Ιδιαίτερη ικανοποίηση αποτυπώθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σημερινή σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, από το δεύτερο κύμα ανακοινώσεων της Eurostat, που επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για επιστροφή στην ανάκαμψη το β’ εξάμηνο τους 2016, αλλά και ταχύτερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Όπως προκύπτει από τη σύσκεψη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ανακοινώσεις αυτές αποτελούν ισχυρό όπλο στα χέρια της Ελλάδας εν όψει της τελικής διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Επιπλέον, εξαιρετικά θετικές κρίνονται οι δηλώσεις των Πιέρ Μοσκοβισί και Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και η πορεία των συζητήσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν κατανοήσει πλήρως ότι δεν είναι δυνατόν να νομοθετηθούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα και έχουν θέσει ως βάση συζήτησης τον αυτόματο μηχανισμό που προτείνει η ελληνική πλευρά.
Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συνεχίσει τις επαφές και τις συζητήσεις με ομολόγους τους, σχετικά με την πρόταση της ελληνικής πλευράς για το χρέος, που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης.
Τέλος, σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, διαπιστώθηκε η καθημερινή προσπάθεια συγκεκριμένων ΜΜΕ να διασπείρουν παραπλανητικές ειδήσεις και καταστροφολογία: «Είναι σαφές ότι η προοπτική ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία σε κάποιους που επενδύουν στην αποσταθεροποίηση για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Αυτοί που παίζουν τα ρέστα τους στο σενάριο του αδιέξοδου, θα αντιληφθούν γρήγορα ότι έχουν ήδη χάσει».
Η Κομισιόν όμως προσγειώνει στην πραγματικότητα
Στις προβλέψεις της η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η ελληνική οικονομία θα βρεθεί σε ύφεση και φέτος (0,3%), αλλά μικρότερης κλίμακας απ’ ό,τι προέβλεπε πέρυσι το φθινόπωρο (0,7%), ενώ το 2017 θα μεγεθυνθεί το ΑΕΠ κατά 2,7%. Σημειώνει, όμως, ότι παραμένουν «μεγάλες οι αβεβαιότητες γύρω από αυτές τις προβλέψεις». Η αναμενόμενη ανάκαμψη «εξαρτάται από την έγκαιρη ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου του προγράμματος του ESM, καθώς και από τις θετικές εξελίξεις στις χρηματαγορές και στο εμπόριο», όπως αναφέρει η Επιτροπή. Πάντως, η Κομισιόν εκτιμά ότι υπάρχουν και παράγοντες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν θετικά για την οικονομία, όπως η ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Αντιθέτως, στα αρνητικά ρίσκα περιλαμβάνονται:
• Η αποτυχία στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.
• Η μεγαλύτερη της αναμενόμενης αρνητική επίπτωση της προσφυγικής κρίσης στον τουρισμό και στο εμπόριο.
• Η επιβράδυνση του διεθνούς εμπορίου.
Σε ό,τι αφορά την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, η Κομισιόν επιβεβαίωσε χθες ότι το πρωτογενές πλεόνασμα –όπως αυτό υπολογίζεται, βάσει μνημονίου– διαμορφώθηκε πέρυσι στο 0,7% του ΑΕΠ έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. Η εξέλιξη αυτή προήλθε από την αντοχή που έδειξε η οικονομία το 2015, από τη δημοσιονομική προσαρμογή στο δεύτερο μισό του 2015 αλλά και από μία σειρά παραγόντων που δεν αναμένεται να επαναληφθούν φέτος.
Παρά, όμως, την υπεραπόδοση αυτή, η Επιτροπή καθιστά σαφές ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ, έως το 2018, εκ των οποίων:
• 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) θα προέλθει από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.
• 1% του ΑΕΠ από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος.
• 0,25% του ΑΕΠ (450 εκατ. ευρώ) από την αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από 23%.
• 0,75% του ΑΕΠ (1,35 δισ. ευρώ) από παρεμβάσεις στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου, τη φορολόγηση των αυτοκινήτων και τους φόρους κατανάλωσης (κυρίως σε ενεργειακά προϊόντα, αλκοολούχα ποτά και καπνό).
Πέραν αυτών, η Κομισιόν προβλέπει:
• Ανοδο του χρέους στο 182,8% του ΑΕΠ φέτος από 176,9% του ΑΕΠ πέρυσι, εξαιτίας των δανείων που θα λάβει το 2016 η Ελλάδα για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
• Μικρή μείωση της ανεργίας στο 24,7% το 2016, από 24,9% πέρυσι και περαιτέρω υποχώρησή της στο 23,6%.
• Πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της τάξης του 0,6% του ΑΕΠ φέτος από 0,2% του ΑΕΠ, έλλειμμα το 2015 και διεύρυνση του πλεονάσματος στο 1,3% του ΑΕΠ το 2017.