Παρά την πληροφόρηση που έρχεται από τα Σκόπια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ο κ. Τσίπρας φέρεται να είπε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, την περασμένη Πέμπτη, πως αναμένει ότι μέσα στον Ιανουάριο ή το αργότερο ως τον Μάρτιο η συμφωνία θα έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή. Σκοπός του είναι η συμφωνία να ψηφιστεί από την πλειοψηφία που θεωρεί βέβαιο ότι υπάρχει στην παρούσα Βουλή χωρίς τους ΑΝ.ΕΛ. και μετά να προκηρυχθούν οι εκλογές.
Αυτό, όπως εκτίμησε, μπορεί να γίνει πριν από τον Μάιο ή ως τον Μάιο του 2019, οπότε και θα επιβεβαιωθεί το σενάριο των τριπλών εκλογών. Σημειώνεται ότι εκτίμηση του πρωθυπουργού είναι πως η συμφωνία των Πρεσπών δεν θα «πεθάνει» πολιτικά στα Σκόπια και με βάση την εικόνα που ο Ζόραν Ζάεφ τού έχει μεταφέρει, είτε χωρίς είτε μετά από πρόωρες εκλογές, τα Σκόπια θα κυρώσουν τη συμφωνία και μετά θα έρθει προς κύρωση από την ελληνική Βουλή.
Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της περασμένης Πέμπτης, τα στελέχη που συμμετείχαν άκουσαν τον πρωθυπουργό να τους λέει ότι πρέπει να σταματήσουν να επιτίθενται στον υπουργό Εθνικής Αμυνας και τους ΑΝ.ΕΛ. διότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέχει… ατύχημα εντός της συγκυβέρνησης και πρόωρες εκλογές μέσα στο 2018! Σε πλήρη αντίθεση με το κλίμα που προσπαθεί να καλλιεργήσει μερίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί εκλογές μέσα στο 2018, επειδή τα ποσοστά του είναι χαμηλά και προσβλέπει στις πολιτικές πρωτοβουλίες που προγραμματίζει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, με την ελπίδα ότι θα τα βελτιώσει. Ανάμεσα σε αυτές τις πρωτοβουλίες είναι η έναρξη της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση που αναμένεται με βάση τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης στις αρχές Νοεμβρίου, η ψήφιση των μέτρων που εξήγγειλε κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, αλλά κυρίως η ψήφιση του προϋπολογισμού. Εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δώσει το μεγάλο πολιτικό και επικοινωνιακό βάρος στην προσπάθειά του να κλείσει την ψαλίδα με τη Ν.Δ. Ο προϋπολογισμός αναμένεται να περιλαμβάνει την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων (ο κ. Τσίπρας την παρουσίασε ως βέβαιη εξέλιξη), την επιστροφή των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες και στις επιχειρήσεις κ.ά. Στη συνάντηση που αναμένεται να έχει αύριο, Δευτέρα, με τον Πάνο Καμμένο, σκοπός του πρωθυπουργού είναι να ανανεώσουν τη συμφωνία που έκαναν προ ημερών με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και είχε ως κατάληξη να δηλώσουν αμφότεροι ότι «συνεχίζουν ως τον Μάρτιο» (ακριβέστερα, μέχρι αν έρθει -αν έρθει- η συμφωνία των Πρεσπών προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή) και να του ζητήσει ως τότε να μη τεντώνουν το σχοινί της συγκυβέρνησης. Το ίδιο άλλωστε ζήτησε και από τους υπουργούς, τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βλέπουν -και κάποιοι του το έχουν ήδη μεταφέρει- ότι η συγκατοίκηση με τους ΑΝ.ΕΛ. είναι πλέον επιζήμια για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά την «ανάγνωση» που επικράτησε εντός του Πολιτικού Συμβουλίου -διότι η καχυποψία και η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι πλέον βασικά χαρακτηριστικά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ- η παρέμβαση του πρωθυπουργού δεν έγινε δεκτή με… ενθουσιασμό, ενώ η πρώτη καταγραφή των αντιδράσεων γίνεται ήδη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η εσωκομματική αντιπολίτευση είναι πεπεισμένη ότι η θέση πως οι ΑΝ.ΕΛ. για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι «αναγκαίο κακό» δεν είναι θέση του ίδιου του κ. Τσίπρα και της ομάδας που τον περιβάλλει στο Μαξίμου.
Εκεί αποδίδουν το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει συμφωνήσει ή έστω συγκατανεύσει ποτέ με την κριτική που ακούει στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων για τη συγκυβέρνηση με τον κ. Καμμένο, δεν αντιδρά καν όταν ακούει στελέχη -όπως ο Νίκος Φίλης την περασμένη Πέμπτη- να του λένε ότι η συμφωνία με τους ΑΝ.ΕΛ. έχει τελειώσει πολιτικά και ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να δει τα επόμενα βήματά του χωρίς τους ΑΝ.ΕΛ. Κορυφαία στελέχη της εκτιμούν πως δεν είναι ο βίος της κυβέρνησης ο λόγος για τον οποίο ο κ. Τσίπρας υπερασπίζεται με τέτοια θέρμη τη συμφωνία του με τον κ. Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛ., αλλά η υλοποίηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει από κοινού ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έναντι ισχυρών διεθνών δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ ή η Γερμανία όχι μόνο στον τομέα των εθνικών θεμάτων, αλλά και στον τομέα της ενέργειας.
Υποστηρίζουν ανοικτά, για παράδειγμα, ότι η πρόταση που παρουσίασε ο κ. Καμμένος με κάθε επισημότητα στους Αμερικανούς την εβδομάδα που πέρασε και «σήκωσε» τόση σκόνη, ήταν εν πλήρη γνώσει του κ. Τσίπρα και των στελεχών του Μαξίμου, καθώς Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος τα είπαν σε συνάντηση που δεν ανακοινώθηκε την Παρασκευή πριν από την αναχώρηση του υπουργού Εθνικής Αμύνης για την Ουάσινγκτον. Οι ίδιες πηγές εξηγούν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ότι στο πλαίσιο του «μασάζ» προς στελέχη, βάση και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Παππάς και άλλα στελέχη του Μαξίμου παίζουν αυτό το θέατρο ότι δήθεν είναι ενοχλημένοι ή δεν… μιλιούνται ή κάνουν αυστηρές συστάσεις στον κ. Καμμένο κάθε φορά που εκείνος βγαίνει εκτός ορίων, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για παρεμβάσεις συνεννοημένες με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, στο πλαίσιο και της δικής του προσπάθειας να ελέγξει το εσωτερικό του κόμματός του.
Ακόμα και στελέχη που δεν είναι μέσα σε αυτό το κλίμα, όπως για παράδειγμα ο βουλευτής Γιώργος Κυρίτσης, γίνονται αυτόκλητοι μεταφορείς προπαγανδιστικών μηνυμάτων, όπως για παράδειγμα ότι «ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος δεν μιλιούνται αλλά έχουν συμφωνήσει να βγάλουν τη χώρα από την κρίση», με γνώμονα τη διάσωση της δικής τους θέσης στο σύστημα. Στον ίδιο παρονομαστή βρίσκονται και οι συνεχείς επικλήσεις στην προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων και ιδίως στον πόλεμο κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής και την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, προκειμένου τόσο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα στελέχη των ΑΝ.ΕΛ. να μπορούν να σταθούν στη δημόσια συζήτηση.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]