Οι κ.κ. Παππάς και Πολάκης επιβεβαίωσαν πλήρως ότι πρωθυπουργός και υπουργός Αμυνας, ως αυθεντικοί εκπρόσωποι του ρεύματος του νεολαϊκισμού που μαστίζει την ευρωπαϊκή πολιτική αλλά και ως συγκυβερνήτες που έχουν αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις στον τομέα των εθνικών θεμάτων, της ενέργειας και της οικονομίας, έχουν αποφασίσει να πάνε μαζί ως το τέλος. Είτε «στήνοντας» πολιτικά καβγαδάκια για να παραπλανήσουν την ελληνική κοινή γνώμη ότι δήθεν δεν είναι φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό είτε επιδεικνύοντας το πόσο ενωμένοι είναι, όταν αμφισβητούνται.
Οι άνθρωποι του Μαξίμου μάλιστα, προκειμένου για να μην υπάρξουν… παρεξηγήσεις για το κατά πόσον ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος είναι ενωμένοι, έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι η φράση του κ. Τσίπρα από το βήμα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ πως «όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης πρέπει να μιλούν λιγότερο και να δουλεύουν περισσότερο» αφορούσε τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και όχι τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. Πάνο Καμμένο. Γιατί το έκαναν αυτό;
Διότι κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εγκλωβισμένα στην ισχυρή συμφωνία των Τσίπρα – Καμμένου και ελπίζοντας ότι ο πρωθυπουργός θα έλεγε έστω μία κουβέντα κριτικής για τον συγκυβερνήτη του ακόμα και για τα προσχήματα, είχαν σπεύσει να ερμηνεύσουν τη συγκεκριμένη φράση ως δήθεν έμμεση κριτική Τσίπρα κατά Καμμένου, Ωστόσο, διαψεύστηκαν από το ίδιο το Μαξίμου και μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο, όπως διαψεύστηκαν και από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ., ο οποίος ανάρτησε χθες στο twitter: «Σήμερα πέραν των φανταστικών διαλόγων από συνομιλία που δεν έγινε από τις ΗΠΑ, τις Βάσεις που ήδη υπήρχαν, ξεπερνώντας τα όρια του κατευθυνόμενου δημοσιογραφικού αυνανισμού, με εμφανίζουν στο Eπικράτειας του ΣΥΡΙΖΑ. Ξίδι και οι ΑΝ.ΕΛ. θα μπούμε ισχυρότεροι και ο Αλέξης θα νικήσει».
Σήμερα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να γίνει νέα συνάντηση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο για να επιβεβαιωθεί το μεταξύ τους καλό κλίμα, ενώ αμφότεροι θα αναμένουν με αγωνία τη διαδικασία των ψηφοφοριών που ξεκινά στα Σκόπια για τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.
Στην Κεντρική Επιτροπή που προηγήθηκε, ξεχώρισαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που επειδή διαβλέπουν τον πολιτικό κίνδυνο για το κόμμα τους και για τους ίδιους να αφομοιωθούν από τη στρατηγική και εντέλει ιδεολογική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. προσπάθησαν να διαφοροποιηθούν, ξεχώρισε όμως και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος υπενθύμισε στους αμφισβητίες ότι «με τον Καμμένο συμφωνήσαμε να βγάλουμε τη χώρα από τα Μνημόνια, όχι να γίνουμε ιδεολογικά αδέλφια». Ο κ. Πολάκης «επιβεβαίωσε» εκείνη την παλαιά φράση του κ. Τσίπρα στις προγραμματικές δηλώσεις της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. «θα είμαστε κάθε λέξη και κάθε γράμμα του Συντάγματος», είπε ακόμα ότι «θα κερδίσουμε τις εκλογές αν βάλουμε και κανέναν στη φυλακή», έβαλε για άλλη μία φορά κατά της Δικαιοσύνης, ότι καθυστερεί συνειδητά «κάποιες διαδικασίες», και στο τέλος αναρωτήθηκε: «Γιατί υπάρχει προανάκριση και κύρια ανάκριση; Έτσι είναι ακόμα έξω ο Λοβέρδος».
Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, προσπάθησαν να πείσουν ότι όλα είναι καλά και να ενισχύσουν το πεσμένο ηθικό του κόμματος. Μία ξεχωριστή αναφορά αξίζει η προσπάθεια του κ. Δραγασάκη να πείσει το κομματικό του ακροατήριο ότι η Ελλάδα δεν βγαίνει στις αγορές λόγω των εξελίξεων στη γειτονική Ιταλία, κάτι που προφανώς δεν ισχύει και αυτό το γνωρίζει ο ίδιος, το γνωρίζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, το γνωρίζει ο ΟΔΔΗΧ, όπως γνωρίζουν και τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας μετά το πρόγραμμα που καθιστούν τις τιμές των ελληνικών ομολόγων απαγορευτικές ακόμα και για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.
Οπως έχουμε σημειώσει αρκετές φορές από τον Ελεύθερο Τύπο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ήταν ο μόνος ομιλητής από το Μαξίμου -ίσως λόγω της σχέσης του με τους 53+, αλλά και επιβεβαιώνοντας τη διαφωνία του με άλλα στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος- που δεν υπερασπίστηκε τον κ. Καμμένο. Κάτι που έκανε η κ. Δούρου από την πλευρά της, λέγοντας:
Με πρόταση Μητσοτάκη Έκτακτη Σύνοδος της ΕΕ 3 Φεβρουαρίου αποκλειστικά για την Άμυνα - Τι είπε ο Πρωθυπουργός
«Η σύγκλιση ΑΝ.ΕΛ.-ΣΥΡΙΖΑ έγινε γιατί ξεκαθαρίσαμε ότι στην εξωτερική πολιτική θα έχουμε διαφορετική άποψη από ό,τι στους δημοσιονομικούς δείκτες».
