Ο κ. Τσίπρας, στην εισήγηση που έκανε χθες στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, ανέλαβε «την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ κάλεσε τους υπουργούς του να πράξουν το ίδιο. Ωστόσο, η ανάληψη πολιτικής ευθύνης φαίνεται πως έγινε κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους, καθώς ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε πως δεν πρόκειται αυτή τη στιγμή να προχωρήσει σε «αποκεφαλισμό» υπευθύνων, πολύ περισσότερο πυροσβεστών, αστυνομικών και λιμενικών.
Η στροφή 180 μοιρών στην οποία προχώρησε ο πρωθυπουργός ήρθε μόλις μια μέρα μετά από την συνέντευξη Τύπου – παρωδία, στην οποία οι υπουργοί Νίκος Τόσκας και Δημήτρης Τζανακόπουλος είχαν υποστηρίξει προκλητικά ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία ευθύνη για την τραγωδία, αφού δεν βρίσκουν να έγιναν «μεγάλα λάθη», προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο κατακραυγή και έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα.
«Θέλω να αναλάβω ακέραια ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και ενώπιον του ελληνικού λαού, την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο για τον πρωθυπουργό της χώρας. Και σας καλώ να την αναλάβετε κι εσείς, όσο βαρύ κι αν είναι. Γιατί είναι επίσης αυτονόητο για την κυβέρνηση της χώρας», είπε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του. Ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στους υπουργούς του, που τον παρακολουθούσαν σιωπηλοί, υποστήριξε, μάλιστα, ότι έχει «αγωνία αν πράξαμε σωστά σε όσα έπρεπε να πράξουμε. Αν αντιδράσαμε σωστά τις κρίσιμες ώρες. Αν μπορούσαμε να σώσουμε έστω και μια ψυχή παραπάνω από όσους έφυγαν άδικα».
«Ανοιχτό παράθυρο»
Ο κ. Τσίπρας, απαντώντας στις αιτιάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και σε μερίδα της κοινωνίας που περίμενε να υπάρξει έστω και μία παραίτηση, υποστήριξε πως οι «αποκεφαλισμοί την ώρα της μάχης, που είχαν γίνει κανόνας σε προηγούμενες τραγωδίες, δεν αποτελούν πράξη πολιτικής γενναιότητας, αλλά πολιτικής δειλίας». Διευκρίνισε, ωστόσο, πως όταν τελειώσει η μάχη, «τότε θα υπάρξει η ψύχραιμη αποτίμηση και πιθανή απόδοση ευθυνών», αφήνοντας να εννοηθεί πως αμέσως μετά μπορεί να υπάρξουν παραιτήσεις υπουργών. Αν, όμως, στα σχέδια του πρωθυπουργού παραμένει το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού πριν από τη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου, τότε θα μπορούσε να απομακρύνει τους υπουργούς, στους οποίους καταλογίζονται ευθύνες, όπως είναι ο κ. Νίκος Τόσκας, χωρίς να χρειαστεί να παραιτηθεί κανείς. Πάντως, παρά την προσπάθεια για αναδίπλωση, ο πρωθυπουργός επέμεινε στη στρατηγική μετάθεσης ευθυνών και συνωμοσιολογίας, που από την αρχή υιοθέτησε το Μαξίμου, αποδίδοντας την τραγωδία στα αυθαίρετα, στους δυνατούς ανέμους και στην πιθανότητα η φωτιά να είναι έργο εμπρηστών.
ΣΥΡΙΖΑ: Μικρή συμμετοχή, μεγαλύτερη φθορά
«Κατανοούμε με οδυνηρό τρόπο ότι κυβερνάμε μια χώρα που επί χρόνια κυριάρχησαν στρεβλώσεις. Που ολόκληροι οικισμοί χτίστηκαν αυθαίρετα πάνω σε ρέματα και παραλίες. Που με ευθύνη και του πελατειακού κράτους δημιουργήθηκαν ολόκληρα οικιστικά συμπλέγματα χωρίς καμία πρόβλεψη για την ασφάλεια των κατοίκων τους. Αυτό το κράτος όμως το διοικούμε εμείς», τόνισε ο πρωθυπουργός με νόημα. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας γύρω από το σενάριο του εμπρησμού ξεδίπλωσε μια μεγάλη συνωμοσιολογική θεωρία. Είχε προηγηθεί μια μέρα πριν ο κ. Τόσκας, ο οποίος είχε αναδείξει με θέρμη το ενδεχόμενο εμπρησμού, παρουσιάζοντας μάλιστα και εικόνες από δορυφόρο, οι οποίες –σύμφωνα με τον ίδιο– ενισχύουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Παρότι αρχικά στην τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι δεν θέλει να επιδοθεί σε «κυνήγι μαγισσών», αμέσως μετά έκανε λόγο για «σκοτεινά κέντρα» στα οποία δεν θα επιτρέψει να ανακόψουν την πορεία της χώρας, που σε λίγες μέρες ανακτά την οικονομική της κυριαρχία, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο έμμεση αναφορά στην πολυδιαφημιζόμενη έξοδο από τα Μνημόνια. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας, στην προσπάθειά του να διατηρήσει το κλίμα συνωμοσιολογίας, ζήτησε από τους υπουργούς του «εγρήγορση όλο το καλοκαίρι», καθώς αν οι εμπρηστές έχουν στόχο να «πλήξουν την κοινωνική συνοχή», τότε «ίσως προσπαθήσουν ξανά», όπως είπε.
Εθνικό Σχέδιο για τις οικιστικές στρεβλώσεις
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη δημιουργίας ενός Εθνικού Σχεδίου για τις «οικιστικές στρεβλώσεις δεκαετιών», όπως είπε χαρακτηριστικά, που έχουν σαν αποτέλεσμα η χώρα μας να θρηνεί θύματα και να προκαλούνται μεγάλες καταστροφές. Ομως, έπρεπε η Αττική να ζήσει δύο μεγάλες καταστροφές τον τελευταίο χρόνο, και δεκάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, για να ευαισθητοποιηθεί η κυβέρνηση και να στρέψει την προσοχή της σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα, για τη λύση του οποίου, μάλιστα, ο πρωθυπουργός ζήτησε να συμμετάσχουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Επιπλέον, μετά από την αποδεδειγμένη πλέον ανεπάρκεια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας απέναντι σε φαινόμενα όπως πυρκαγιές και πλημμύρες, ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε ότι και εκεί θα υπάρξει αναμόρφωση, προκειμένου να μην υπάρξουν νέες τραγωδίες. Στην περίπτωση της φονικής πυρκαγιάς, η συγκεκριμένη υπηρεσία που δεν είναι αυτόνομη, αλλά υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών, παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις του επικεφαλής της το προηγούμενο διάστημα, στις κρίσιμες ώρες δυστυχώς δεν μπόρεσε να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]