Στην τελευταία παρουσία του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης -καθώς πεποίθηση όλων στην Πειραιώς είναι πως στη ΔΕΘ 2019 θα βρεθεί ως πρωθυπουργός- ο κ. Μητσοτάκης δεν αναμένεται να κινηθεί σε λογική αποδόμησης, καθώς η κυβερνητική αποτυχία σε όλους τους τομείς είναι αυταπόδεικτη, αλλά θα εστιάσει στην επόμενη μέρα. Και στην ανάδειξη της τελείως διαφορετικής προσέγγισης της Ν.Δ. σε σχέση με την επιδοματική λογική του κυβερνώντος κόμματος για την οποία πολλά γαλάζια στελέχη εκτιμούν ότι θα έχει πλέον και χαρακτήρα «προσπάθειας συγκράτησης ψήφων» σε μία προσπάθεια να μετριαστεί η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στις κοστολογημένες εξαγγελίες του για μείωση φόρων, καθώς και στην ανάγκη να προωθηθεί ταχύτατα ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις αναπτυξιακού σοκ από την πρώτη κιόλας περίοδο μετά την πολιτική αλλαγή. Στόχοι όπως η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων ύψους 100 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια, η ανάπτυξη 4% και η δημιουργία 100.000-120.000 νέων θέσεων εργασίας ετησίως, μπορεί να εκλαμβάνονται από κάποιους ως πολύ φιλόδοξοι με βάση τα σημερινά δεδομένα, θεωρούνται όμως από την Πειραιώς απολύτως εφικτοί εάν εφαρμοστεί με συνέπεια και αποφασιστικότητα το πρόγραμμα της Ν.Δ.
Πρόθεση της γαλάζιας ηγεσίας είναι να προχωρήσει και σε μεγαλύτερη εξειδίκευση προτάσεων για το ασφαλιστικό, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει και στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους. Πεποίθησή της είναι ότι πρέπει να δοθεί από την επόμενη κυβέρνηση οριστική λύση σε σειρά μεγάλων εκκρεμών οικονομικών ζητημάτων, καθώς θεωρεί ότι έτσι θα εκπέμψει η χώρα μήνυμα σοβαρότητας. Και θα κερδίσει το στοίχημα της αξιοπιστίας που θεωρείται κομβικό προκειμένου να καταφέρει, σε επόμενη φάση, να διαπραγματευτεί επιτυχώς τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% που έχει συμφωνήσει η σημερινή κυβέρνηση, εξασφαλίζοντας δημοσιονομικό χώρο για ακόμη πιο δυναμική μείωση φόρων και εισφορών.
Την ίδια ώρα στην Πειραιώς προεξοφλούν ότι η πορεία αποδρομής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. είναι μη αναστρέψιμη. Εκτιμούν, μάλιστα, πως όχι μόνο δεν θα ευνοηθεί από το κλίμα «εξόδου από τα Μνημόνια» που θα επιχειρήσει να καλλιεργήσει εξ αφορμής της 21ης Αυγούστου, αλλά θα προκαλέσει κιόλας τους Eλληνες πολίτες εάν αποπειραθεί να σηματοδοτήσει κάτι τέτοιο μέσω εκδηλώσεων που θα έχουν χαρακτηριστικά φιέστας. Προεξοφλούν επίσης ότι δεν θα έχει αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία και η παροχολογία που ετοιμάζει ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ, αφού με την εμπειρία και του «πιο ψεύτικου προγράμματος το οποίο ανακοινώθηκε ποτέ από πολιτικό αρχηγό», ουδείς τον πιστεύει «ό,τι και αν υποσχεθεί».
Η Ν.Δ. θα παραμείνει, πάντως, σταθερά απέναντι στην παροχολογία, με τον κ. Μητσοτάκη να επιμένει ότι «θα μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας και θα υποσχεθούμε πράγματα που μπορούν να γίνουν».
Μητσοτάκης στη Σύνοδο Βορρά-Νότου : Να γίνουμε εξυπνότεροι και πιο ευέλικτοι στην κατανομή πόρων για την άμυνα
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη ΔΕΘ προγραμματίζονται και επαφές με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, ενώ ο γαλάζιος προγραμματισμός περιλαμβάνει και περιοδείες στην περιφέρεια, με πρώτο σταθμό, σύμφωνα με πληροφορίες, τη Ζάκυνθο. Αναμένεται, εξάλλου, να υπάρξει και φέτος πρόγραμμα περιοδειών στελεχών στη Βόρεια Ελλάδα πριν από την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.
Σε εκλογική ετοιμότητα
Η γαλάζια ετοιμότητα είναι πλήρης όχι μόνο προγραμματικά, αλλά και οργανωτικά. Στη Ν.Δ. επισημαίνουν πως οι εκλογές -που η Ν.Δ. ζητά εδώ και δύο χρόνια και θεωρεί ότι καθίστανται ακόμη πιο αναγκαίες μετά και την εικόνα που παρουσίασε ο κρατικός μηχανισμός στη φονική πυρκαγιά- συνιστούν τη μόνη λύση για βελτίωση της κατάστασης σε όλους τους τομείς. Και εκτιμούν ότι είναι πιθανό να γίνουν όσο και εάν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι επιθυμούν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παραμονή στην εξουσία.
«Είμαστε σε απόλυτη εκλογική ετοιμότητα, ασχέτως τι διατείνεται η κυβέρνηση», τονίζουν χαρακτηριστικά γαλάζια στελέχη, εκτιμώντας πως οι εξελίξεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες. Θεωρούν ως κομβικό χρονικό σημείο και το δημοψήφισμα στα Σκόπια, τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς, εάν επικρατήσει το «ναι», θα είναι θέμα χρόνου να γίνουν οι επόμενες κινήσεις από τη γειτονική χώρα και να έρθει το ζήτημα και στην Ελλάδα, όπου υπάρχει η προαναγγελία αποχώρησης των ΑΝ.ΕΛ. από την κυβερνητική πλειοψηφία. Στην αξιωματική αντιπολίτευση διερωτώνται για πόσο θα μπορούσε να πορεύεται μία «κυβέρνηση σε ομηρία» και σε κάθε περίπτωση πολλά στελέχη εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσει να φθάσει μέσα σε τέτοιες συνθήκες έως τον Μάιο 2019 και τις τριπλές εκλογές που φαίνεται να είναι ο βασικός στόχος.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]