Η συνέχεια των αποκαλύψεων για τον Μανόλη Πετσίτη φέρνει σε δύσκολη θέση πρωτίστως τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά και δευτερευόντως τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Είναι γνωστό ότι κορυφαίοι υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν θέσει τον προβληματισμό τους στον πρωθυπουργό για τη συνέχιση των αποκαλύψεων, αλλά ο κ. Τσίπρας έχει επιλέξει – προσώρας τουλάχιστον – την πλήρη στήριξη του υπουργού και στενού του φίλου.
Η γραμμή της Κουμουνδούρου να εκδίδει απαξιωτικές ανακοινώσεις για όσα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας και τα δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου για σχέσεις του Μανόλη Πετσίτη με τον Βαγγέλη Μαρινάκη όχι απλά δεν δίνει απαντήσεις αλλά κάνει ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για τον κ. Παππά, καθώς φαίνεται ότι πριν τη σημερινή αντιπαράθεση ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον εφοπλιστή κ. Μαρινάκη, κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Oπως και να έχει, η αποκάλυψη του ΤτΚ ότι ο Μανόλης Πετσίτης, του οποίου η σχέση με το Μαξίμου είναι ισχυρή και αποδεδειγμένη, εμφανίζεται ως φορολογικός εκπρόσωπος των εταίρων του δικηγόρου Αρτεμίου στην Ελλάδα, καθιστά την υπόθεση εξαιρετικά σοβαρή. Ενδεικτική η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη για τον κ. Πετσίτη: «Δεν τον γνωρίζω τον κύριο. Το θέμα να πάει στη Βουλή».
Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, οι παλινωδίες του Πάνου Καμμένου για τη στάση που θα τηρήσει ο ίδιος και το κόμμα του δυσκολεύουν τον Αλέξη Τσίπρα να υλοποιήσει τον εκλογικό του σχεδιασμό. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επανέλαβε προχθές ότι αν η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει στην ελληνική Βουλή θα θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία και ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για να την μπλοκάρουν. Η δήλωση όμως του κ. Καμμένου που ενισχύει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών για τον Μάιο, αλλά και τον Μάρτιο ή και τον Φεβρουάριο, ήταν η εξαγγελία του ότι οι ΑΝΕΛ θα ξεκινήσουν επισήμως την προεκλογική τους καμπάνια στις 10 Ιανουαρίου, εξασθενώντας ακόμα περισσότερο το ήδη αδύναμο κυβερνητικό σήμα για εξάντληση της τετραετίας.
Οι ΑΝΕΛ διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση πριν την ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν πρόκειται να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση, ωστόσο δύσκολα σε αυτή τη φάση μπορεί να προβλεφθεί το κλίμα και οι πιέσεις που θα υπάρξουν έναντι μίας απονομιμοποιημένης κυβέρνησης, με τον κ. Τσίπρα να προχωρά σε νέο, αναγκαστικό ανασχηματισμό.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε από το Παλέ Ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στη δέσμευσή της να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών από τη σημερινή Βουλή, εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα συγκροτηθεί η αναγκαία πλειοψηφία, ωστόσο ενστάσεις υπάρχουν και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας, για τις οποίες το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ενήμερο.
Η αριθμητική της Συμφωνίας των Πρεσπών που εξελίσσεται στο θέμα που θα κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις και τα σενάρια για την επόμενη μέρα δείχνουν ότι χωρίς το Ποτάμι –τηρεί στάση αναμονής κλίνοντας προς το ναι με διαφωνούντες τον Γ. Αμυρά και Γρ. Ψαριανό που κλίνουν προς το όχι– και με δεδομένο ότι οι ΑΝΕΛ θα επιμείνουν στη σημερινή τους θέση, δύσκολα θα συγκεντρωθούν οι 151 ψήφοι που χρειάζονται. Εκτός αν έχει βάση το σενάριο που διακινείται και αναφέρει ότι Τσίπρας και Καμμένος έχουν συμφωνήσει οι ΑΝΕΛ να αποχωρήσουν από την ψηφοφορία και να μπορεί να κυρωθεί με λιγότερες ψήφους, δηλαδή με πλειοψηφία επί των παρόντων.
Μέχρι στιγμής, πάντως, στα 145 «ναι» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προστίθενται ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ, ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι, ο Ι. Σαρίδης από την Ενωση Κεντρώων που είπε ότι θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό αλλά ο Β. Λεβέντης δεν τον διαγράφει επειδή αν το κάνει θα διαλύσει την κοινοβουλευτική του ομάδα, η Κατερίνα Παπακώστα που τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το ό,τι λέει η ίδια, την υπολογίζουν στα «ναι».