Υψηλοί τόνοι από Φίλη – Παπαδόπουλο
«Σήμερα εξαντλεί αυτή τη δυναμική της αυτή η συνεργασία», είχε πει για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. ο Νίκος Φίλης, βάζοντας τον υπουργό Αμυνας στο ίδιο «κάδρο» με τον επικεφαλής της ιταλικής Λέγκας του Βορρά και υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων Σάκης Παπαδόπουλος πήγε ένα βήμα παρακάτω προεξοφλώντας πως αυτή η συνεργασία δεν μπορεί να προχωρήσει μέχρι το τέλος της θητείας αυτή της κυβέρνησης.
Όπως αναμενόταν μάλιστα, ο κ. Φίλης έβαλε ψηλά το θέμα της ΕΡΤ λέγοντας: «Τέσσερις φορές μέσα σε 1,5 χρόνο ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου έβαλα το θέμα της ΕΡΤ, αναβλήθηκε η συζήτηση 4 φορές. Εμαθα από τις εφημερίδες ότι ορίστηκε νέα διοίκηση και άλλα. Κοχλάζει το θέμα εκεί. Θα υποστούμε μεγάλη πολιτική ζημιά», για να απαντήσει ο κ. Παππάς ότι «η ΕΡΤ είναι το καλύτερο κανάλι της ελληνικής τηλεόρασης».
«Η κρίση του κ. Καμμένου δεν μπορεί να γίνει και κρίση της συγκυβέρνησης», είπε ανάμεσα σε άλλα η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ελπίζοντας πως λίγοι θυμούνται το σθένος με το οποίο υπερασπίστηκε τον υπουργό Εθνικής Αμυνας στην υπόθεση της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, παραβιάζοντας ακόμα και τους όρους ελέγχου και λογοδοσίας του ελληνικού Κοινοβουλίου. «Είναι προφανές ότι η σύγχυση του κ. Καμμένου σχετικά με το ρόλο του προκύπτει από την αγωνία του για την επόμενη ημέρα», τονίζει η πρώην υφυπουργός Θεοδώρα Τζάκρη. «Η εξωτερική πολιτική διαμορφώνεται μόνο από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών», σημειώνει από την πλευρά της η πρώην υφυπουργός Σία Αναγνωστοπούλου.
ΦΩΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΦΩΝΙΕΣ
«Με τις δηλώσεις του, τον υποτελή φιλοαμερικανισμό του και τις επινοήσεις του για “άξονες” στο πλαίσιο ενός βαλκανικού ψυχρού πολέμου, ο Πάνος Καμμένος επιβαρύνει τη διεθνή θέση της χώρας και δοκιμάζει την κυβερνητική συνοχή. Είναι χίμαιρα και μάλιστα επικίνδυνη και αυτοκαταστροφική για τον ίδιο να θέλει να το παίξει Ελληνας Σαλβίνι ή Ορμπαν»
Νίκος Φίλης
«Τα περί Σαλβίνι δεν τα συζητώ. Εγώ δεν συμμετέχω ως υπουργός σε κυβέρνηση που συμμετέχει ο Σαλβίνι. Η επιλογή του 2015 ήταν η αριστερή επιλογή. Δεν ήταν παρέκβαση από την αριστερή κανονικότητα. Δεν κάναμε λάθος τον Σεπτέμβριο του 2015. Η ΕΡΤ είναι στην καλύτερη φάση από τότε που την ανοίξαμε. Είναι το καλύτερο κανάλι της ελληνικής τηλεόρασης. Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός»
Νίκος Παππάς
«Δεν μπορούμε να πάμε μέχρι τον Οκτώβρη με τον Πάνο Καμμένο, μετά το άδειασμα που έκανε στον Αλέξη Τσίπρα. Είναι ένα ζήτημα χοντροκομμένο. Δεν μπορούμε να μιλάμε για πολιτική συμμαχιών και με τον Σπύρο Δανέλλη και με τον Κώστα Κατσίκη. Οταν καταγγέλλουμε τη Ν.Δ. για εθνικολαϊκισμό, δεν μπορούμε να μη βλέπουμε τον εθνικολαϊκισμό του γείτονα και του συνεταίρου»
Σάκης Παπαδόπουλος
«Βγαίνουμε από μια τραυματική εμπειρία με τους ΑΝ.ΕΛ. Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ανθρώπους που είναι κατά της Συμφωνίας Πρεσπών, έχουν ρατσιστικές απόψεις, είναι άλλη ιδεολογική κατεύθυνση, ένας που δεν εχθρεύεται την Ακροδεξιά δεν μπορείς να τον έχεις μέσα, δεν μπορείς να κατεβάσεις στο Αιγαίο δήμαρχο που είναι κατά των μεταναστών, μην τρελαθούμε»
Τασία Χριστοδουλοπούλου
«Είναι προφανές ότι η σύγχυση του κ. Καμμένου σχετικά με το ρόλο του προκύπτει από την πολιτική του αγωνία για την επόμενη ημέρα αλλά και την αδυναμία κατανόησης των πραγματικών συμφερόντων της χώρας μας σχετικά με την εξωτερική της πολιτική. Οι παραφωνίες δεν βοηθούν ούτε την εικόνα της χώρας ούτε την εικόνα της κυβέρνησης. Αυτό θα πρέπει ο κ. Καμμένος να το αντιληφθεί»
Θεοδώρα Τζάκρη
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]