Από τη «θριαμβευτική» εμφάνισή του τον Σεπτέμβριο του 2015 και τις εξηγήσεις που προσπάθησε να δώσει για τη μη εφαρμογή του προγράμματος Θεσσαλονίκης, το 2016 πέρασε σε μια ιδιαιτέρως νευρική εμφάνιση με επιθέσεις κατά δημοσιογράφων για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, για να καταλήξει το 2017 σε θολές υποσχέσεις και νέες αυταπάτες. Η σημερινή είναι η πρώτη μεταμνημονιακή εμφάνιση του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, στην οποία αναμένεται για πρώτη φορά να είναι απολογητικός και η ομιλία του να έχει έντονο προεκλογικό άρωμα.
Λόγω του τεταμένου κλίματος που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα τις τελευταίες μέρες, με τις αντιδράσεις αλλά και τα συλλαλητήρια που έχουν προγραμματιστεί, ο πρωθυπουργός έφθασε αιφνιδιαστικά στη Θεσσαλονίκη με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, συνοδευόμενος από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και μια πομπή με τουλάχιστον δέκα αυτοκίνητα και ένα ασθενοφόρο.
Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί με ανησυχία τις αντιδράσεις στη Βόρεια Ελλάδα για το Μακεδονικό. Μάλιστα, εν όψει του αποψινού συλλαλητηρίου των παμμακεδονικών οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, κυβερνητικά στελέχη κρατούν χαμηλούς τόνους. «Η πλειοψηφία των κρατών έχουν ονοματίσει την ΠΓΔΜ ως Μακεδονία. Ευτυχώς με τη συμφωνία μας θα γίνει Βόρεια Μακεδονία», δήλωσε (Real FM) ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στο θέμα, ενώ υποστήριξε πως η συμφωνία «δεν θα ψηφιστεί με πλειοψηφία κομμάτων αλλά με πλειοψηφία βουλευτών».
Χθες το απόγευμα ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε στο υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος, με τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησε και ζητήματα που σχετίζονται με τις εξελίξεις στην Τουρκία αλλά και θέματα διεθνούς ασφάλειας. Στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται εκπρόσωποι από μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις, καθώς στην 83η ΔΕΘ τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ.
Σε άρθρο του στο «Πρακτορείο» ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ επισημαίνει πως το 2018 είναι το έτος της Αμερικής στην Ελλάδα. «Οταν ολοκληρωθεί η ΔΕΘ θα έχουμε και άλλη, αρκετή δουλειά να κάνουμε. Πριν από το τέλος του 2018 προσβλέπουμε στην έναρξη στρατηγικής σημασίας διακυβερνητικού διαλόγου για να διερευνήσουμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεών μας στους τομείς της ασφάλειας, της άμυνας και της οικονομίας για να αντιμετωπίσουμε τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις στην περιοχή», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Πάιατ.
Με ασάφειες αλλά και με υπεραισιοδοξία η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαχειρίζεται επικοινωνιακά το θέμα των περικοπών στις συντάξεις με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας, Παναγιώτη Ρήγα, να δηλώνει από τη Θράκη πως δεν είναι απαραίτητο να γίνουν. «Και το θέμα των συντάξεων είναι μέσα στο πλαίσιο της μάχης την οποία δώσαμε. Θεωρούμε πια ότι δεν είναι απαραίτητο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις», υπογράμμισε. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε δηλώσει ότι η πρόβλεψη της κυβέρνησης είναι πως ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις, αλλά ξεκαθάρισε πως αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί σε δεύτερο χρόνο.
Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα μέτρα και στις φοροελαφρύνσεις που πρέπει να ληφθούν τα επόμενα χρόνια, κυρίως για εκείνους που τα προηγούμενα χρόνια σήκωσαν το βάρος της οικονομικής κρίσης. Ομως, καθώς τα περιθώρια για παροχές στενεύουν ασφυκτικά, ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιορίσει τις εξαγγελίες και να αναφερθεί εκτενώς στα «επιτεύγματα» της κυβέρνησής του, κυρίως στη στήριξη των αδυνάμων και στην αντιμετώπιση της λεγόμενης ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ θα χρησιμοποιήσει πανηγυρικούς τόνους για την έξοδο από τα Μνημόνια.
Το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Ο κ. Τσίπρας θα είναι ο ένατος ηγέτης που θα συζητήσει το μέλλον της Ευρώπης με τους ευρωβουλευτές και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]