Επέκρινε με δριμύτητα την κυβέρνηση τόσο για τα πεπραγμένα της στην οικονομία, με επίκεντρο τη «συνεχιζόμενη επιδρομή φόρων και εισφορών που απειλεί πλέον ό,τι έχει μείνει όρθιο από την παραγωγική Ελλάδα», όσο και για «παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και στην ενημέρωση», οι οποίες «εξελίσσονται, πια, σε ανοιχτές πληγές για τη Δημοκρατία μας», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Ο κ. Τσίπρας κάνει όλα αυτά για τα οποία στηλιτεύονται οι πιο αυταρχικές κυβερνήσεις σήμερα στην Ευρώπη, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα ότι όλοι οι λαϊκιστές, ασχέτως ιδεολογικής προέλευσης, όταν έρχονται στην εξουσία έχουν ως μόνο μέλημά τους την παραμονή τους σε αυτή», τόνισε, προειδοποιώντας ότι «το κόστος τελικά το πληρώνει το Κράτος Δικαίου, η διάκριση των εξουσιών, εντέλει η ίδια η Δημοκρατία». «Και σε αυτό ο κ. Τσίπρας μοιάζει πολύ με τον κάθε κ. Ορμπαν», συμπλήρωσε. Τόνισε εξάλλου πως η Ν.Δ. «προβάλλει ως η κύρια δύναμη που έρχεται να βάλει φρένο σε αυτόν τον κατήφορο» και διαμήνυσε ότι στη χώρα «θα επιστρέψουν η εμπιστοσύνη στους θεσμούς και η νομιμότητα σε όλα τα επίπεδα».
«Ο,τι κακώς έγινε, είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα, θα διαλευκανθεί και θα επισύρει τις συνέπειες του νόμου. Δεν χρωστάμε σε κανέναν και δεν χαρίζουμε τίποτα. Εμείς θέλουμε μια Δημοκρατία με καθαρό πρόσωπο, αλλά θέλουμε και έναν ιδιωτικό τομέα ο οποίος θα είναι σύμμαχος στην ανάπτυξη, όχι ένα παράσιτο που θα ανακυκλώνει τις χειρότερες πρακτικές τού χθες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Ειδική αναφορά έκανε στην υπόθεση Folli Follie, λέγοντας ότι «για το σκάνδαλο υπάρχουν αυταπόδεικτες ευθύνες και είναι αδιανόητο οι ευθύνες αυτές, ειδικά από την Eπιτροπή Κεφαλαιαγοράς, να μην έχουν ακόμη αναληφθεί».
Αναφερόμενος στην οικονομία υπογράμμισε ότι «οι αισιόδοξες προβλέψεις για αναβάθμιση από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, η έξοδος στις αγορές με λογικό επιτόκιο μέχρι στιγμής διαψεύδονται».
«Στα ερείπια του μύθου περί του δήθεν τέλους του Μνημονίου η κυβέρνηση εξυφαίνει και νέα παιχνίδια γύρω από τις περαιτέρω μειώσεις συντάξεων», πρόσθεσε και συνέχισε: «Eτσι όμως παίζει με τις ζωές των ανθρώπων. Το ομολόγησαν, εξάλλου, χωρίς ντροπή, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών, όταν με κυνικό τρόπο καθιέρωσαν αυτή τη “ρήτρα θανάτου” για τους συνταξιούχους. Η αναισθησία και ο κυνισμός έχoυν φτάσει σε τέτοιο σημείο έτσι ώστε να επικαλούνται το βιολογικό τέλος όσων είναι άνω των 70 ετών ως λύση για να καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα».
Απευθυνόμενος στους πολίτες που απείχαν από τις εκλογές, αλλά και στους νέους, τόνισε ότι «η αδιαφορία και η αδράνεια δεν είναι λύση». Από όσους «έπεσαν θύμα της δημαγωγίας του ΣΥΡΙΖΑ και των δυνάμεων του λαϊκισμού» ζήτησε να εμπιστευθούν τη Ν.Δ. «γιατί μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας και γιατί έχουμε ένα συγκροτημένο σχέδιο για το πώς θα αλλάξουμε τη χώρα». Από τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων ζήτησε «συμπόρευση για την αναγέννηση της δημιουργικής Ελλάδας», ενώ κάλεσε σε πανστρατιά όλους όσοι απομακρύνθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από τη Ν.Δ., λέγοντας ότι «σε αυτή τη μεγάλη μάχη δεν περισσεύει κανείς».
«Επιθυμία μας είναι να χτίσουμε και όχι να γκρεμίσουμε, να ενώσουμε, όχι να διχάσουμε», πρόσθεσε και δήλωσε βέβαιος ότι «η ώρα της μεγάλης αλλαγής πλησιάζει και είμαστε έτοιμοι για την ανασύνθεση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που θα απελευθερώσει τη χώρα».
Τέλος, ανακοίνωσε πως η Ν.Δ. στηρίζει τον Μάνφρεντ Βέμπερ, ως υποψήφιο του ΕΛΚ, για την προεδρία της Κομισιόν το 2019, ενώ με αφορμή και την αυστηρή γραμμή του ΕΛΚ απέναντι στον Βίκτορ Ορμπαν σχολίασε: «Οποιος κάνει ακροδεξιά στροφή -στη Δικαιοσύνη, σε θέματα ελευθερίας του λόγου, σε ατομικά δικαιώματα, στην ποιότητα της Δημοκρατίας μας, στο προσφυγικό- δημιουργεί ζητήματα για τη θέση του στη μεγάλη ευρωπαϊκή πολιτική μας οικογένεια».
«Εκλογές πριν από τις αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ»
Η Ν.Δ. είναι αποφασισμένη να συνεχίσει «να αντιστέκεται στη συμφωνία των Πρεσπών σθεναρά, αλλά με σύνεση και αποφασιστικότητα», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στους τομεάρχες της Ν.Δ.
Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης κατέστη σαφές ότι επιδίωξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η διεξαγωγή εκλογών πριν από τις συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ, με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει την ανάγκη «να μπει το συντομότερο δυνατό ένα τέλος στα αρνητικά τετελεσμένα, τα οποία παράγονται κάθε μέρα και θα εξακολουθούν να παράγονται και τους επόμενους μήνες» και «να αποφασίσει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός με την ψήφο του και για την πορεία αυτού του μεγάλου εθνικού θέματος».
Σαμαράς για τη διαγραφή του: Κανείς δεν θα μου επιβάλει να θυσιάσω τη συνείδησή μου
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε πως η Ν.Δ. δεν πρόκειται να κυρώσει τη συμφωνία και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρότασης δυσπιστίας μετά τις 17 Δεκεμβρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε από τομεάρχες: «Εξυπακούεται πως όλα τα κοινοβουλευτικά όπλα είναι πάνω στο τραπέζι».
Ο κ. Μητσοτάκης καταλόγισε στον Αλ. Τσίπρα ότι «παρακολουθεί αδιάφορα και αμήχανα τους Σκοπιανούς να πανηγυρίζουν στην κυριολεξία για τη “μακεδονική” γλώσσα και τη “μακεδονική” εθνότητα που τους παρέδωσε και συναλλάσσεται με τον συνέταιρό του, ο οποίος στα λόγια διαφωνεί, στην πράξη όμως είναι αυτός που στήριξε ουσιαστικά τη συμφωνία».
«Συζητά μαζί του όχι την εξέλιξη του εθνικού θέματος, αλλά το πώς θα βρουν μια φόρμουλα να παραμείνουν και οι δύο λίγο ακόμη στην εξουσία», σχολίασε χαρακτηριστικά, ενώ σχολίασε ότι «μετά το δημοψήφισμα πέφτει και το τελευταίο φύλο συκής για τον κ. Καμμένο».
«Είναι ξεκάθαρο ότι από την υπογραφή της συμφωνίας δημιουργούνται τετελεσμένα που όσο περνά ο καιρός είναι πιο δύσκολο να ανατραπούν και ζητάμε εκλογές πριν από τη δημιουργία τετελεσμένων», πρόσθεσε, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί η επιδίωξη εκλογών πριν γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές στη γειτονική χώρα.
Ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος υπογράμμισε στην εισήγησή του ότι κάθε βήμα που γίνεται στη γειτονική χώρα καθιστά όλο και πιο ισχυρά τα τετελεσμένα που δημιουργούνται σε βάρος της χώρας μας. Σημείωσε πως το «ναι» στο δημοψήφισμα πιθανώς θα δημιουργήσει δυναμική αλλαγής και του Συντάγματος και χαρακτήρισε μία τέτοια εξέλιξη καθοριστική, καθώς θα είναι εξαιρετικά δύσκολο μετά από αυτή τη συνταγματική αλλαγή να υποχρεωθούν τα Σκόπια να το αλλάξουν ξανά.
«Να απαντήσουν πού πήγαν 1,6 εκατ. για τους πρόσφυγες»
Διπλό μήνυμα πως η Ν.Δ., «τώρα ως αξιωματική αντιπολίτευση και αύριο ως κυβέρνηση, θα κάνει ό,τι πρέπει για να πέσει φως στο σκοτάδι που πάει να σκεπάσει τόσο τη Μόρια όσο και το Μάτι» έστειλε ο πρόεδρος της Ν.Δ., μιλώντας στους τομεάρχες του κόμματος.
Θα ψάξει και θα μάθει πού πήγε και το τελευταίο ευρώ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά και πώς αυτοί, που στην αρχή περνούσαν τα ανοιχτά σύνορα, «λιάζονταν», στη συνέχεια «εξαφανιζόντουσαν», κατέληξαν σήμερα ουσιαστικά αιχμάλωτοι σε κέντρα κράτησης ανοιχτού ουρανού στη Λέσβο, τόνισε χαρακτηριστικά.
«Η Δικαιοσύνη -πρόσθεσε- θα κρίνει, με απόλυτη ανεξαρτησία, ποιος ευθύνεται, τελικά, για τους 99 νεκρούς και τις καταστροφές στην Αττική. Αυτό εις γνώσιν όσων εκτίθενται σε κοινή θέα και εκθέτουν ανεπανόρθωτα τους θεσμούς που υπηρετούν, επιχειρώντας συγκάλυψη ευθυνών».
Το μεταναστευτικό αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέματα της συνεδρίασης, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει λόγο για «άθλια και ντροπιαστική πραγματικότητα της Μόριας» και να επισημαίνει, με αφορμή την έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης, ότι «λόγω της ανικανότητας και του κυνισμού μιας δήθεν ευαίσθητης αριστερής κυβέρνησης η χώρα μας εκτίθεται διεθνώς για τον πιο απάνθρωπο καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στον κόσμο».
«Οσοι εμπλέκονται σε αυτή τη σκοτεινή υπόθεση, καλούνται τώρα να απαντήσουν πώς διαχειρίστηκαν κονδύλια τα οποία φτάνουν το 1,6 δισ.», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και σχολίασε: «Είναι ανήθικο να παίρνεις 1,6 δισ. και να φτιάχνεις το χειρότερο καταυλισμό -περί καταυλισμού πρόκειται- στον κόσμο».
«Οπως είναι επίσης ανήθικο να αποσιωπάς την ύπαρξη θυμάτων, να υποκρίνεσαι σε ζωντανή μετάδοση στην τηλεόραση, σε μια σκηνοθετημένη κυβερνητική σύσκεψη, για να κρύψεις, τελικά, την ανεπάρκεια τη δική σου και της κυβέρνησής σου», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην τραγωδία στο Μάτι και συμπλήρωσε: «Αυτά τα θυμίζω για όσους ακόμα και σήμερα τολμούν να μιλούν για ηθικό πλεονέκτημα».
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευση της Ν.Δ. ότι η χώρα «θα αποκτήσει, επιτέλους, μια αξιόπιστη και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική». «Τα σύνορα θα φυλάσσονται», ανέφερε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία χορήγησης ασύλου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]