Από εκεί και πέρα, μένει να δείξουν τι θα κάνουν ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς κα ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι, ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης (χθες στον Ελεύθερο Τύπο δήλωσε ότι θα σκεφτεί τι θα κάνει), ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος που βρίσκεται σε μία κόντρα με τη Χαριλάου Τρικούπη και για θέματα συγκρότησης ψηφοδελτίων του Κινήματος Αλλαγής, η βουλευτής των ΑΝΕΛ και υπουργός Ελενα Κουντουρά, για την οποία κυβερνητικές πηγές λένε ότι θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά οι ΑΝΕΛ υποστηρίζουν ότι είναι σύμφωνη με τη γραμμή του κόμματος για καταψήφιση και αποχώρηση από την κυβέρνηση και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και πρώην υπουργός Κώστας Ζουράρις, ο οποίος δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του.
Debate Μητσοτάκη-Μπρυκνέρ: Δουλειά μου είναι να προστατεύσω τα σύνορα - Δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν
Ο Αρτεμίου και η αυλή
Αμηχανία προκαλούν στην κυβέρνηση οι νέες αποκαλύψεις γύρω από το ρόλο του Μανώλη Πετσίτη και τις σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και επιχειρηματίες.
Οπως αποκάλυψε χθες ο Ελεύθερος Τύπος, ο στενός φίλος του Νίκου Παππά λειτουργούσε στην Ελλάδα ως ο φορολογικός εκπρόσωπος των μέχρι πρότινος συνεταίρων του Κύπριου δικηγόρου, έμπειρου στη διαχείριση των offshore, Αρτέμη Αρτεμίου.
Συγκεκριμένα, από τις 23 Δεκεμβρίου του 2014, και αφού είχε προηγηθεί το μυστικό ταξίδι του κ. Παππά με τον κ. Αρτεμίου στη Βενεζουέλα, ο κ. Πετσίτης ξεκίνησε να λειτουργεί ως φορολογικός εκπρόσωπος των δικηγόρων Λάμπρου Πιερή και Σωτηράκη Παναγιώτου. Με τον τρόπο αυτό, ο Μανώλης Πετσίτης, συνδέεται και με την εταιρία Maze Media, την οποία είχε δημιουργήσει ο Πιερή σχεδόν έξι μήνες μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Η εταιρία αυτή έκλεισε δουλειές και με κρατικές επιχειρήσεις, όπως τα ΕΛΤΑ και η ΕΥΔΑΠ, ενώ το 2017 φέρεται να κατέβαλε συνολικά 36 χιλιάδες ευρώ σε μεγάλη εταιρία δημοσκοπήσεων, που διαπίστωνε στις μετρήσεις της τη «σταδιακή τάση κλεισίματος της ψαλίδας» ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ.
Σε νέες αποκαλύψεις γύρω από τις υπόγειες διαδρομές που οδηγούν στην αυλή του Μαξίμου προχώρησαν και οι εφημερίδες «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «Πρώτο Θέμα», που ανέδειξαν τις ιδιαίτερες σχέσεις του Μανώλη Πετσίτη με επιχειρηματίες, δημοσίευσαν νέες φωτογραφίες του Πετσίτη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ υπενθύμισαν τα αποκλειστικά ρεπορτάζ του «Ε.Τ.» για το ταξίδι Παππά – Αρτεμίου στο νησί Μαργαρίτα της Καραϊβικής, με το ιδιωτικό λίαρ τζετ του αμφιλεγόμενου επιχειρηματία Μαχέντ Χαλίλ. Από τις αποκαλύψεις αυτές άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των σχέσεων διαπλοκής του Μαξίμου.
Στην αντεπίθεση πέρασε όμως και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, με την «Εφημερίδα των Συντακτών» να δημοσιεύει μια φωτογραφία του Πετσίτη με τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, αφήνοντας υπονοούμενα για μεταξύ τους συναλλαγές. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει τον στενό φίλο του κ. Παππά «άνθος του πολιτικού υποκόσμου» και προσθέτει: «Ούτε συνεργάστηκα μαζί του ούτε τον γνώριζα ούτε τον είχα σε pay roll να τον πληρώνω όπως επιχειρηματίες που κάνουν μπίζνες με το Δημόσιο ή χρωστούν σε αυτό. Ούτε βέβαια είχαμε δουλειές με offshore εταιρίες στην Κύπρο, στον Παναμά και τη Βενεζουέλα». Ο επιχειρηματίας διευκρινίζει ότι ο ίδιος ο Πετσίτης του ζήτησε να βγάλει μια φωτογραφία μαζί του, «όπως δεκάδες άλλοι άνθρωποι καθημερινά».
Αίσθηση προκαλεί ότι η κυβέρνηση απέφυγε και χθες να δώσει εξηγήσεις, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε σε «κύκλους» της Κουμουνδούρου σχόλιο που έκανε για τις τελευταίες εξελίξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «δεύτερη δόση Πετσιτειάδας», ενώ έφθασε στο σημείο να αναρωτηθεί: «Μήπως ο κ. Μαρινάκης και οι συνεργάτες του είναι αυτοί που έστησαν το “σκάνδαλο Πετσίτη” και πιάστηκαν στα πράσα»;
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]