«Επίκαιρη» χαρακτήρισε εισαγωγικά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Μας ενώνουν πολλές προοπτικές» τόνισε εξάλλου κατά τη διάρκεια της εισαγωγής του (πριν τις δημοσιογραφικές ερωτήσεις), στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών. Εκκινώντας από τη συμπλήρωση 190 χρόνως διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας, ο κ. Πούτιν υπογράμμισε την έμφαση που δίνουν οι δύο κυβερνήσεις στον επενδυτικό και εμπορικό τομέα.
Μιλώντας με τη γλώσσα των αριθμών, ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε ότι πέρσι το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 27%, φθάνοντας στα 3,7 δισ. δολάρια. Εν συνεχεία αναφέρθηκε σε άλλους τομείς, στους οποίους καταγράφεται το ρωσικό ενδιαφέρον: ενέργεια, Πολιτισμός, τουρισμός.
Για τον τελευταίο κλάδο ειδικότερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο για αριθμό ρεκόρ των συμπατριωτών του που επισκέφθηκαν πέρσι την Ελλάδα, ενώ φέτος ο αριθμός αναμένεται, όπως εκτίμησε, να αγγίξει το ένα εκατομμύριο επισκέπτες.
«Tο σημαντικό ιστορικό υπόβαθρο των ελληνορωσικών σχέσεων μας έχει επιτρέψει να οικοδομήσουμε διαχρονικά μια σταθερή αλλά και δυναμική σχέση», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«H επίσκεψή μου πραγματοποιείται με ευκαιρία την συμπλήρωσης 190 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, που βασίζονται σε ισχυρούς ιστορικούς, θρησκευτικούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας και το δώρο που έλαβα σήμερα, αναδεικνύει ακριβώς αυτούς τους ισχυρούς δεσμούς που σφράγισαν, άλλωστε, και των ελληνικό αγώνα για ανεξαρτησία», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Θεωρώ ότι το σημαντικό αυτό ιστορικό υπόβαθρο, μας έχει επιτρέψει να οικοδομήσουμε διαχρονικά μια σταθερή αλλά και δυναμική σχέση, μια σχέση που μας έδωσε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία μας ακόμα και όταν οι γεωπολιτικές εξελίξεις μας χώριζαν», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επίσκεψη που είχε κάνει το 2015 στη Μόσχα, σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, και μετά από μια πενταετία αδράνειας -όπως σημείωσε, και είπε πως τότε είχαν συμφωνήσει να ξαναχτίσουν σταθερά την εποικοδομητική σχέση Ελλάδας-Ρωσίας.
Συνεχίζοντας, τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η Ελλάδα αποτελεί κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τηρεί σταθερά τις δεσμεύσεις της, αλλά θεωρεί ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας ή πρωτοβουλία για λύση σημαντικών παγκόσμιων προκλήσεων πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία και να βασίζεται σε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί της».
Κεφαλογιάννης για τον ελληνικό «Iron Dome»: Θα είναι έτοιμος εντός του 2026
«Ο διάλογος δεν είναι πάντα εύκολος. Ωστόσο η επιθυμία μας να παραμείνουν οι σχέσεις στις σταθερές ράγες μας βοηθά να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και να επιστρέφουμε στον αμοιβαίο σεβασμό και στην αλληλοκατανόηση», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τις σχέσεις των δύο χωρών.
Επίσης, εξέφρασε στον Βλαντιμίρ Πούτιν «τις ανησυχίες μας για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας την εποχή που διατηρεί το casus belli».
Για το Σκοπιανό είπε: «Πιστεύω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θέτει σε μια δίκαιη βάση το πρόβλημα και αντιμετωπίζουμε και την ανάδυση εθνικιστικών τάσεων και διενέξεων που θα μπορούσαν να προκύψουν στην περιοχή» ενώ σε ότι έχει να κάνει με το Κυπριακό τόνισε: «Υπογράμμισα στον κ Πούτιν την εκτίμησή μου στη Ρωσία για τη σταθερή της θέση στο Κυπριακό και τόνισα τον κρίσιμο ρόλο που θα έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίλυση του ζητήματος».
