Ο τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ., Βασίλης Οικονόμου, εκτιμά πως «αν προλάβει τον Τσίπρα και ο νέος Προϋπολογισμός του 2017, θα υπάρξουν και νέες δραματικές περικοπές στις συντάξεις», ενώ ξεκαθαρίζει πως «η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης είναι έτοιμοι να αναλάβουν την ευθύνη να συγκρατήσουν τη χώρα από την άβυσσο».
Μιλά για «νέο ξεκίνημα», που «θέλει τον εργαζόμενο σύμμαχο με την επιχείρηση και το κράτος» και προαναγγέλλει πως η Ν.Δ. «θα διαμορφώσει μια νέα αρχιτεκτονική για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού».
Τα εργασιακά, που είναι και ο τομέας σας, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης στο επόμενο διάστημα. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να ανταποκριθεί στη διαπραγμάτευση;
Μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 δεν υπήρχε απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, δεν υπήρχε λοκ άουτ, δεν καταργήθηκε ο 13ος-14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα, ο κ. Τσίπρας και η παρέα του τα έχουν όλα αυτά πάνω στο τραπέζι για τη 2η αξιολόγηση. Είναι μια θλιβερή περίοδος για τους εργαζομένους, για τους χαμηλοσυνταξιούχους, για τον αδύναμο Ελληνα, για την παραγωγική Ελλάδα.
Θεωρείτε ότι μπορούν να πυροδοτηθούν πολιτικές εξελίξεις; Γιατί βλέπουμε ότι το κόμμα σας εμφανίζεται σε προεκλογική ετοιμότητα…
Από τον Σεπτέμβριο όλα είναι ανοιχτά και πιθανά. Δυστυχώς, από το φθινόπωρο θα ενταθούν τα προβλήματα και τα αδιέξοδα στη ζωή του μέσου Ελληνα και ιδιαίτερα θα αντιμετωπίσει την εφιαλτική πραγματικότητα που του έχει ετοιμάσει ο Τσίπρας, με αυτά που έχει ψηφίσει… Προβλέπω ένα εκρηκτικό κοινωνικό και πολιτικό κοκτέιλ να διαμορφώνεται και να προκαλεί αλυσιδωτές πολιτικές εξελίξεις. Η Ν.Δ. και ο Κ. Μητσοτάκης είναι έτοιμοι να αναλάβουν την ευθύνη να συγκρατήσουν τη χώρα από την άβυσσο και να κρατήσουν την κοινωνία όρθια.
Τι διαφορετικό θα έκανε η Ν.Δ., στα εργασιακά για παράδειγμα;
Η Ν.Δ. θα εφαρμόσει μία τελείως διαφορετική πολιτική, που θα δίνει έμφαση στην επαναδιαπραγμάτευση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% και θα επιδιώξει ρυθμό ανάπτυξης 4%, ώστε να μπορέσει να διαμορφώσει τους όρους μιας αναπτυξιακής και παραγωγικής ανασυγκρότησης και εκκίνησης. Αυτό το νέο ξεκίνημα θέλει τον εργαζόμενο σύμμαχο με την επιχείρηση και το κράτος και όχι αντιμέτωπους. Θέλει διάλογο, συναίνεση, τολμηρές αποφάσεις, μεταρρυθμίσεις, ρεαλισμό, αλήθειες και διαζύγιο με τη δημαγωγία, το λαϊκισμό και την… μπουρδολογία!
Η ζημιά που έχουν πάθει οι συνταξιούχοι, που από τις αρχές του μήνα είδαν μειωμένες τις επικουρικές, μπορεί να διορθωθεί και πώς;
Η ζημιά των συνταξιούχων είναι μεγάλη και θα είναι ακόμα μεγαλύτερη αυτή που έρχεται και έχει ήδη ψηφιστεί από τον Τσίπρα και την παρέα του. Εμείς τα είπαμε στη Βουλή, τα είπαμε και σε όλη την Ελλάδα, στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Τομέας Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας της Ν.Δ. Μιλήσαμε με παραδείγματα, με στοιχεία και είπαμε την αλήθεια. Θα σας κάνω και μία πρόβλεψη. Αν προλάβει τον Τσίπρα και ο νέος Προϋπολογισμός του 2017, θα δείτε και νέες δραματικές περικοπές και τη νέα χρονιά στις συντάξεις. Δεν θέλω να είμαι μάντης κακών, αλλά μέχρι τώρα δεν έχω πέσει έξω στις εκτιμήσεις μου και επειδή αυτό το ασφαλιστικό, των Τσίπρα – Κατρούγκαλου, δεν βγαίνει, θα οδηγηθούμε σε νέες περικοπές… Η Ν.Δ. θα διαμορφώσει μία νέα αρχιτεκτονική για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, που θα προβλέπει συντάξεις σε όλους τους Ελληνες, με αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη.
Δεν υπάρχει περίπτωση, οι εταίροι και δανειστές να μη δεχτούν τις προτάσεις της Ν.Δ., στη βάση του 4%+2%; Σε μια τέτοια περίπτωση, τι θα κάνετε;
Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει σκληρή διαπραγμάτευση, χωρίς όμως «βαρουφακισμούς», δηλαδή γραφικότητες, ψευδολογίες, ασυναρτησίες, λαϊκισμούς και δημαγωγίες. Οι Ευρωπαίοι θα δουν μπροστά τους ένα σοβαρό πρωθυπουργό στο πρόσωπο του Κ. Μητσοτάκη, με συγκεκριμένο σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας, για να βάλει ένα τέλος στην παρακμιακή Ελλάδα των Μνημονίων και της ύφεσης και να τη βάλει στον κύκλο της μετα-μνημονιακής εποχής, που θα είναι εποχή μεταρρυθμίσεων, ανάπτυξης και προόδου.
