Κατά την επικοινωνία που είχαν στελέχη της Ε.Ε. τις προηγούμενες μέρες με την Αθήνα, αλλά και στο περιθώριο της χθεσινής συνεδρίασης του άτυπου Eurogroup στην Βιέννη, η ελληνική πλευρά διαβεβαίωνε ότι οι ελαφρύνσεις που θα υλοποιηθούν βρίσκονται σε απόλυτη συμβατότητα με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα. Ωστόσο, μένουν ακόμη πολλές λεπτομέρειες οι οποίες θα πρέπει να οριστικοποιηθούν… από κοντά.
Οπως… παλιά
Για το λόγο αυτόν πίσω από τα φώτα της ΔΕΘ το υπουργείο Οικονομικών έχει σημάνει συναγερμό για τη συλλογή των στοιχείων που θα ζητήσουν οι τεχνοκράτες των θεσμών. Φαίνεται πάντως ότι το μεγαλύτερο μέρος της αξιολόγησης που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή θα έχει τη διαδικασία που ήταν γνωστή το 2014 . Τα τεχνικά κλιμάκια που θα ελέγξουν κατ’ αρχάς τα δημοσιονομικά στοιχεία με έμφαση το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ θα εγκατασταθούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ υπάρχει σχεδιασμός και οι επικεφαλής που θα έρθουν την Τρίτη ή την Τετάρτη να έχουν συναντήσεις στα υπουργεία.
Οι συντάξεις
Σημείο κλειδί για τις διαπραγματεύσεις θα είναι το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων που θέτει η κυβέρνηση προς το εσωτερικό. Ηδη έχει ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές μια πρόταση για το πώς βλέπουν την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου το 2019 και τα επόμενα χρόνια χωρίς την εφαρμογή του μέτρου.
Την Τρίτη στην Αθήνα ο Μαρκ Ρούτε – Συνάντηση με Μητσοτάκη, Δένδια και Γεραπετρίτη
Βεβαίως, οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν τώρα, με δεδομένο ότι οι προβλέψεις της ελληνικής πρότασης θα βασίζονται σε στοιχεία του Αυγούστου στην καλύτερη περίπτωση. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν παρ’ όλα αυτά να έχουν το αρχικό σχέδιο ώστε αν οι προβλέψεις για το σύνολο του 2018 επιβεβαιωθούν να μπορούν να δικαιολογήσουν και μια συζήτηση και για το 2019 ειδικά κρίσιμο θέμα των συντάξεων.
Η ελληνική πλευρά αναμένει από τώρα την έντονη αντίδραση του ΔΝΤ στο ξήλωμα του μέτρου, αλλά και την σχετική δυσφορία από την ΕΚΤ και τον ESM. Κυριαρχεί όμως ο εφησυχασμός ότι μέχρι στιγμής υπάρχει η υποστήριξη από την Ε.Ε. που έχει πλέον τον πρώτο λόγο στις ελληνικές αξιολογήσεις.
Η ατζέντα
Ωστόσο, εκτός από το θέμα των συντάξεων, η αξιολόγηση έχει ανοιχτά πολλά θέματα, τα περισσότερα από τα οποία έλκουν την καταγωγή τους από το Μνημόνιο που ολοκληρώθηκε στις 20 Αυγούστου. Η απονομή των καθυστερούμενων συντάξεων είναι ένα από αυτά τα θέματα το οποία συνδέεται και με τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ.
Οι αλλαγές στο Δημόσιο και η διορία για την ολοκλήρωσή τους μέχρι και το τέλος του χρόνου είναι ένα ακόμη θέμα που θα εξεταστεί από τους θεσμούς. Στην ατζέντα υπάρχουν επίσης η πορεία των αποκρατικοποιήσεων που εκκρεμούν (Ελληνικό, Εγνατία, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ), αλλά και η λειτουργία της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας.
Από Νοέμβρη αποφάσεις
Οι όποιες παρατηρήσεις αλλά και η θέση των θεσμών θα ενσωματωθούν στην έκθεση που θα οδεύσει στο Eurogroup του Δεκεμβρίου.
Εκτός από τις εκκρεμότητες, θα περιλαμβάνουν νέους στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων και τις τράπεζες, για την αγορά ενέργειας, για το φοροεισπρακτικό μηχανισμό, για τη συγκράτηση των δαπανών υγείας, για την αποπληρωμή των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες και πολλά άλλα πεδία παρεμβάσεων κυρίως στις αγορές.
Προς το παρόν, αυτό που ανησυχεί πρωτίστως τους δανειστές είναι οι επιπλέον παροχές που σχεδιάζει η κυβέρνηση μέσω μόνιμων μέτρων και για το 2019 αλλά και για τα επόμενα χρόνια, καθώς τα επεκτατικά μέτρα μπορούν να εκτροχιάσουν τους δημοσιονομικούς στόχους. Στο σενάριο που δεν περικοπούν οι συντάξεις (ή ανασταλεί/περιοριστεί για κάποιο διάστημα η μείωσή τους), δεν θα υπάρχει και το περιθώριο για αντίμετρα, ενώ είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να συνεισφέρει και ένα μέρος από το υπερπλεόνασμα του επόμενου χρόνου για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό που θα δημιουργηθεί.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]