Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του εκπροσώπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος είχε επιβεβαιώσει πως η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί τον χειμώνα και πιο συγκεκριμένα το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στη Ρωσία κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Τον περασμένο μήνα, ο πρωθυπουργός, είπε ότι Αθήνα και Μόσχα προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις τεταμένες διπλωματικές σχέσεις τους και ανακοίνωσε το σχέδιό του να επισκεφθεί τη Ρωσία μέσα στο 2018.
Το χρονικό της κρίσης
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Χαμηλές θερμοκρασίες επικράτησαν το Καλοκαίρι στις σχέσεις που έχει η Ελλάδα με την Ρωσία, με αφορμή την απέλαση δύο στελεχών της Ρωσικής Πρεσβείας και της απαγόρευσης εισόδου στην χώρα δύο Ρώσων πολιτών, οι οποίοι φέρονται να διατηρούν σχέσεις με πανίσχυρο εκκλησιαστικό φορέα της Ρωσίας, καθώς και με εκκλησιαστικούς κύκλους στη χώρα μας.
Ολα αυτά έγιναν μόλις λίγους μήνες μετά τη διαφοροποίηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, από τους περισσότερους Δυτικούς εταίρους. Οι τελευταίοι, σε αντίθεση με την Ελλάδα, προέβησαν σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών με πρόσχημα τη χρήση νευροπαραλυτικού στοιχείου εναντίον του πρώην Ρώσου πράκτορα Σκριπάλ και της κόρης του, στο Λονδίνο. Η ελληνική στάση, μάλιστα, απέσπασε τις «ευχαριστίες» της Μόσχας.
Οι απελάσεις ήρθαν ένα μήνα μετά την επίσκεψη Κοτζιά στη Μόσχα, προκειμένου να σπάσει ο πάγος που υπάρχει εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, και λίγους μήνες πριν από την προγραμματιζόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Μόσχα.
Διαβάστε ακόμα: Ελληνορωσική κρίση λόγω του Σκοπιανού – Τι είπε Ελληνας αξιωματούχος στο Reuters
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εδώ και καιρό, οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν συγκεντρώσει πολλά και εντυπωσιακά στοιχεία γύρω από τη δράση ρωσικών κύκλων στην Ελλάδα και τις επαφές τους με μητροπολίτες, πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Αγίου Ορους, καθώς και στον επιχειρηματικό χώρο. Ιδιαιτέρως σοβαρές, ωστόσο, φέρονται να είναι οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν στοιχεία ακόμα και για «προσέγγιση» και απόπειρα χρηματισμού αξιωματικών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Μάλιστα, σχεδόν προ διετίας φαίνεται πως είχε σημειωθεί μια ακόμη διπλωματική αντιπαράθεση, με αποτέλεσμα να μην διαπιστευτούν ένας Ρώσος και ένας Ελληνας διπλωμάτης σε Αθήνα και Μόσχα αντίστοιχα. Και οι δύο πλευρές υποβάθμισαν το θέμα, προκειμένου να μην πληγούν οι διμερείς σχέσεις.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]