Όλη η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα κινήθηκε στη λογική ότι οι ευθύνες για ό,τι συνέβη στο Μάτι βαραίνουν το παρελθόν και όχι τον ίδιο και την κυβέρνησή του, ενώ μία χλιαρή αναφορά σε «πιθανά λάθη και παραλείψεις» χρησιμοποιήθηκε περισσότερο ως καμβάς για να μεταφέρει τις ευθύνες του σε άλλες κατευθύνσεις.
Την ώρα που η κοινή γνώμη έχει αντιληφθεί ότι σχέδιο της κυβέρνησης είναι αφενός να καταλήξει στο ότι η αυθαίρετη δόμηση ευθύνεται για όλα και αφετέρου να βρει «Ιφιγένειες» του κρατικού μηχανισμού ώστε να συγκαλυφθούν οι πολιτικές ευθύνες και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως η κ. Αυλωνίτου εγκαλεί τους νεκρούς στο Μάτι ότι δεν είχαν εκπαιδευτεί και γι’ αυτό κάηκαν ή πνίγηκαν, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε 20 «άμεσες παρεμβάσεις» για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης δόμησης, όπως είπε, τις περισσότερες εκ των οποίων τις είχε ανακοινώσει και ο κ. Σκουρλέτης λίγες ημέρες πριν.
Οι άλλοι
«Οπως εγώ ανέλαβα από τη πρώτη στιγμή, ακόμη και ευθύνες που ενδεχομένως να μην μου αναλογούν, θα περίμενα έστω και μια μικρή δόση αυτοκριτικής από όσους αυτόν τον τόπο τον κυβέρνησαν όχι για δύο και τρία και πέντε χρόνια, αλλά για τέσσερις και πλέον δεκαετίες οι ίδιοι και οι οικογένειές τους», είπε ο πρωθυπουργός.
«Οσο μας αφορά, ας είναι όλοι βέβαιοι ότι την ευθύνη για την τραγωδία στο Μάτι, την οποία αναλάβαμε ως υπεύθυνη κυβέρνηση του τόπου, την κατανοούμε όχι ως κάποια λεκτική εκτόνωση και υπεκφυγή, αλλά ως μια τεράστια προσπάθεια να λυθούν χρόνια και επικίνδυνα προβλήματα», σημείωσε.
«Η σπέκουλα, η πολιτική κερδοσκοπία, το ρουσφέτι, οι ψηφοθηρικές συναλλαγές με την αυθαιρεσία, ο ιδιοτελής συμβιβασμός με τερατώδεις παθογένειες, ήταν τα φαύλα “αδελφάκια” του πολιτικού κόστους», δήλωσε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει ότι «πολλές φορές η πολιτική εξουσία ενθάρρυνε την αυθαιρεσία». Δεν εξήγησε ωστόσο ποιες ήταν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησής του επί 3,5 χρόνια απέναντι σε όλα αυτά και ποιος τον εμπόδισε να παρέμβει…
Ο πρωθυπουργός μίλησε για περιπτώσεις που στο παρελθόν χρειάστηκαν σκληρές αποφάσεις, για να αντιμετωπιστούν θεμελιώδη ζητήματα, όμως – όπως υποστήριξε – για λόγους είτε πολιτικής δειλίας, είτε ανεπάρκειας, είτε ακόμη χειρότερα πολιτικής -και όχι μόνο- κερδοσκοπίας πάνω σε διαχρονικές στρεβλώσεις, έλειψαν οι τολμηρές αλλά αναγκαίες πολιτικές τομές ή έμειναν στα χαρτιά, στις εξαγγελίες.
«Πρόθεσή μου είναι τίποτα και κανένας να μην ξεχαστεί. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω για να διορθώσουμε πιθανά λάθη και παραλείψεις», είπε ο κ. Τσίπρας προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα 20 μέτρα για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος καθώς και την άμεση κατεδάφιση 3.200 αυθαίρετων κτισμάτων.
«Δεν μπορούμε να ελέγχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα, όμως μπορούμε και οφείλουμε γνωρίζοντας ότι θα ξαναρθεί να προετοιμαστούμε καλύτερα», είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «το χάος της ανεξέλεγκτης δόμησης που απειλεί ανθρώπινες ζωές δεν μπορεί να γίνει ανεκτό» και δεσμεύθηκε ότι θα κατεδαφίσει αυθαίρετα κτίσματα που καταστρέφουν δάση και ακρογιαλιές διότι «είναι χρέος μας απέναντι στους νεκρούς και πιο πολύ απέναντι στους ζωντανούς, και στις επόμενες γενιές».
Ανησυχία και γκρίνια στο ΠΑΣΟΚ
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι περιοχές που έχουν πληγεί θα ανοικοδομηθούν τάχιστα, ζητώντας την έμπρακτη στήριξη της κάθε αρμόδιας Αρχής αλλά και τη στήριξη των κατοίκων των περιοχών. «Αν κάποια αρμόδια αρχή ή υπάλληλός της – και το λέω, διότι έχει συμβεί κατά κόρον τις τελευταίες δεκαετίες – επιλέξει να κάνει τα στραβά μάτια σε περιπτώσεις αυθαίρετων κτισμάτων, να ξέρει ότι τα ψέματα τελείωσαν. Θα αρκεί μια σχετική Υπουργική Απόφαση για να επιβληθεί επιτέλους η νομιμότητα», όπως είπε.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «ανείπωτη, εθνική τραγωδία», για «πένθος που είναι εδώ και 15 μέρες παρόν σε όλες μας τις λέξεις, και σε όλες μας τις κινήσεις», για το οποίο, όπως είπε, «κανείς δεν μπορεί να μη σκύψει το κεφάλι, κυριευμένος από τη θλίψη για την απώλεια τόσων συνανθρώπων μας».
Σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σκύψει το κεφάλι για να δει τα «πώς» και τα «γιατί» της τραγωδίας με τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική και πως η δική του υπόσχεση από την πρώτη μέρα ήταν ότι αυτό το «πώς και το γιατί» θα διερευνηθεί σε βάθος και σε όλες του τις διαστάσεις, με αδιάβλητες διαδικασίες και από αδιάβλητους ειδικούς. «Τίποτε δεν πρόκειται να κουκουλωθεί, εν ονόματι οποιασδήποτε σκοπιμότητας», δεσμεύθηκε.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως «την ευθύνη για την τραγωδία που αναλάβαμε την κατανοούμε ως μία προσπάθεια, ως μία μάχη για να λυθούν χρόνια και επικίνδυνα προβλήματα. Μία από τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στο οικιστικό παρόν ήταν ο φόβος απέναντι στο πολιτικό κόστος. Να μην ακουμπήσουμε την αυθαιρεσία για να μη χάσουμε ψήφους».
«Το χάος της ανεξέλεγκτης δόμησης, που απειλεί ανθρώπινες ζωές, δεν μπορεί άλλο να γίνει ανεκτό», συνέχισε και προανήγγειλε την κατεδάφιση 3.200 αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών που έχουν ήδη τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
«Κτίσματα που βρίσκονται σε ζώνη αιγιαλού, αναδασωτέες δασικές εκτάσεις σε εθνικούς δρυμούς και ρέματα στην Αττική και αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια θα κατεδαφιστούν. Τα 3.200 αυθαίρετα κτίσματα αφορούν στην Αττική και το ίδιο θα συμβεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα», πρόσθεσε.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]