Ο κ. Γεωργιάδης εκτιμά ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος έχουν συνεννοηθεί ότι ο πρωθυπουργός θα φέρει τη συμφωνία των Πρεσπών την ώρα που θα έχουν αποφασίσει ότι πρέπει να κάνουν τις εκλογές και ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. τότε θα ρίξει την κυβέρνηση για να πάει σε εκλογές λέγοντας ότι «έριξα την κυβέρνηση για τη Μακεδονία». Αναφέρεται, επίσης, στο σχέδιο της Ν.Δ. για μείωση της φορολογίας, ενώ τονίζει ότι «δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι ο κ. Τσίπρας, πέφτοντας, θα κάνει κάθε είδους “ασχήμιες”, μήπως μπορέσει και σώσει τον εαυτό του».
Κύριε Γεωργιάδη, η κυβέρνηση καταγγέλλει «σχέδιο αποστασίας». Ποιο είναι το σχόλιό σας;
Και πού να σφίξουν οι ζέστες… Ολοι θυμόμαστε, στα τέλη του 2014, εκείνη τη θλιβερή παράσταση στην τηλεοπτική εκπομπή του κ. Γιώργου Παπαδάκη με τον κ. Χαϊκάλη, τον κ. Λαζόπουλο και τις τότε καταγγελίες του κ. Σκουρλέτη ότι μεθοδεύεται σχέδιο εξαγοράς βουλευτών για να ψηφίσουν Πρόεδρο Δημοκρατίας. Τι έγινε αυτή η υπόθεση τρία χρόνια μετά; Απολύτως τίποτα. Ηταν όλο ένα θέατρο για να ρίξουν την κυβέρνηση Σαμαρά. Ξαναζεσταμένο φαγητό δεν τρώει κανένας. Δεν υπάρχει ούτε ένας που να ασχολείται στην Ελλάδα με αυτά τα… παραμύθια.
Εάν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών, μπορεί να υπάρξει, πιστεύετε, πλειοψηφία από τη στιγμή που οι ΑΝ.ΕΛ. δηλώνουν ότι δεν θα την ψηφίσουν; Και πόσο πιθανό θεωρείτε να ζητηθούν τελικά 180 ψήφοι;
Θα ξεκινήσω από το δεύτερο ερώτημα. Το πόσες ψήφοι θα ζητηθούν είναι θέμα της κυβερνήσεως. Το πόσες ψήφους προβλέπει το Σύνταγμα ότι απαιτούνται είναι θέμα του Συντάγματος. Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει 180 ψήφους για αυτή τη συμφωνία. Αρα, όσες ψήφους και να ζητήσει η κυβέρνηση -ας πούμε ότι ζητάει 200-, εάν ψηφίσουν 151, ισχύει η συμφωνία. Τόσο απλά. Κάνουμε μια κουβέντα που δεν έχει νόημα στην Ελλάδα. Αυτά είναι συνταγματικά θέματα. Η συμφωνία περνάει με απλή πλειοψηφία. Για το αν θα υπάρξει αυτή η πλειοψηφία, πιστεύω ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος έχουν συνεννοηθεί από την αρχή, ότι ο πρωθυπουργός θα φέρει αυτή τη συμφωνία την ώρα που θα έχουν αποφασίσει ότι πρέπει να κάνουν τις εκλογές. Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. τότε θα ρίξει την κυβέρνηση για να πάει σε εκλογές, λέγοντας ότι «έριξα την κυβέρνηση για τη Μακεδονία», μήπως… τσιμπήσει κανείς και ανέβουν τα ποσοστά του. Είναι όλα προμελετημένα.
Εάν η συμφωνία κυρωθεί από την παρούσα Βουλή, η επόμενη κυβέρνηση τι περιθώρια θα έχει για να επιδιώξει βελτιώσεις;
Θα υπάρχουν ελάχιστα περιθώρια, διότι θα έχουν δημιουργηθεί τετελεσμένα. Αυτό πρέπει να γίνει σαφές σε όλους. «Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται». Ακόμα και αν αύριο οι Σκοπιανοί δεν τηρήσουν τη συμφωνία και δεν προχωρήσει το υπόλοιπο κομμάτι της, η εικόνα του Ελληνα πρωθυπουργού να γελάει την ώρα που ο Σκοπιανός ομόλογός του έλεγε «Οι Ελληνες, οι Μακεδόνες και οι Ευρωπαίοι…» έχει καταγραφεί στην Ιστορία. Η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει τη μακεδονική εθνότητα. Την αναγνώρισε ο Τσίπρας στις Πρέσπες.
