Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ο Εσμαΐλ Μπαγκάι, «ενώ διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν σε ορισμένα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης για μία συνάντηση ανάμεσα στον Ίλον Μασκ και τον μόνιμο αντιπρόσωπο του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, εξέφρασε έκπληξη για την ευρεία κάλυψή της από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης», ανέφερε το IRNA.
Οι New York Times ανέφεραν προχθές, Πέμπτη, ότι ο Μασκ, που είναι σύμβουλος του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, συναντήθηκε με τον Ιρανό πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη τη Δευτέρα «προκειμένου να κατευνάσει τις εντάσεις» ανάμεσα στην Τεχεράνη και τη χώρα του.
Η αμερικανική εφημερίδα, που επικαλείται δύο ιρανικές πηγές οι οποίες δεν κατονομάζονται, διευκρινίζει πως η συνάντηση ανάμεσα στον Ίλον Μασκ και τον Ιρανό διπλωμάτη, τον Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί, διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα.
Οι ΗΠΑ και το Ιράν, άλλοτε στενοί σύμμαχοι, διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις το 1980, λίγο μετά την Ισλαμική Επανάσταση που ανέτρεψε τη δυναστεία των Παχλαβί την οποία υποστήριζε η Ουάσινγκτον.
Στη διάρκεια της πρώτης θητείας του (2017-2021), ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν θιασώτης μιας πολιτικής “μέγιστης πίεσης” απέναντι στο Ιράν και επανέφερε βαριές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, τις οποίες διατήρησε η κυβέρνηση Μπάιντεν.
“Κρυφή συνάντηση”, “νέα διπλωματική οδός” ή “προδοσία”: οι ιρανικές εφημερίδες –που κυκλοφόρησαν πριν από τη διάψευση της Τεχεράνης– ήταν διχασμένες σήμερα στο θέμα της συνάντησης και καλούσαν να μην υπερβάλλεται η σημασία της.
Μυστική διπλωματία Ελον Μασκ για εκτόνωση με το Ιράν
Ως άνθρωπο ειδικών διπλωματικών αποστολών φαίνεται πως χρησιμοποιεί ο Τραμπ τον Ελον Μασκ, εκπέμποντας ιδιαιτέρως αμφίσημα μηνύματα σχετικά με τις προθέσεις και τις μεθόδους του.
Από την άλλη πλευρά, το CNN έγραψε προ ημερών, ότι ο ιδιοκτήτης της Tesla θα μπορούσε να παίξει ρόλο ανάλογο με του Χένρι Κίσινγκερ το 1971 στην προσέγγιση των ΗΠΑ με την Κίνα, λόγω των επιχειρηματικών του δεσμών με το Πεκίνο.
Για αρχή ο πρώτος δισεκατομμυριούχος του πλανήτη φέρεται να έριξε τις πρώτες γέφυρες με την Τεχεράνη για λογαριασμό του νέου πλανητάρχη! Eπικαλούμενοι ιρανικές διπλωματικές πηγές, οι «New York Times αποκάλυψαν χθες, ότι ο Ελον Μασκ συναντήθηκε μυστικά την Δευτέρα με τον μόνιμο αντιπρόσωπο του Ιράν στον ΟΗΕ, Αμίρ Σαεϊντ Ιραβανί.
Κατά το ρεπορτάζ η συνάντηση κράτησε μια ώρα και κύλησε σε «θετικό» κλίμα, καθώς είχε στόχο να αποκλιμακώσει σε πρώτη φάση την ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν. Ούτε το επιτελείο του Τραμπ ούτε η ιρανική αντιπροσωπία στον ΟΗΕ θέλησαν να την επιβεβαιώσουν, δεδομένου οι δύο πλευρές -ιδίως η αμερικανική- επιθυμούν προς το παρόν οι επαφές τους να διεξάγονται ατύπως.
Η αποκάλυψη των «New York Times» εκπέμπει ανάμικτα μηνύματα για τις προθέσεις του Τραμπ απέναντι στο Ιράν, μιας περιφερειακής δύναμης που αντιμετώπισε με έντονη εχθρότητα στην πρώτη θητεία του. Ως γνωστόν, ο Τραμπ «έσκισε» την πολυμερή διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν που είχε πετύχει ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, και πολλαπλασίασε τις κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Ωστόσο, προχθές Πέμπτη, τρεις μέρες μετά τη φημολογούμενη συνάντηση Μασκ-Ιραβανί, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, Αμπάς Αρακτσί, συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι, για να τον διαβεβαιώσει πως η χώρα του είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα, αλλά όχι «υπό το κράτος πιέσεων και εκφοβισμών». Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές το Ιράν στέλνει μήνυμα ότι θα μπορούσε να δεχθεί την επανάληψη διεθνών επιθεωρήσεων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του, αν οι ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις εγγυηθούν την απομάκρυνση της ισραηλινής απειλής.
Την επαναπροσέγγιση ΗΠΑ-Ιράν διευκολύνει η παρουσία του μετριοπαθούς Ιρανού προέδρου, Μασούντ Πεζεσκιάν, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο ΥΠΕΞ, Αμπάς Αρακτσί, ήταν ο διαπραγματευτής του Ιράν στη συμφωνία του 2015, από την οποία αποσύρθηκε στη συνέχεια ο Τραμπ.