Ο Πάνος Καμμένος ζήτησε την επικύρωση της συμφωνίας για το Σκοπιανό με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, γνωρίζοντας ότι λίγη ώρα πριν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ξεκαθάριζε ότι η συμφωνία θα κυρωθεί με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών και αν οι ΑΝ.ΕΛ. τελικά δεν τη στηρίξουν, τότε η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή «και θα την πάρει».
«Δεν υπάρχει συνταγματική ανάγκη για αυξημένη πλειοψηφία για την κύρωση της συμφωνίας. Θα επιδιώξουμε ωστόσο να υπάρχει μια όσο το δυνατόν διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καμμένος είχε ενημερώσει ότι θα έκανε δήλωση στις τηλεοπτικές κάμερες κατά τις 12:30, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ ήταν γνωστό από προχθές ότι ο κ. Τζανακόπουλος είχε ορίσει την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στις 13:30. Λίγο μετά, αυτό άλλαξε και οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες ενημερώθηκαν ότι ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. θα μιλήσει στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Οι ΑΝ.ΕΛ. βιώνουν μια άνευ προηγουμένου εσωτερική κρίση τέτοιας έντασης, που οδήγησε τον κ. Καμμένο να καταγγείλει -για δεύτερη φορά μετά το 2014 και τις καταγγελίες για χρηματισμό του Παύλου Χαϊκάλη- σενάρια απειλών εναντίον των βουλευτών και των στελεχών του για να αποχωρήσουν από το κόμμα ζητώντας παρέμβαση εισαγγελέα, αλλά και να πει πάνω από τρεις φορές ότι «οι ΑΝ.ΕΛ. δεν φυλλορροούν». Στο ίδιο μήκος κύματος, η κυβέρνηση διά του κ. Τζανακόπουλου επιχειρεί να πείσει την ελληνική κοινή γνώμη ότι πίσω από τις αποδοκιμασίες υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. κρύβεται η Νέα Δημοκρατία.
Το βέβαιο είναι ότι με όσα συμβαίνουν μετά την Κυριακή και την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες, οι ΑΝ.ΕΛ. δεν μπορούν πλέον να ψηφίσουν τη συμφωνία με τα Σκόπια όταν αυτή έρθει στη Βουλή. Επομένως, το ερώτημα που τίθεται από χθες σε όλα τα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία είναι εάν και για πόσο ακόμα οι ΑΝ.ΕΛ. θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση Τσίπρα. Ο κ. Τζανακόπουλος επέμεινε πάντως και χθες ότι δεν υπάρχει ζήτημα εκλογών, αν και στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αντιληφθεί ότι η παραμονή των ΑΝ.ΕΛ. στην κυβέρνηση έχει ημερομηνία λήξης.
Στο σενάριο που επιθυμούν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, στο σενάριο που προβλέπει η αντιπολίτευση πριν από το τέλος της κυβερνητικής θητείας, ιδίως αν τα Σκόπια υλοποιήσουν άμεσα τα βήματα υλοποίησης της συμφωνίας και έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, ίσως και πριν από το τέλος του 2018.
Διαρροές
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί ήδη να αντιμετωπίσει τα σενάρια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης με διαρροές περί αύξησης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με την προσάρτηση βουλευτών από την ομάδα των ανεξαρτήτων ή από τα κόμματα της Κεντροαριστεράς (σ.σ.: δηλαδή το Κίνημα Αλλαγής, το Ποτάμι, την Ενωση Κεντρώων), ακόμα όμως και από τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Αυτό εννοούσε ο κ. Τζανακόπουλος όταν έλεγε χθες ότι «αν οι ΑΝ.ΕΛ. δεν στηρίξουν τη συμφωνία, η κυβέρνηση θα ζητήσει και θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης».
Η αναφορά του κ. Καμμένου στην έγκριση της συμφωνίας με τα Σκόπια από αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών έχει ανησυχήσει το πρωθυπουργικό επιτελείο, ενώ η αναφορά ότι «η συμφωνία για το Σκοπιανό δεν θα φτάσει στο Κοινοβούλιο, αλλά και αν φτάσει το κόμμα του θα εμποδίσει με κάθε τρόπο την κύρωσή της», όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει ήδη μιλήσει για ψήφο εμπιστοσύνης, αποσταθεροποιεί de facto την κυβερνητική πλειοψηφία.
Το γεγονός δε ότι ο κ. Καμμένος αναφερόμενος στη συμφωνία με τα Σκόπια έκανε λόγο για «σχέδιο συμφωνίας, χωρίς νομικά αποτελέσματα» και υπογράμμισε ότι «είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι δεν ξεκινούν οι διαδικασίες για ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.» σημαίνει ότι αντιτάσσεται όχι μόνο στο γράμμα της συμφωνίας, αλλά και στο πνεύμα τού ό,τι έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ.
Υποβάθμιση
«Πολλοί έχουν σπεύσει να διασπείρουν φήμες περί δήθεν συναλλαγής της κυβέρνησης με αντικείμενο το Μακεδονικό για να εξασφαλιστεί λύση στο χρέος. Οι φήμες αυτές φανερώνουν την άγνοια για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι θεσμοί και οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη», απάντησε ο κ. Τζανακόπουλος, ενώ ο κ. Καμμένος όταν ρωτήθηκε προσπάθησε να τις υποβαθμίσει, λέγοντας ότι «ο κ. Σγουρίδης δεν είπε αυτά που του καταλογίζουν».
«Αν ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης δεν θα τη δώσουμε», είπε ακόμα ο κ. Σγουρίδης, αυτό όμως δεν σχολιάστηκε ούτε από τον κ. Τζανακόπουλο ούτε από τον κ. Καμμένο.
Γιάννης Καμπουράκης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]