Στο παρασκήνιο η συζήτηση για το χρόνο των εκλογών κυριαρχεί, ενώ το «ξαναζεσταμένο» σενάριο της νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας χωρίς τους ΑΝΕΛ που ξανάφερε στο προσκήνιο χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναζωπύρωσε τα προεκλογικά σενάρια. Ακόμα και σενάρια περί εκλογικού αιφνιδιασμού από τον κ. Τσίπρα υπάρχουν πλέον στο τραπέζι, καθώς μετά τις δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ από τη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση λειτουργεί με ορίζοντα 3,5 μηνών. Οσο δηλαδή εκτιμούν κυβερνητικές πηγές ότι θα διαρκέσει η διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια.
Μιλώντας στον Real fm, ο κ. Τζανακόπουλος επιβεβαίωσε ότι η ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια «δεν προβλέπεται να γίνει πριν τα τέλη Ιανουαρίου», επανέλαβε ότι για την κυβέρνηση υπάρχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να κυρωθεί και από την ελληνική Βουλή χωρίς τους ΑΝΕΛ, διαδικασία που προσδιόρισε «στις αρχές Μαρτίου».
Σήμερα που πιέζεται η πλευρά Καμμένου και όχι η πλευρά Τσίπρα, η κυβέρνηση αφήνει να διαρρεύσει ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα συνδέσει την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών με τη δυνατότητά του να κυβερνήσει. «Υπάρχει ο κοινοβουλευτικός και πολιτικός συσχετισμός για την κύρωση και θέση σε ισχύ της συμφωνίας, χωρίς να προκληθούν οιουδήποτε τύπου πολιτικές εξελίξεις που δεν θα σχετίζονται με αυτή καθ’ αυτήν τη συμφωνία», είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Δεν πείθουν όμως κανέναν, πλέον. Και αυτός είναι ο λόγος που επαναφέρουν στο προσκήνιο το σενάριο αλλαγής σύνθεσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Σε ερώτηση για το τι θα γίνει αν αποχωρήσει ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει τους πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς όρους για να ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία». Επαναφέρει, δηλαδή, το σενάριο να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μαζί με τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι τρεις των ΑΝΕΛ (Κουντουρά, Παπαχριστόπουλος, Ζουράρις), η κ. Παπακώστα και ο κ. Νικολόπουλος από την ομάδα των ανεξαρτήτων , ο κ. Δανέλλης από το Ποτάμι και ενδεχομένως και κάποιοι άλλοι «πρόθυμοι» να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι οι τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν έδωσαν το «παρών» στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματός τους που έγινε στη Θεσσαλονίκη.
ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας: Διπλωματικός συναγερμός σε Λευκωσία και Αθήνα - «Τα μαζεύει» ο Ουράλογλου
Αυτά βεβαίως αφορούν τα σχέδια επί χάρτου, στην Κουμουνδούρου και το Μαξίμου, όπου μετά την παραίτηση Κοτζιά και τα νέα πολιτικά παιχνίδια του προέδρου των ΑΝΕΛ, επικρατεί αναβρασμός. Μετά τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Καμμένου, στον ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιούνται αν μέχρι τον Ιανουάριο θα υπάρχουν ακόμα οι ΑΝΕΛ, ως κοινοβουλευτική ομάδα, όπως λένε. Τα πυρά που δέχθηκαν από τον Πάνο Καμμένο η Ελενα Κουντουρά και ο Τέρενς Κουίκ, αλλά και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος που ναι μεν δεν είναι υπουργός αλλά «έσπασε» την κομματική γραμμή στο Σκοπιανό, έχουν προκαλέσει εσωτερική κρίση στους ΑΝΕΛ και πολλοί λένε ότι δεν θα ξεπεραστεί.
Το Μαξίμου διέψευσε χθες την πληροφορία ότι ο κ. Καμμένος ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να απομακρυνθεί ο κ. Κουίκ από τη θέση του και να αντικατασταθεί από άλλο στέλεχος των ΑΝΕΛ, αλλά σε αυτό το θέμα ισχύει η παροιμία όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και… φωτιά. «Τους διορίσαμε και μας κάνουν κριτική. Αυτοί οι τύποι δεν έχουν κανέναν λόγο πια στο κόμμα. Σας το υπόσχομαι. Τελείωσαν. Τους λέμε καλό ταξίδι», είπε από τη Θεσσαλονίκη για τους «Μακεδονοκλάστες» του κόμματός του ο κ. Καμμένος και αμέσως μετά πρόσωπα του περιβάλλοντός του έλεγαν ότι δεν εννοεί μόνο το κόμμα αλλά και την κυβέρνηση. Στην απειλή Καμμένου, ο Τέρενς Κουίκ – από την Αίγυπτο – υπενθύμισε στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ότι την εξωτερική πολιτική την ασκεί ο πρωθυπουργός και αυτή ακολουθεί, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που θέλουν τον υφυπουργό Εξωτερικών να είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ από ό,τι στους ΑΝΕΛ.
Το περίεργο είναι ότι την ίδια ώρα που στους ΑΝΕΛ θεωρούν πιθανό να υπάρξουν μετακινήσεις των διαφωνούντων προς τον ΣΥΡΙΖΑ, πληθαίνουν οι φήμες που έρχονται από το εσωτερικό των ΑΝΕΛ ότι ο κ. Καμμένος βλέπει θετικά το ενδεχόμενο να κατέβει στις εκλογές στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, αν διαπιστώσει ότι μηδενίζονται οι ελπίδες του κόμματός του για είσοδο στην επόμενη Βουλή, σενάριο που ο ίδιος δημοσίως έχει διαψεύσει κατηγορηματικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να φτάσει μαζί με τους ΑΝΕΛ ως τον Δεκέμβριο και την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή, καθώς ο κ. Τσίπρας ποντάρει στη μη περικοπή των συντάξεων, τα αναδρομικά σε στρατιωτικούς και κάποιες από τις εξαγγελίες που έκανε στη Θεσσαλονίκη για να αποκτήσει ένα προεκλογικό αφήγημα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]