«Και για τα δύο κράτη συνεπάγεται τη λήξη μιας πικρής αντιμαχίας που θα μπορούσε να έχει λήξει θετικά από τη δεκαετία του ΄90. Στην πΓΔΜ, ειδικότερα, δίνει μια σαφή διέξοδο στις ευρωπαϊκές της προοπτικές. Από την άλλη πλευρά, αποτελεί ένα θετικό μήνυμα για την ειρήνη και τη σταθερότητα σε μια περιοχή που πάντα ήταν η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.
Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμμετοχή θα είναι τέτοια που δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ενώ τόνισε πως «εάν ο λαός έχει ρητά και χωρίς αμφισβήτηση δηλώσει τη βούλησή του» όλες οι πολιτικές δυνάμεις της γείτονος χώρας είναι υποχρεωμένες να την αποδεχτούν.
Και παράλληλα, διατύπωσε τη βεβαιότητά του πως υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή προκειμένου να υπερψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών.
Ερωτηθείς με δεδομένη τη θέση των ΑΝΕΛ, αν το ζήτημα της ονομασίας μπορεί να κρίνει τον χρόνο των εκλογών, απάντησε πως αν «οι εταίροι μας επιλέξουν να φύγουν από την κυβέρνηση, προφανώς δεν θα διατηρηθεί ο υφιστάμενος κυβερνητικός σχηματισμός», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση όμως θα παραμείνει γιατί η δεδηλωμένη δεν χάνεται παρά μόνον αν υπερψηφιστεί πρόταση μομφής.
Αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ, κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ασυνέπεια και ανέφερε πως ο κ. Μητσοτάκης κινείται σε ένα πολιτικό εκκρεμές, «που ξεκινά με τη δήλωση του Ιανουαρίου του 2018, υπέρ της εθνικής λύσης, δηλαδή μιας σύνθετης ονομασίας erga omnes, ολοκληρώνεται όμως με την αποδοχή της ακροδεξιάς άποψης που μόνον το ΛΑΟΣ υποστήριζε, μέχρι την μετεγγραφή των γνωστών βουλευτών του στη ΝΔ». Προσέθεσε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «άλλα λέει όταν είναι στην Ευρώπη, άλλα όταν είναι στην Ελλάδα», και διερωτήθηκε γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν λέει εκ των προτέρων ότι θα την καταγγείλει, αν πράγματι πιστεύει όσα λέει.
Τέλος, έκανε λόγο για ακραίο παράδοξο των επιλογών της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, σημειώνοντας πως είναι προφανές αναντίστοιχο να είναι αντίθετοι σε μια συμφωνία που είναι εθνικά επωφελής, ενώ παρατήρησε πως δεν είναι το μόνο παράδοξο στη γενικότερη στρατηγική τους.
Ακολουθεί η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Το πρωί της Κυριακής ανοίγουν οι κάλπες στην πΓΔΜ για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος επί της συμφωνίας των Πρεσπών. Ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα του δημοψηφίσματος;
Περιμένουμε μια θετική απάντηση στο δημοψήφισμα, σε μια συμφωνία που είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες, αλλά και, γενικότερα, σημαντική για την πολιτική σταθερότητα στα Βαλκάνια. Επομένως, το διακύβευμα είναι διπλό: και για τα δύο κράτη συνεπάγεται τη λήξη μιας πικρής αντιμαχίας που θα μπορούσε να έχει λήξει θετικά από τη δεκαετία του ’90. Στην πΓΔΜ, ειδικότερα, δίνει μια σαφή διέξοδο στις ευρωπαϊκές της προοπτικές. Από την άλλη πλευρά, αποτελεί ένα θετικό μήνυμα για την ειρήνη και τη σταθερότητα σε μια περιοχή που πάντα ήταν η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης.
Ποιο εκτιμάτε ότι θα είναι αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος;
Όλα δείχνουν ότι θα είναι θετικό. Και επειδή τα κράτη δεν αυτοκτονούν, και το διακύβευμα για τη ΠΓΔΜ είναι πολύ σημαντικό, θεωρώ ότι θα επικρατήσει η λογική. Θα αντιληφθεί ο γειτονικός λαός ότι το εθνικό του συμφέρον, που συμπίπτει και το γενικό συμφέρον της διεθνούς κοινότητας και των γειτονικών κρατών, όπως είμαστε εμείς, για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.
