Για κυβέρνηση «πολιτικής “γλίτσας” και υποκρισίας που καταστρέφει τον τόπο και η οποία καθημερινά πρωταγωνιστεί σε ένα “θέατρο του παραλόγου”», έκανε λόγο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης στο Κιάτο Κορινθίας, όπου μαζί με τοπικά στελέχη της ΛΑΕ, περιόδευσαν σήμερα Κυριακή και συζήτησαν για τις πολιτικές εξελίξεις με πολίτες της πόλης.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΛΑΕ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, αναφερόμενος στην πορεία της κυβέρνησης τόνισε ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ εφαρμόζει η ίδια το μνημόνιο και τα σκληρά μνημονιακά μέτρα του, την ίδια ώρα προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από αυτά τα μέτρα, περίπου τα καταγγέλλει μαζί και τις συνέπειες τους και μας καλεί να δείξουμε κατανόηση και να λυπηθούμε την κυβέρνηση γιατί τρίτοι της επιβάλλουν αυτά τα μέτρα. Τέτοια πολιτική σχιζοφρένεια, εν μέσω γενικής κατεδάφισης της χώρας, δεν έχει εμφανισθεί ποτέ σε αυτόν τον τόπο».
Για τη στάση της αντιπολίτευσης, σχολίασε πως «είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι σε αυτή τη Βουλή υπάρχει το μνημόνιο, υπάρχει νεομνημονιακή κυβέρνηση αλλά δεν υπάρχει αντιπολίτευση», προθέτοντας ότι «η λεγόμενη αντιπολίτευση από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Κεντρώους, με πρωταγωνιστές τους τελευταίους, είναι η καλύτερη συμπολίτευση στην κυβέρνηση», «δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά το “μνημονιοφύλακα” της κυβέρνησης και τον βοηθό της τρόικας, παρ’ ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είναι υπάκουο τροϊκανό εκτελεστικό όργανο».
Συνεχίζοντας, ο γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑΕ σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν έχει ουσιαστική πίεση και δυναμική αντίδραση και από αριστερά, «αφού το ΚΚΕ ακολουθεί αντιενωτική πολιτική στον αριστερό χώρο και δεν προτείνει ριζοσπαστική ρεαλιστική εναλλακτική λύση στο σήμερα, προβάλλοντας το δίλημμα “σοσιαλισμός” εδώ και τώρα, όπως το ίδιο εννοεί τον “σοσιαλισμό”, ή τίποτα».
Ερωτηθείς για την πρόταση Τσίπρα για μια άτυπη Σύνοδο των ηγετών των χωρών του Μεσογειακού Νότου, που είναι μέλη της ΕΕ, έκανε λόγο για «σύναξη 7 νεοφιλελεύθερων ηγετών» από την οποία τίποτα θετικό δεν μπορεί να προκύψει. «Οι περισσότεροι έχουν καταστρέψει ή καταστρέφουν τις χώρες τους, ακολουθώντας τυφλά, όπως και ο Τσίπρας, τις συνταγές λιτότητας και απορρύθμισης που διέπουν την ευρωζώνη», σημείωσε και τόνισε ότι «αυτό που χρειάζεται σήμερα, είναι μια Σύνοδος Αριστερών, ριζοσπαστικών, προοδευτικών κομμάτων, οργανώσεων και κινημάτων απ’ όλες τις μεσογειακές χώρες και των τριών ηπείρων, για να προωθήσουν ανατροπές στο Μεσογειακό χώρο και την πιο πλατιά συνεργασία όλων ανεξαιρέτως των μεσογειακών χωρών και λαών, για τη σωτηρία και την οικολογική προστασία της Μεσογείου, για την απομάκρυνση όλων των ξένων πολεμικών στόλων και βάσεων απ’ αυτήν, για το σταμάτημα των πολέμων στην περιοχή, για την ισότιμη συνεργασία και την προοδευτική συνανάπτυξη χωρών και λαών σε όφελος της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στη λεκάνη της Μεσογείου».
Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις για τα “κόκκινα” δάνεια, ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι το πρόβλημα των ιδιωτικών χρεών είναι μεγαλύτερο και από το δημόσιο χρέος και σημειώνοντας πως «εδώ που έχει φτάσει το πρόβλημα των ιδιωτικών χρεών στη χώρα δεν αντιμετωπίζεται με ημίμετρα και ασπιρίνες», ούτε με τη μεταφορά τους στα fund, «πράγμα που συνιστά πλήρη άλωση της οικονομίας από ξένα κέντρα και κυρίως υποθήκευση και εκποίηση των ιδιωτικών περιουσιών και τελειωτικό χτύπημα στην ελληνική οικονομία», τόνισε:
«Αυτό που χρειάζεται για να λυθεί ο Γόρδιος δεσμός στη χώρα είναι να κοπεί με το σπαθί μιας νέας σεισάχθειας. Η λύση βρίσκεται σε μια ευρύτατη, σχεδόν σαρωτική, διαγραφή χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλων των ιδιωτικών χρεών που αφορούν τις οικονομικά αδύνατες τάξεις και στρώματα της ελληνικής κοινωνίας και οι γενναίες κατά κατηγορία ρυθμίσεις για την αποπληρωμή εν όλω ή εν μέρει, ανάλογα με τις προϋποθέσεις, των υπόλοιπων δανείων».
«Μια τέτοια λύση δεν επιβάλλεται μόνο για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά πρώτα απ’ όλα και κυρίως για λόγους διεξόδου από την κρίση και επανεκκίνησης της οικονομίας με τροχιά ανάπτυξης.
Αυτή η λύση, την οποία παρουσιάζουμε μόνο σε γενικές γραμμές, για να μπορέσει να υλοποιηθεί, απαιτεί δύο θεμελιώδεις προϋποθέσεις: την εθνικοποίηση των τραπεζών και το πέρασμα στο εθνικό νόμισμα», συμπλήρωσε ο γραμματέας της ΛΑΕ.