Μεγάλες αντιδράσεις για τη συμφωνία των Πρεσπών, κλυδωνισμοί στους ΑΝ.ΕΛ., μείωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, εκτιμάτε ότι όλα αυτά φέρνουν κοντύτερα και το χρόνο των εκλογών;
Δεν είμαι βέβαιος ότι φέρνει κοντύτερα το χρόνο των εκλογών. Ο κ. Τσίπρας είχε σίγουρα σχεδιάσει εκλογές για το 2018, αλλά πίστευε ότι θα καταφέρει να κλείσει την ψαλίδα. Αυτή τη στιγμή, η ψαλίδα με τη Νέα Δημοκρατία όχι μόνο δεν κλείνει, αντιθέτως ανοίγει, και μάλιστα με πάρα πολύ μεγάλη ταχύτητα. Δεν μπορώ να φανταστώ γιατί ο κ. Τσίπρας θα κάνει ξαφνικά εκλογές για να «αυτοκτονήσει».
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι βγάζει τη χώρα από τα Μνημόνια στα οποία την έβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ότι έλυσε το πρόβλημα του χρέους. Τι απαντάτε;
Το τι απαντάω εγώ δεν έχει σημασία. Το τι απαντούν οι αγορές έχει σημασία. Τι προκάλεσαν αυτή η δήθεν ιστορική συμφωνία, οι γραβάτες του κ. Τσίπρα και τα υπόλοιπα; Μια μείωση του δεκαετούς ομολόγου από 4,40 στο 3,95 -καλή μείωση, αλλά όχι αρκετή- και μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά μία βαθμίδα. Για να καταλάβετε, για να βγούμε στις αγορές θέλουμε αναβάθμιση κατά 5 βαθμίδες. Αρα, οι αγορές αποτίμησαν αυτή τη συμφωνία σαν μια μέτρια συμφωνία που δεν αλλάζει την πορεία της χώρας, δυστυχώς. Απλώς αναβάλλει το πρόβλημα του ελληνικού χρέους για μία δεκαετία και αυτό για τις αγορές σημαίνει αστάθεια.
Μήπως το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε και για τα επόμενα χρόνια επηρεάσει στην πράξη και το ρυθμό υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος της Ν.Δ.; Πώς θα μπορέσετε με τόσο υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους να μειώσετε π.χ. τους φόρους με την ταχύτητα που έχετε εξαγγείλει;
Η Νέα Δημοκρατία έχει παρουσιάσει δύο οικονομικά προγράμματα. Ενα οικονομικό πρόγραμμα με μειώσεις φόρων, χωρίς αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων που έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας. Και ένα δεύτερο, πολύ πιο φιλόδοξο, εφόσον στην πορεία επιτύχουμε μείωση αυτών των στόχων σε συνεργασία πάντα με τους εταίρους μας.
Αρα, σε κάθε περίπτωση θα μειώσουμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Το ύψος αυτής της μείωσης και η ταχύτητα θα εξαρτηθούν και από τη διαπραγμάτευση με τους έξω. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κ. Τσίπρας έχει δεσμεύσει τη χώρα, για πάρα πολλά χρόνια, σε στόχους εξαιρετικά ανεδαφικούς.
Ο Τσίπρας, πέφτοντας, θα κάνει κάθε είδους «ασχήμιες», μήπως και σώσει τον εαυτό του
Πώς σχολιάζετε την αναφορά του πρωθυπουργού στο Ζάππειο στην «κάθαρση» ως «επόμενο στόχο της κυβέρνησης»;
Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι ο κ. Τσίπρας, πέφτοντας, θα κάνει κάθε είδους «ασχήμιες», μήπως μπορέσει και σώσει τον εαυτό του.
Εχω υποστεί όλη τη λάσπη της NOVARTIS και όλες τις δήθεν αποκαλύψεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, που, όπως ξέρουμε, έχουν ήδη καταπέσει σαν χάρτινος πύργος. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι οτιδήποτε άλλο σκεφτούν προς οποιοδήποτε αντίπαλό τους θα το κάνουν.
Διότι δεν έχουν ηθικές αναστολές. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εξουσία. Γι’ αυτό είμαι έτοιμος να δω και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, όπως άλλωστε προανήγγειλαν -μέσω του γνωστού non paper του Μαξίμου- εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ποια η άποψή σας για τη διαφαινόμενη κυβερνητική πρόθεση δρομολόγησης διαδικασιών συνταγματικής αναθεώρησης, θέτοντας και ζήτημα διαχωρισμού κράτους-Εκκλησίας;
Ο κ. Τσίπρας για να γίνει πρωθυπουργός, αν και δηλωμένος άθεος, πήγε στα Θεοφάνια και υποτίθεται τίμησε μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας. Γιατί το έκανε; Επειδή η Εκκλησία είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου; Ή επειδή αντιλαμβανόταν ότι η Εκκλησία έχει πολύ μεγάλη επιρροή στο εκλογικό σώμα, καθώς Εκκλησία και λαός είναι ένα στην Ορθοδοξία; Μάλλον, για άλλη μία φορά, ο κ. Τσίπρας και η λεγόμενη προοδευτική Αριστερά μάς έχουν μπλέξει σε ένα λανθασμένο ψευτοδίλημμα. Δεν μπορείς να χωρίσεις το κράτος από την Εκκλησία, γιατί λαός και Εκκλησία είμαστε ένα. Αυτό είναι η Ορθοδοξία. Ασχέτως φύσεως νομικού προσώπου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]