Σε περίπτωση που η Ν.Δ. βγει πρώτο κόμμα, εκτιμάτε ότι μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση και με ποιους; Δεν φοβάστε μία δεύτερη αναμέτρηση με τη λεγόμενη «απλή αναλογική» του ΣΥΡΙΖΑ;
Η εκτίμησή μου είναι ότι η Ν.Δ. θα διαμορφώσει μια μεγάλη βεντάλια κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, που θα δώσουν μια μεγάλη πολιτική πλειοψηφία. Μετά την τραγική διετία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και τη διάψευση της αντι-μνημονιακής αυταπάτης, αλλά και την ανάδειξη της χαρακτηριστικής ανεπάρκειας του πολιτικού προσωπικού που κατέφυγε στην ομάδα Τσίπρα, διαμορφώνεται μια μεγάλη μεταρρυθμιστική, αναπτυξιακή και αναγεννητική πλειοψηφία, που θα κάνει το νέο ξεκίνημα για την πατρίδα μας. Η μετα-μνημονιακή Ελλάδα θα είναι μία νέα χώρα, χωρίς λαϊκισμούς, δημαγωγίες, χωρίς αυταπάτες και πολιτικές απάτες και θα δώσει τον πρώτο ρόλο στους δημιουργικούς Ελληνες, στους Ελληνες που θέλουν την πρόοδο, την ανάπτυξη και είναι περήφανοι για την πατρίδα! Αυτό το εγχείρημα θέλει μεγάλες συμμαχίες, μεγάλες συναινέσεις και έναν ηγέτη που έχει την αντίστοιχη κουλτούρα, όπως είναι ο Κ. Μητσοτάκης. Σας διαβεβαιώνω ότι πάρα πολλοί πολίτες, ειδικά από το χώρο του Κέντρου, από τον οποίο και προέρχομαι, είναι διατεθειμένοι να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθειά του…
Στο διάλογο του κ. Τσίπρα για τη συνταγματική αναθεώρηση γιατί δεν μπαίνει η Ν.Δ.; Δεν είστε υπέρ της συναίνεσης;
Συγγνώμη, αλλά τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση πρώτος την άνοιξε ο Κ. Μητσοτάκης, κατά την περίοδο διεκδίκησης της προεδρίας της Ν.Δ. και ως βασικό πολιτικό διακύβευμα της παράταξης και του ιδίου, μετά την εκλογή του. Η Ν.Δ. θεωρεί πολύ σοβαρή υπόθεση την αναθεώρηση του Συντάγματος για να την αναλώνει σε επιδερμικές και φθηνού επικοινωνιακού τύπου εκδηλώσεις, όπως ο κ. Τσίπρας αρέσκεται να πράττει. Ο σοβαρός διάλογος γίνεται συγκεκριμένα, μεθοδικά και ξεκινά μέσα στη Βουλή και όχι βέβαια απ’ έξω.
Για το πώς φτάσαμε μέχρις εδώ, δεν θα πρέπει να λογοδοτήσει κανείς;
Ο μεταπολιτευτικός κύκλος και ο μνημονιακός κύκλος ειδικότερα είναι μία ιστορική περίοδος για την Ελλάδα που θέλει μελέτη, για να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα, για να διορθωθούν λάθη, για να χαραχθεί μια νέα πορεία που τη χρειάζεται ο τόπος. Εχουν γίνει λάθη στο παρελθόν. Ισως κάποια να ήταν και εγκληματικά. Εχουν γίνει όμως και πολλά θετικά. Δεν είμαι οπαδός των διώξεων. Δεν πιστεύω στους ρεβανσισμούς και στα λαϊκά δικαστήρια. Ούτε ψάχνω να ρίξω το ανάθεμα σε κανέναν. Πείτε το λάθος μου, μειονέκτημά μου, αλλά αυτή είναι η αντίληψή μου. Μέτρο, μετριοπάθεια, κοινή λογική και κοιτάμε μπροστά… Αυτές είναι οι θέσεις μου…
Υπάρχει ωστόσο και μια σειρά προβλημάτων της καθημερινότητας, με τα οποία δεν φαίνεται να ασχολείται η κυβέρνηση, όπως αυτό της ασφάλειας. Δεν πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα;
Η ασφάλεια είναι ατομικό δικαίωμα και η δημόσια ασφάλεια είναι κοινωνικό δικαίωμα που υποχρεούται η πολιτεία να παρέχει στους πολίτες. Είναι πολιτική και ιδεολογική παραχάραξη να θεωρείται συντηρητική ατζέντα το ζήτημα της ασφάλειας και, δυστυχώς, αυτές τις ιδεοληπτικές αγκυλώσεις των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. τις πληρώνει ο ελληνικός λαός, με τις καταλήψεις δημόσιων κτιρίων, τις βιαιοπραγίες, τα γκέτο που διαμορφώνονται (Εξάρχεια, Πανεπιστημιούπολη) και τις άνομες συμπεριφορές έναντι μιας δημοκρατικής πολιτείας. Στην τελική ανάλυση, το θέμα είναι βασικό ζητούμενο μιας δημοκρατικής αντίληψης που θα πρέπει να κυριαρχεί σε μια ευνομούμενη πολιτεία, απέναντι στην αυταρχικότητα και το φασισμό.
ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής