«Σε έναν μήνα ακριβώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τον έχω πολύ συχνά στο μυαλό μου. Διότι σχεδόν καθημερινά συνειδητοποιώ ότι αν κάτι χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα είναι η πίστη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δηλαδή το θάρρος», τόνισε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προλογίζοντας την εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από την Eδρα Ελληνικών Σπουδών Κωνσταντίνος Μητσοτάκης του πανεπιστημίου Stanford και το Iδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με ομιλητή τον διακεκριμένο καθηγητή Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Tορόντο, Ryan Balot, και αντικείμενο της διάλεξής του «Το θάρρος ως δημοκρατική αρετή. Eνα αρχαίο ελληνικό ιδεώδες και η σύγχρονη προοπτική του».
«Χρειάζεται θάρρος», όπως εξήγησε, «να απαντάς σε υποσχέσεις και ψέματα, όχι με άλλα ψέματα, αλλά με συγκεκριμένο σχέδιο και με αλήθειες. Να προτείνεις ανάπτυξη και πρωτοβουλία σε ένα κράτος αγκυλωμένο από τη γραφειοκρατία. Να μιλάς για αξιολόγηση αντί για κομματικά ρουσφέτια και για αριστεία αντί για βόλεμα. Και να καλείς σε μία συμπόρευση προόδου όχι μόνο τους δικούς σου πολιτικούς υποστηρικτές, αλλά κάθε δημοκρατική δύναμη εκσυγχρονισμού. Και, τελικά, όλους τους πολίτες».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν κατηγορηματικός ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. «δεν χαϊδεύει αυτιά, αλλά ενεργοποιεί συνειδήσεις».
«Δεν στοχεύει μόνο στην καρδιά, αλλά και τη σκέψη. Και δεν ενεργοποιεί, απλώς, την ελπίδα, αλλά τα μυαλά και τα χέρια όλων των πολιτών», τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως όλα αυτά είναι «θάρρος που σύντομα θα φέρει το φωτεινό αποτέλεσμα: Μία νέα ισχυρή κυβέρνηση όλων των Ελλήνων με επικεφαλής τους πιο άξιους».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έκρυψε πως η Ν.Δ. -«μακριά από συμπλέγματα», όπως είπε- «έχει αναγνωρίσει το δικό της μερίδιο στα προβλήματα του παρελθόντος και δεν έκρυψε ούτε τα λάθη και τις παραλείψεις της ούτε και τις κακές της στιγμές». «Ολα αυτά, όμως, τα μετουσιώνει σε υπερβάσεις, που αποτυπώνονται στις θέσεις, τη συμπεριφορά και το πρόγραμμά της», τόνισε.
Οπως ανέφερε, «η τρέχουσα συγκυρία στην Ελλάδα, μάς υποβάλλει σε μία διπλή άσκηση πολιτικού θάρρους: Να κάνουμε μια ειλικρινή αποτίμηση ενός οδυνηρού κύκλου που κλείνει δραματικά και από την άλλη την τολμηρή επιλογή μιας νέας πορείας που ανοίγεται μπροστά μας».
«Το πολιτικό σύστημα δεν έχει άλλον δρόμο από τον θαρραλέο επαναπροσδιορισμό του. Οφείλει να εντοπίσει τους λόγους για τους οποίους αυτοπεριορίστηκε σε παλαιές πρακτικές και δείλιασε μπροστά στην ανανέωση. Να αναρωτηθεί, επιτέλους, γιατί απέναντι στην κρίση μόνον οι Ελληνες -σε αντίθεση με τους Πορτογάλους ή τους Ιρλανδούς- υπέκυψαν τόσο εύκολα στις σειρήνες της δημαγωγίας. Και πώς ένας λαός, δοκιμασμένος από καταστροφές και διχασμούς, παραπλανήθηκε, έστω και πρόσκαιρα, από ένα κομματικό μόρφωμα, που ενσάρκωσε τις χειρότερες πλευρές του χθες», τόνισε ο πρόεδρος της Ν,Δ.
«Το θάρρος», υπογράμμισε, «ήταν ίσως το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της πολιτικής προσωπικότητας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη». Διότι, όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, απαιτούσε θάρρος «να λες πάντα την άποψή σου παραμερίζοντας το εφήμερο πολιτικό κόστος. Να είσαι η φωνή της λογικής στα εθνικά θέματα, να προειδοποιείς για τα επερχόμενα δεινά στην οικονομία τα χρόνια της παράλογης ευφορίας και της μέθης. Και τη στιγμή ενός ανείπωτου πόνου και μιας μεγάλης οικογενειακής τραγωδίας, να σηκωθείς και να μιλήσεις στη Βουλή για την ανάγκη να σταθούν όλοι όρθιοι και ενωμένοι για να διαφυλάξουν τους θεσμούς και το πολίτευμα. Να ζητάς περισσότερη δημοκρατία την ώρα που θρηνούσες τον Παύλο Μπακογιάννη, χτυπημένο από τις σφαίρες της τρομοκρατίας».
Οπως, ωστόσο, υπογράμμισε, «η αποθέωση του δημόσιου θάρρους εκδηλώνεται εμφατικά σε στιγμές κομματικής υπέρβασης, όπως τον Ιούνιο του 1989 που ο φιλελεύθερος Μητσοτάκης κάλεσε στο ίδιο μετερίζι της Ελλάδας τους ηγέτες της Αριστεράς Χαρίλαο Φλωράκη και Λεωνίδα Κύρκο, στηρίζοντας από κοινού μία κυβέρνηση συνεργασίας».
«Πέτυχε, έτσι, στο μέγιστο βαθμό την εθνική συμφιλίωση, που ήταν ένα ζητούμενο 45 ετών. Ναι! Στην Ελλάδα οι διαχωριστικές γραμμές του μίσους γκρεμίστηκαν νωρίτερα από το τείχος που χώριζε τα δύο αντίπαλα συστήματα του πλανήτη. Και αυτό αποτελεί μία πολύτιμη παρακαταθήκη για το σήμερα, που απαιτεί όσο ποτέ θάρρος και αλήθεια», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]