Στη Ν.Δ. κάνουν λόγο για αποκάλυψη «πέντε ψεμάτων του Αλέξη Τσίπρα», ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Σάμο όπου περιόδευσε χθες, ζήτησε εκλογές «πριν έρθει η κύρωση της συμφωνίας στη Βουλή» καταγγέλλοντας ότι οι κύριοι Τσίπρας- Καμμένος «για να κερδίσουν λίγο χρόνο ακόμα στην εξουσία κάνουν πολύ μεγάλη ζημιά στη χώρα».
«Οσο το δυνατόν συντομότερα φύγει αυτή η κυβέρνηση τόσο καλύτερα θα είναι για τον τόπο. Και για το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών ας αποφασίσει ο ελληνικός λαός», επανέλαβε και κατήγγειλε ότι «είναι επιλογή της κυβέρνησης να υπογράψει μια συμφωνία η οποία για πρώτη φορά εκχωρεί στη γειτονική χώρα “μακεδονική” γλώσσα και “μακεδονική” εθνότητα».
Φαιδρό θέαμα
«Εμείς αυτή τη συμφωνία δεν θα την κυρώσουμε ούτε τώρα ούτε αν τη βρούμε μπροστά μας στην επόμενη Βουλή», ξεκαθάρισε εκ νέου και πρόσθεσε: «Είναι πραγματικά φαιδρό το θέαμα μιας κυβέρνησης, όπου ο ένας υπουργός ισχυρίζεται ότι η συμφωνία την οποία υπέγραψε είναι καλή, ενώ ο άλλος υπουργός πανηγυρίζει γιατί το δημοψήφισμα στα Σκόπια δεν είχε τη συμμετοχή που ενδεχομένως κάποιοι άλλοι περίμεναν. Ενώ και οι δύο μαζί μένουν καρφωμένοι στις καρέκλες της εξουσίας για λίγους μήνες ακόμα εκμεταλλευόμενοι μια δήθεν εσωτερική τους διαφωνία».
Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτήρισε «πραγματικά απίστευτο» το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου «παρουσιάζεται πρόθυμη να κλείσει μια συμφωνία άρον άρον παραχωρώντας “μακεδονική” εθνότητα και γλώσσα στους Σκοπιανούς» και σχολίασε δηκτικά: «Και φυσικά η κυβέρνηση των Σκοπίων έσπευσε να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία εφαρμόζοντας την τακτική “τώρα που γυρίζει”».
Σύμφωνα με τη Ν.Δ., τα πρακτικά επιβεβαιώνουν πλήρως όχι μόνο «πόσο ερασιτεχνικά και τυχοδιωκτικά αντιμετώπισαν από την πρώτη στιγμή οι κ.κ. Τσίπρας και Κοτζιάς το εθνικό ζήτημα», αλλά και πως «η θέση της Ν.Δ. ήταν ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή» και είχε γίνει «απολύτως αντιληπτό στη διεθνή κοινότητα αλλά και στην ηγεσία της ΠΓΔΜ ότι δεν επρόκειτο να συναινέσει σε μια συμφωνία όπως αυτή των Πρεσπών, είτε σήμερα, είτε -πόσω μάλλον- ως επόμενη κυβέρνηση».
«Θρασύτατη επίθεση»
Χαρακτήρισαν μάλιστα ως «τραγική ειρωνεία» το γεγονός ότι η συγκεκριμένη επιβεβαίωση «συμπίπτει με τη νέα θρασύτατη επίθεση της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου στη Ν.Δ.», με αφορμή δημοσίευμα της «FAZ» περί δύο συναντήσεων της Μαρίας Σπυράκη με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.
Η κ. Σπυράκη ξεκαθάρισε ότι υπήρξε μόνο μία ολιγόλεπτη συνάντηση τον Δεκέμβριο του 2017, που έγινε τυχαία και η ίδια δεν ήταν απεσταλμένη του κ. Μητσοτάκη. Ηταν δημόσια, σε καφέ δίπλα από την αίθουσα του Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν ο κ. Ζάεφ για σύνοδο των Σοσιαλιστών. Η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. τού είπε ότι με βάση την εικόνα που είχε η Ν.Δ. από δημοσιεύματα -καθώς δεν είχε υπάρξει μέχρι τότε ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης- δεν ήταν διατεθειμένη να στηρίξει τη συμφωνία που επιδίωκε ο κ. Τσίπρας. Σημειώνεται ότι η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. έχει επισκεφθεί αρκετές φορές ως μέλος της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε.-ΠΓΔΜ και τη γειτονική χώρα και μάλιστα πριν από λίγες εβδομάδες είχε καταστήσει σαφές από το βήμα της Βουλής της ΠΓΔΜ ότι η Ν.Δ. δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών.
Εκτεθειμένη η κυβέρνηση
Οπως τονίζουν στη Ν.Δ., «οι ανεύθυνοι χειρισμοί των κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά είχαν ως κατάληξη μια εθνικά επιζήμια συμφωνία για τη χώρα», αλλά με «απόλυτη συνενοχή του κ. Καμμένου που τους έδωσε το στιλό για να υπογράψουν τη συμφωνία των Πρεσπών, παριστάνοντας τον διαφωνούντα ενώ μέχρι και σήμερα στηρίζει απόλυτα την κυβέρνηση».
Γαλάζιες πηγές επισημαίνουν «πέντε ψέματα του κ. Τσίπρα που αποκαλύπουν τα πρακτικά του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια». Οπως αναφέρουν:
1. Συμφώνησε στην ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν».
Χ. Μιτσκόσκι (επικεφαλής της αντιπολίτευσης): «Η ερώτηση του δημοψηφίσματος είναι “συμφωνείτε με μία αλλαγή του Συντάγματος, να αλλάξει το όνομα σε Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν”».
Ν. Ντιμιτρόφ: «H συμφωνία έχει κυρωθεί»
2. Υποσχέθηκε έναρξη διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την Ε.Ε. και μεσολάβησε στον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, ώστε να κάνει τα στραβά μάτια για τα κριτήρια που δεν πληρούν τα Σκόπια.
Ζ. Ζάεφ: «O Τσίπρας μού υποσχέθηκε “θα μιλήσω με τον Μακρόν. Δεν είναι δίκαιο να μην έχετε ημερομηνία για διαπραγματεύσεις”».
3. Εδωσε «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα.
Ζ. Ζάεφ: «Από την ενδιάμεση συμφωνία και μετά, το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης ήταν το όνομα. Τώρα προστίθενται η γλώσσα και η ταυτότητα. Νομίζω ότι πρέπει να λύσουμε το ζήτημα όσο έχουμε ακόμη την ευκαιρία».
4. Αγνόησε τις ευαισθησίες των Ελλήνων και έκλεισε τα μάτια μπροστά στον αλυτρωτισμό όσων ανιστόρητα θέλουν να αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες».
Ζ. Ζάεφ: «Οσον αφορά την ταυτότητα, ο Τσίπρας είπε ότι δεν αναφέρεται στην ταυτότητα των ανθρώπων αλλά αποτελεί περιγραφή της υπηκοότητας και της γλώσσας».
5. Δεν φρόντισε ούτε καν να συμπεριλάβει ως πρόβλεψη στην εθνικά επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε ότι θα παγώσει η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ εάν επανέλθει στην αρχική του εκδοχή το Σύνταγμά τους.
Ζ. Ζάεφ: «Του είπα, τι θα γίνει αν ανέβει στην εξουσία πάλι το VMRO-DPMNE και ζητήσει να επιστρέψει στην αρχική του μορφή το Σύνταγμα».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]