Συμμερίζεστε τις ανησυχίες για τον βαθμό συμμετοχής στο δημοψήφισμα;
Υπάρχει ένα ζήτημα ως προς τη συμμετοχή, όχι με την πραγματική συμμετοχή, αλλά με αυτή που θα απεικονιστεί σε σχέση με τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους. Απ΄ ό,τι διαβάζουμε, από το 1,8 εκατ. που περιλαμβάνουν οι εκλογικοί κατάλογοι, ένας μεγάλος αριθμός είναι άνθρωποι που δεν θα έπρεπε να είναι εκεί γιατί έχουν πεθάνει, και προφανώς στις δημοκρατικές εκλογές οι νεκροί δεν ψηφίζουν, και υπάρχει ένας επίσης μεγάλος αριθμός -υπολογίζεται ίσως και γύρω στους 400.000- που είναι μετανάστες. Επομένως, υπάρχει ένα ζήτημα ως προς τη συμμετοχή, που ελπίζω όμως ότι και αυτό δεν θα είναι τέτοιο που να αμφισβητήσει τη σαφή δήλωση της βούλησης του γειτονικού λαού στο δημοψήφισμα.
Πώς εκτιμάτε ότι επηρεάζουν τους πολίτες της γείτονας χώρας οι αλλεπάλληλες επισκέψεις δυτικών ηγετών και υψηλόβαθμων παραγόντων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στα Σκόπια;
Θεωρώ ότι αντανακλούν αυτό που προανέφερα, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν διακυβεύονται μόνο εθνικά συμφέροντα της γειτονικής χώρας, αλλά και ένα γενικότερο, για το οποίο έχει λόγο η διεθνής κοινότητα, να σταθεροποιηθεί η περιοχή. Έτσι ερμηνεύω, λοιπόν, την παρουσία των ξένων ηγετών και όχι ως μια προσπάθεια να επέμβουν και να επηρεάσουν το πολιτικό φρόνημα ενός ανεξάρτητου λαού.
Πώς αξιολογείτε τη ρητορική που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός Ζάεφ την τελευταία εβδομάδα, και ιδίως τη δήλωσή του πως αν επικρατήσει το «Όχι» στο δημοψήφισμα ακυρώνεται η Συμφωνία των Πρεσπών, και πώς ερμηνεύετε από την άλλη τη δήλωση Ντιμιτρόφ, ότι το δημοψήφισμα δεν συνιστά νομική προϋπόθεση για τη διαδικασία επίλυσης;
Το δημοψήφισμα τυπικά είναι συμβουλευτικό, αλλά νομίζω ότι ο πρωθυπουργός Ζάεφ λέει επίσης κάτι προφανές, ότι όταν ρωτάμε ένα λαό πρέπει να παίρνουμε υπόψη και την απάντησή του. Οι περισσότεροι συνταγματολόγοι άλλωστε θα σας έλεγαν ότι από τη δημοκρατική αρχή απορρέει σαφής κανόνας κατά τον οποίο η βούληση του λαού όταν δηλώνεται με σαφήνεια πρέπει να είναι σεβαστή.
Ανησυχείτε ότι ενδεχόμενη οριακή επικράτηση του «Ναι» στο δημοψήφισμα, με χαμηλή συμμετοχή, θα δυσκολέψει το έργο της κυβέρνησης Ζάεφ για την επακόλουθη συνταγματική αναθεώρηση από τη Βουλή της πΓΔΜ;
Όχι, και παραπέμπω στην προηγούμενη απάντησή μου. Εφόσον ο λαός έχει ρητά και χωρίς αμφισβήτηση δηλώσει τη βούλησή του, νομίζω ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις είναι υποχρεωμένες να την αποδεχτούν. Νομίζω ότι προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Μιτσκόσκι, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως τουλάχιστον τις αντιλήφθηκα εγώ.
Γιατί επί 17 συναπτόμενα έτη δεν επιλύθηκε το ζήτημα;
Καταρχάς χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία το ΄92, εξαιτίας της επιλογής του κυρίου Σαμαρά να ανατρέψει την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος προσανατολιζόταν σε μια λύση ανάλογη με αυτή που προωθήσαμε εμείς, αν και με πολύ λιγότερες εγγυήσεις. Έκτοτε επικράτησαν στη γειτονική χώρα εθνικιστικοί κύκλοι, η αντιδραστική θέση των οποίων δεν επέτρεπε συμφωνίες ή ορθολογικές λύσεις.
