Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να αφήσουν πίσω τα 8 χρόνια των Μνημονίων και τα εκατέρωθεν στερεότυπα, που δηλητηριάζουν τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας προσβλέποντας σε ένα μέλλον ισότιμης συνεργασίας.
Ταυτόχρονα είπε ότι δεν πρέπει να κρύψουν «κάτω από το χαλί» τις όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν, για τις οποίες σημείωσε ότι «πρέπει να λυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο όλοι σεβόμαστε» και να δουλέψουν σκληρά προκειμένου να περιορίσουν τις ακραίες και λαϊκιστικές φωνές στο κοινό ευρωπαϊκό σπίτι.
Συγγνώμη για τις φρικαλεότητες του ναζισμού στην Ελλάδα ζήτησε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη διάρκεια της συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα.
Είπε ότι δεν θέλει να ξεχάσουμε το παρελθόν, ούτε να παραβλέψει την ηθική ενοχή για αυτές τις φρικαλεότητες, και συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα που μίλησε για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, λέγοντας: «Δικαίως αναφερθήκατε σε μια νέα αρχή, μπορούμε να γράψουμε ένα καινούριο κεφάλαιο των σχέσεων των δύο χωρών».
«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα μοντέλο συνεννόησης ανάμεσα σε δύο λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά χωρίς να υποτιμούν ο ένας την ιστορία και την ταυτότητα του άλλου, ένα θαρραλέο βήμα που νομίζω ότι συμβάλλει στη σταθερότητα στα Βαλκάνια και κατ επέκταση στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας
«Εξαιρετικά θαρραλέα» κίνηση χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ, την προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση με την ΠΓΔΜ και εξέφρασε τον σεβασμό του γι αυτή την προσπάθεια.
Παράλληλα εξέφρασε τη λύπη του γιατί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ δεν έχει δοθεί μια τελική λύση, προσθέτοντας ότι ελπίζει να μην ήταν μάταιες οι μέχρι τώρα προσπάθειες.
Debate Μητσοτάκη-Μπρυκνέρ: Δουλειά μου είναι να προστατεύσω τα σύνορα - Δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν
Κατάθεση στεφάνων και συνάντηση με Παυλόπουλο
Νωρίτερα ο κ. Σταϊνμάιερ επισκέφθηκε το στρατόπεδο Χαϊδαρίου όπου την περίοδο της γερμανικής κατοχής φυλακίσθηκαν εκατοντάδες Έλληνες αντιστασιακοί και κατέθεσε λουλούδια. Ακόμα ο κ. Σταϊνμάιερ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης τον υποδέχθηκε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου.
Κατά την υποδοχή του Γερμανού προέδρου, ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε:
Εγκάρδια ήταν η υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τη σύζυγό του προς τον Γερμανό ομόλογό του και τη σύζυγό του, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.
Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω και πάλι στην Αθήνα, ενάμιση περίπου χρόνο μετά την προηγούμενη πρώτη επίσημη επίσκεψή σας στην Ελλάδα, υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Και μόνον η συχνότητα των επισκέψεων αυτών, σε συνδυασμό με το εξαίρετο κλίμα μέσα στο οποίο εξελίσσονται, αποδεικνύει πόσο όχι μόνον οι προσωπικές μας σχέσεις αλλά και οι σχέσεις μεταξύ των Χωρών μας βρίσκονται σε άριστο επίπεδο.
Η επίσκεψή σας αυτή γίνεται σε μια συγκυρία όπου η Ελλάδα επιχειρεί ένα νέο ξεκίνημα προς τα εμπρός, μετά την μακρά και επώδυνη περίοδο των μνημονίων, η οποία στοίχισε πολύ ακριβά στον Ελληνικό Λαό που, όπως επανειλημμένως έχω τονίσει, κατέβαλε μεγάλο τίμημα ακόμη και για λάθη, τα οποία δεν θα μπορούσαν να του καταλογισθούν. Η γενναία αυτή στάση του Ελληνικού Λαού -η οποία αναγνωρίζεται πλέον γενικώς και ανεπιφυλάκτως- αποδεικνύει πόσο συνεπής ήταν και παραμένει πάντοτε στον Ευρωπαϊκό του προσανατολισμό. Και στο σημείο τούτο οφείλω να υπενθυμίσω και να εξάρω την δική σας προσωπική συμβολή υπέρ της Ελλάδας και του Ελληνικού Λαού, σε ιδιαίτερα κρίσιμες φάσεις της μνημονιακής περιόδου.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]