Για τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών o πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε την αντίθεσή του με τις απελάσεις ξένων διπλωματών: «Από την αρχή δεν συμφωνούσαμε στη βάση που έγιναν οι απελάσεις. Δύσκολα θα μπορούσα να φανταστώ ότι η Ρωσία κάνει κάποια συνωμοσία, έχει παίξει μαύρα παιχνίδια εναντίον της Ελλάδας. Αυτά είναι σαχλαμάρες». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι υπάρχουν «πολλοί τρόποι για την διευθέτηση αυτών των καταστάσεων, χωρίς θεατρικά», λέγοντας όμως ότι δεν έχει επηρεάσει τη σχέση των δύο κρατών.
«Μια βροχερή μέρα στη διάρκεια του καλοκαιριού δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει μπροστά μας καλοκαίρι», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας.
Τι είπαν στην πρώτη τους συνάντηση
«Σας υποδέχομαι στη Μόσχα με ευχαρίστηση ξανά», ανέφερε νωρίτερα ο Ρώσος Πρόεδρος υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Κρεμλίνο, επισημαίνοντας ότι «φέτος συμπληρώθηκαν 190 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες μας». «Θα έχουμε την ευκαιρία στη συνέχεια να μιλήσουμε για την αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών μας και βέβαια για διεθνή θέματα και πώς εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε ο κ. Πούτιν απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.
«Καλώς σας βρήκαμε κύριε Πρόεδρε», είπε ο κ. Τσίπρας ανταποδίδοντας το καλωσόρισμα του κ. Πούτιν και εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται ξανά στο Κρεμλίνο, μετά από τρεισήμισι χρόνια. «Από τότε έχει περάσει αρκετός καιρός και τα πράγματα έχουν αλλάξει», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε μια καλύτερη οικονομικά θέση, εντούτοις οι διεθνείς εξελίξεις παραμένουν κρίσιμες», για να προσθέσει ότι «η ιστορική σχέση συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες μας παραμένει αναγκαία, προκειμένου να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή».
Τα ενεργειακά στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Ρώσο πρωθυπουργό
Στο επίκεντρο της συζήτησης του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ βρέθηκε η αναβάθμιση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες μετά την συνάντηση των δύο ηγετών στην πρωθυπουργική κατοικιά στην Μόσχα.
Παρουσία των αντιπροσωπειών τέθηκαν επίσης επί τάπητος οι προοπτικές συνεργασίας για συνεργασία στα μέτωπα της τεχνολογίας, των υποδομών και στην γεωργία, ενώ ένα από τα μεγαλύτερα πιθανά σχέδια που επεξεργάζονται Αθήνα και Μόσχα είναι η επέκταση στην Ελλάδα του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream.
Διαβάστε ακόμα: Ο Τσίπρας στη βίλα Milovka: H θηριώδης έπαυλη με τα 3 ελικοδρόμια και το χιονοδρομικό κέντρο [εικόνες & βίντεο]
Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο TASS ότι η ενεργειακή συνεργασία είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας στις ελληνορωσικές σχέσεις, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε διάλογο με την Ε.Ε. αναφορικά με το θέμα της επέκτασης του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream μέσω ελληνικού εδάφους σε άλλες χώρες της ΕΕ».
Επί της ουσίας, τα αποτελέσματα που αναμένεται να παραχθούν από τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Πούτιν, δεν προβλέπεται να είναι εντυπωσιακά, καθώς τα όρια συνεργασίας ανάμεσα στην Αθήνα και στη Μόσχα είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένα, λόγω της προσήλωσης της Ελλάδας στις γραμμές που έχει χαράξει η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ για όλα τα μείζονα ζητήματα διεθνούς τάξης. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Τσίπρας θα επαναλάβει την πάγια θέση ότι κατά την άποψή του η Ρωσία δεν μπορεί να παραμένει αποκομμένη από την αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης.
Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στον Κήπο Αλεξάνδρου, στα τείχη του Κρεμλίνου. Επρόκειτο για την πρώτη δράση του της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Ρωσία, η οποία πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του προέδρου της Ρωσίας.
Διαβάστε επίσης: Με… Ντέμη Ρούσο υποδέχθηκαν τον Τσίπρα οι Ρώσοι στη Μόσχα [βίντεο]
Κατά την άφιξη του κ. Τσίπρα στον Κήπο Αλεξάνδρου, του αποδόθηκαν τιμές από άγημα. Του τελετουργικού ακολούθησε η ανάκρουση του ελληνικού εθνικού ύμνου.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]