Πιστεύετε ότι υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να υπερψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών από την Ελλάδα;
Δεν έχω καμία αμφιβολία.
Με δεδομένη τη θέση του κυβερνητικού σας εταίρου, μπορεί το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ να κρίνει τον χρόνο των εκλογών;
Όπως δήλωσε στη σχετική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός στη Wall Street Journal, αν οι εταίροι μας επιλέξουν να φύγουν από την κυβέρνηση, προφανώς δεν θα διατηρηθεί ο υφιστάμενος κυβερνητικός σχηματισμός, η κυβέρνηση όμως θα παραμείνει γιατί η δεδηλωμένη δεν χάνεται παρά μόνον αν υπερψηφιστεί πρόταση μομφής.
Η ΝΔ και ο πρόεδρος της Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταψηφίσουν τη Συμφωνία, λέγοντας πως πρόκειται για μια κακή συμφωνία. Τι απαντάτε;
Πρώτα- πρώτα το πιο κραυγαλέο χαρακτηριστικό της στάσης της ΝΔ είναι η ασυνέπεια. Ο κ. Μητσοτάκης κινείται σε ένα πολιτικό εκκρεμές, που ξεκινά με τη δήλωση του Ιανουαρίου του 2018, υπέρ της εθνικής λύσης, δηλαδή μιας σύνθετης ονομασίας erga omnes, ολοκληρώνεται όμως με την αποδοχή της ακροδεξιάς άποψης που μόνον το ΛΑΟΣ υποστήριζε, μέχρι την μετεγγραφή των γνωστών βουλευτών του στη ΝΔ. Αφήστε την άλλη μετατόπιση του εκκρεμούς, όχι στον χρόνο αλλά στον χώρο: άλλα λέει όταν είναι στην Ευρώπη, άλλα όταν είναι στην Ελλάδα. Αν πιστεύει πάντως ο κ. Μητσοτάκης ότι είναι εθνικά επιζήμια η συμφωνία, γιατί δεν λέει ότι εάν έρθει ποτέ στην κυβέρνηση -εγώ το αποκλείω, αλλά ο ίδιος έτσι υποστηρίζει, ότι θα έρθει- ότι θα την ακυρώσει; Στο κάτω- κάτω ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβγαλε την Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, από το στρατιωτικό ΝΑΤΟ. Μια συμφωνία η οποία είναι εθνικά επιζήμια θα έπρεπε να καταγγέλλεται. Γιατί δεν λέει εκ των προτέρων ότι θα το κάνει, αν πράγματι πιστεύει όσα λέει;
Πώς σχολιάζετε ότι η πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάσσεται υπέρ της συμφωνίας και το Κίνημα Αλλαγής δήλωσε πως δεν θα την υπερψηφίσει;
Αυτό είναι μια ακόμα ανακολουθία, ένα ακραίο παράδοξο των επιλογών της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ. Είναι προφανές αναντίστοιχο να είναι αντίθετοι σε μια συμφωνία που είναι εθνικά επωφελής.
Δεν είναι το μόνο παράδοξο στη γενικότερη στρατηγική τους. Ακολουθούν, μήπως, αυτό που κάνουν οι Σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη, την προσπάθεια δηλαδή να διαμορφωθεί ένα ευρύτερο προοδευτικό μέτωπο, το οποίο θα περιλαμβάνει την Αριστερά, τη Σοσιαλδημοκρατία, την Οικολογία; Αντιθέτως, ακολουθούν στο εσωτερικό, όχι απλώς μια τακτική διμέτωπου αγώνα, αλλά δηλώνουν ευθαρσώς ότι βασικός στόχος είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό πρακτικά δημιουργεί μιαν άλυτη αντίφαση, όχι μόνο στο μεμονωμένο ζήτημα αλλά στη συνολική στρατηγική που ακολουθεί το κόμμα αυτό. Πού αυτοτοποθετείται, στο προοδευτικό ή το συντηρητικό μέτωπο; Εμείς προφανώς εξακολουθούμε να έχουμε ως εθνική και ευρωπαϊκή στρατηγική την ανάγκη να υπάρξει μια πειστική απάντηση απέναντι στο «γάμο» νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς, που στην Ελλάδα ενσαρκώνεται στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ο καθένας θα πρέπει να πάρει θέση απέναντι σε αυτό το βασικό δίλημμα, να διαλέξει το στρατόπεδο του.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]