώ εντύπωση προκάλεσε η δήλωσή του ότι είναι «απαράδεκτα υψηλά» τα ποσοστά του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων και χαρακτήρισε τον ΦΑΠ που έρχεται πιο δίκαιο από τον ΕΝΦΙΑ. Τόσο σίγουρος για τον εαυτό του, είπε: «Αν από το 2018 και μετά έχουμε τη δυνατότητα για μικρότερα πλεονάσματα, θα έχουμε ένα δημοσιονομικό χώρο 3 δισ. ευρώ. Σε δυο χρόνια θα έρθω στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός και θα εξηγήσω πού θα πάνε».
Το τρίτο «φάουλ» είχε να κάνει με την περίφημη υπόθεση του δημόσιου ελλείμματος του 2009. Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι η υπόθεση αφορά μόνο τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, αγνοώντας επιδεικτικά ότι η συγκεκριμένη υπόθεση είναι, στην ουσία, εθνική. Είπε ότι «η Δικαιοσύνη έχει την υποχρέωση να ψάξει όλα τα στοιχεία για να δούμε τι έγινε τότε» και τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι δεν ζητούν να μην ερευνήσει η ελληνική Δικαιοσύνη τι έγινε με τα στοιχεία».
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
Διαβάστε περισσότερα στον Ελεύθερο Τύπο