Αυτό θα επισημάνει, μεταξύ άλλων, και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο θα συναντηθεί την εβδομάδα αυτή στις Βρυξέλλες, όπου θα μεταβεί για τη Σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ σε μία περίοδο που το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς για τη Ν.Δ. έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Αιτία το γεγονός ότι την ώρα που πολλά άλλα κόμματα του ΕΛΚ δοκιμάζονται από τις πιέσεις που δέχονται είτε από ακροδεξιά λαϊκίστικα κόμματα είτε από αμιγώς φιλελεύθερες δυνάμεις, η Ν.Δ. εμφανίζεται ισχυρή και «αρχίζει να γίνεται πρότυπο ενωμένης κεντροδεξιάς παράταξης με δυναμική μεγάλης νίκης στις επόμενες εκλογές».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει ερωτηθεί αρκετές φορές από συνομιλητές του στους οποίους εξηγεί πως η Ελλάδα μπήκε πρώτη στην κρίση, γνώρισε τις συνέπειες μίας κυβέρνησης άκρατου λαϊκισμού και ετοιμάζεται τώρα να ζήσει την έξοδο από αυτήν με μία κεντροδεξιά κυβέρνηση που έρχεται με αμιγώς μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα χωρίς να δίνει εύκολες υποσχέσεις που δεν μπορεί να υλοποιήσει. «Αλλά και με πολίτες που -όπως τονίζει- έχουν δοκιμάσει και κατανοήσει τις συνέπειες της επιλογής ενός λαϊκίστικου μορφώματος».
«Θέλουν να ακούσουν και να κατανοήσουν τον τρόπο που κατάφερε η Ν.Δ., σε δύσκολες συνθήκες, να παραμείνει ενωμένη και να είναι πολιτικά κυρίαρχη χωρίς να λαϊκίζει», τονίζουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πιθανό να συζητήσει με τον κ. Γιούνκερ και το ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων που έχει ψηφίσει η σημερινή κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή αυτού του μέτρου συνιστά «άδικο πλήγμα σε ένα από τα πλέον ευάλωτα τμήματα πολιτών που έχουν υποστεί τις συνέπειες της μακράς οικονομικής κρίσης». Αυτό τόνισε, άλλωστε, και στον Γερμανό πρόεδρο, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ζητώντας του να συμβάλει στην ανατροπή του σχετικού νόμου του ΣΥΡΙΖΑ.
Εν αναμονή των αποφάσεων που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα από τους εταίρους, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να συμβάλει στις προσπάθειες για κατάργηση ενός μέτρου που η Ν.Δ. δεν υπερψήφισε και το θεωρεί τίμημα της αναξιοπιστίας της σημερινής κυβέρνησης. Από τα μηνύματα που λαμβάνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι πεπεισμένοι ότι ενδεχόμενη μη περικοπή στις συντάξεις δεν θα έχει χαρακτήρα «δώρου» προς τον κ. Τσίπρα, αλλά αναγνώρισης και σεβασμού από τους θεσμούς των θυσιών του ελληνικού λαού.
Δημοσκόπηση Prorata: Ποιον θα ψήφιζαν οι Έλληνες για πρόεδρο των ΗΠΑ;
Η Πειραιώς θα συνεχίσει να επισημαίνει την αδυναμία εξόδου στις αγορές ως αποτέλεσμα του ελλείμματος εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και δεν κρύβει τον προβληματισμό της ότι αποθαρρύνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον και αναστέλλονται αποφάσεις λόγω μίας κυβέρνησης που δείχνει πολύ αργά αντανακλαστικά.
«Παρακμιακός θίασος η κυβέρνηση»
Τη γαλάζια ανησυχία για την πορεία της χώρας επιβαρύνει ακόμη περισσότερο η εικόνα των δύο κυβερνητικών εταίρων. Στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν πως οι διαρροές τον τελευταίο καιρό από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι σε περίπτωση απόσυρσης των ΑΝ.ΕΛ. από την κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, πιέζουν τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος ρίχνει «προειδοποιητικές βολές».
«Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί ακόμη να σηκώσει το γάντι», προσθέτουν, με αποτέλεσμα το υφιστάμενο κυβερνητικό αλαλούμ.
Η εκτίμηση αρκετών ότι δεν υπάρχει καμία συνεννόηση μεταξύ τους ενισχύθηκε από το γεγονός ότι, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους, ο κ. Καμμένος διέψευσε ότι υπήρξε επικοινωνία.
Εάν οι ΑΝ.ΕΛ. αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους, είναι ξεκάθαρο πως η Ν.Δ. θα αξιώσει να επιβεβαιωθεί η δεδηλωμένη. Σε περίπτωση δε που μία νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία επιχειρήσει να περάσει τον κάβο των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι επερχόμενες ευρωεκλογές θα έχουν για τη Ν.Δ. χαρακτήρα «μητέρας των μαχών». «Δεν θα είναι χαλαρές. Θα αποκτήσουν το χαρακτήρα τού… “φύγετε”», λένε χαρακτηριστικά γαλάζια στελέχη.
Η ανησυχία της αξιωματικής αντιπολίτευση δεν αφορά μόνο στον εσωτερικό απόηχο, αλλά και στον αντίκτυπο αυτής της κυβερνητικής εικόνας στο εξωτερικό.
«Ως χώρα, μας κάνει κακό», λένε χαρακτηριστικά και δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης παρομοίασε την κυβέρνηση με «παρακμιακό θίασο».
«Είναι μάλλον πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά ο υπουργός Αμυνας μιας χώρας να βρίσκεται στο εξωτερικό και να κάνει προτάσεις εξωτερικής πολιτικής χωρίς να έχει την παραμικρή συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. Τα καμώματα του κ. Καμμένου θα ήταν αστεία, αν δεν ήταν άκρως επικίνδυνα για τα ίδια τα εθνικά συμφέροντά της χώρας», επισημαίνουν γαλάζιες πηγές, οι οποίες είναι ξεκάθαρες: «Το αν δεν μπορεί ή δεν θέλει να ελέγξει τον υπουργό Αμυνας είναι παντελώς αδιάφορο. Η ουσία είναι ότι ο κ. Τσίπρας μοιάζει πια με έναν ανήμπορο πρωθυπουργό μιας κυβέρνησης σε αποδρομή».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]