Με την επιλογή αυτή ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι θα κινηθεί συμβιβαστικά και όχι αρχηγικά, εγκαινιάζοντας την περίοδο των υποχωρήσεων, με στόχο την απόδοση ευθυνών για τις εκλογικές ήττες που αναμένονται για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη διαχείριση όχι τόσο της προεκλογικής, αλλά κυρίως της μετεκλογικής περιόδου.
Είναι αποκαλυπτικό της πραγματικής κατάστασης που επικρατεί στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των προθέσεων της ομάδας που κινεί τα νήματα στην κυβέρνηση και το κόμμα, το μήνυμα που επιχείρησε να στείλει ο πρωθυπουργός προς διαφωνούντες και όσους ασκούν κριτική στις επιλογές του λέγοντας: «Το κόμμα είναι το δημοκρατικό μας όπλο, το μεγάλο μας πλεονέκτημα απέναντι στους αντιπάλους μας, που πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, αποτρέποντας -με όλη τη δημοκρατική αυστηρότητα, αν χρειαστεί- είτε προσωπικές στρατηγικές είτε συσπειρώσεις χωρίς αρχές και εκφάνσεις ατομικής ιδιοποίησης της συλλογικής κομματικής δουλειάς».
Κατά τα άλλα, τα προφανή: Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον απερχόμενο γραμματέα Πάνο Ρήγα, ο οποίος μέχρι χθες «υπενθύμιζε» ότι είναι εκλεγμένος από το Συνέδριο, αντιδρώντας στην αντικατάστασή του, αλλά μάλλον κάτι πήρε στην εσωτερική διαπραγμάτευση, καθώς ο κ. Τσίπρας είπε ότι «θα είναι εξίσου παραγωγικός από το επόμενο μετερίζι μάχης».
Οπως αναμενόταν, στην ομιλία του ο πρωθυπουργός συνέχισε στη γραμμή του διχασμού και της πόλωσης, χαρακτήρισε τη Ν.Δ. «περιθωριακό, ακροδεξιό μόρφωμα» και επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του αρχηγού της Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε «νεοφιλελεύθερο οπαδό των Μνημονίων».
Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι «υπόσχονται ακόμα χειρότερα και παράλληλα, δεν σταματούν να βρίζουν και να απειλούν, να μιλάνε για ελαττωματικές ιδέες, να προαναγγέλλουν θεσμικές παρεμβάσεις για να μην μπορεί ποτέ να κυβερνήσει η Αριστερά», όταν είναι ο ίδιος και τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανώς και με δημόσιες δηλώσεις έχουν επιστρέψει στη ρητορική του 2014, επιχειρούν να χωρίσουν τους Ελληνες με διχαστικά μηνύματα, στη γραμμή «ή θα μας τελειώσουν ή θα τους τελειώσουμε», ενώ προσποιείται πως αγνοεί τη δεινή πραγματικότητα των ευθυνών για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, τις συνεχείς διακοπές ρεύματος και νερού στην Υδρα και άλλες περιοχές στη χώρα, την αποφυλάκιση ενόχων (όπως ο κ. Φλώρος της υπόθεσης Energa) και τόσα άλλα.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως «κρίσιμη χρονιά για τη χώρα το 2019», καθώς θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές, οι δημοτικές εκλογές και «η μητέρα των μαχών» -όπως είπε-, οι εθνικές εκλογές, για τις οποίες επανέλαβε ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το φθινόπωρο του 2019.
Χαρακτήρισε την έξοδο από τα Μνημόνια ως «αφετηρία και όχι τέλος» και επιχείρησε να πιάσει το νήμα από το 2015, σαν να μην υπάρχουν τα τελευταία 3,5 χρόνια, αποδίδοντας την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία στην «απόδοση διαχρονικών πολιτικών ευθυνών στους υπαίτιους της καταστροφής» και στην «εμπιστοσύνη στη μοναδική πολιτική δύναμη, η οποία δεν δίστασε να μπει στη φωτιά της μάχης, από θέση ευθύνης».
Ο πρωθυπουργός κινήθηκε ξανά στη γραμμή της παροχολογίας και προανήγγειλε φορολογικές ελαφρύνσεις αλλά και επιπλέον παρεμβάσεις ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των οφειλών προς το Δημόσιο. Προανήγγειλε επίσης την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους, την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ υπερασπίστηκε τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις άλλες επιλογές της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική λέγοντας ότι έχουν τώρα πολιτικό κόστος, αλλά κινούνται στη γραμμή της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων.
Τις επόμενες ημέρες, σε νέα συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει η εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας όπως και νέων εκλογικών οργάνων, ενώ «ξεκλειδώνει» και ο ανασχηματισμός, ο οποίος τοποθετείται χρονικά αύριο ή μεθαύριο.
Το επόμενο 48ωρο έρχεταιανασχηματισμός
Σε αυτό το κλίμα -και ανάμεσα σε φωτογραφίες με χαμογελαστούς τον Αλέξη Τσίπρα, τον απερχόμενο Πάνο Ρήγα, το νέο γραμματέα Πάνο Σκουρλέτη, τη Ρένα Δούρου, τον Νίκο Παππά και άλλους- ο ανασχηματισμός αναμένεται μέσα στις επόμενες δύο ημέρες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρχουν και δομικές αλλαγές, πέραν των αλλαγών των προσώπων (γίνεται λόγος για ένα υφυπουργείο Επενδύσεων και ένα υφυπουργείο που θα ασχολείται με τις τράπεζες και τα δάνεια), ενώ μένει να αποδειχθεί αν στην κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας θα επιλέξει αλλαγές βασικών υπουργών, πολλών αναπληρωτών και υφυπουργών, όπως και την είσοδο προσώπων από την Κεντροαριστερά και την Κεντροδεξιά για να δείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί πολιτικές διεύρυνσης.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]