Η Ντόρα Μπακογιάννη που ήταν η πρωταγωνίστρια μαζί με τον Κώστα Καραμανλή της άσκησης Βέτο για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ τόνισε ότι η κυβέρνηση «είδε το τυρί αλλά δεν είδε την φάκα» χαρακτηρίζοντας την συμφωνία «μια κακή συμφωνία».
«Όλοι όσοι προσεγγίζουμε το θέμα ψύχραιμα και νηφάλια, συμφωνούμε ότι όχι μόνο μπορούσαμε, αλλά έπρεπε από τις αρχές του 1990 να είχαμε βρει λύση. Όμως, τότε, δυστυχώς, μας κάλυψε το κύμα του λαϊκισμού και της πατριδοκαπηλίας. Κέρδισε ο τυχοδιωκτισμός. Κέρδισε ο καιροσκοπισμός», σχολίασε χαρακτηριστικά η βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε: «ο πρωθυπουργός έφτασε χτες να επικαλεστεί τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, έναν άνθρωπο που άφησε στην εξωτερική πολιτική ένα διακριτό αποτύπωμα. Έναν ηγέτη που ήξερε να διαπραγματεύεται για το καλό της πατρίδας» για να συμπληρώσει: «Έναν άνθρωπο του μέτρου και της λογικής που σε όλη του τη διαδρομή υπερασπίστηκε το εθνικό συμφέρον με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα».
Αγώνα δρόμου για τα αντιπλημμυρικά έργα - Το σχέδιο Χαρδαλιά για την προστασία της Αττικής
Αναφερόμενη στη διαπραγμάτευση του Βουκουρεστίου δήλωσε: «Στόχος της στρατηγικής μας το 2007/8 ήταν να μη γίνει το Σκοπιανό θέμα εσωτερικής αντιπαράθεσης. Γι’ αυτό ενημέρωσα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, πριν ξεκινήσουμε τη διεθνή εκστρατεία εν όψει του Βουκουρεστίου. Γι’ αυτό παρουσιάσαμε την πρότασή μας στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Γι’ αυτό καταθέσαμε το σχέδιό μας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με πρόεδρο, μάλιστα, κατά ιστορική ειρωνία, τον κ. Καμμένο. Εκεί εξασφαλίσαμε τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων, εκτός βεβαίως του ακραίου ΛΑΟΣ. Επρόκειτο, άλλωστε, για θέμα μέγιστης συναισθηματικής φόρτισης που εύκολα θα μπορούσε να διχάσει τον ελληνικό λαό. Δεύτερον, η δημιουργία ενός εθνικού μετώπου και η απόλυτη ταύτιση της κυβέρνησης και, δη, του Πρωθυπουργού με τον Υπουργο Εξωτερικών και τον Υπουργό Αμύνης. Η χώρα έπρεπε να διαπραγματευθεί ισχυρή και ενωμένη. Δεν είχα, άλλωστε, καμία αμφιβολία για τις πιέσεις που θα αντιμετωπίζαμε και για το κόστος που θα είχε η πολιτική μας. Κόστος το οποίο εν τέλει κατεβλήθη. Στόχος μας ήταν και είναι μια συμφωνία που θα απαντούσε οριστικά στη λογική του Στάλιν και του Τίτο που αποτυπωνόταν στη θεωρία του Μακεδονισμού στα Βαλκάνια, που πηγάζει από τα γεγονότα του Ίλιντεν».
Για τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ανέφερε: «κ. Κοτζιά, δεν είστε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος στον οποίο προσφέρονται αντιπαροχές. Εμείς αντέξαμε, όμως. Αντισταθήκαμε και κρατήσαμε ψηλά το κεφάλι. Άλλωστε, το οπλοστάσιό μας ήταν γεμάτο διότι είχαμε πετύχει έμπρακτα την ενότητα των πολιτικών δυνάμεων. Υπερψηφίζω την πρόταση δυσπιστίας. Άπαξ και υπογραφεί αυτή η συμφωνία παράγει έννομα αποτελέσματα και καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί ούτε να την αρνηθεί, ούτε να μην την υποστηρίξει. Ειλικρινά πιστεύω ότι όσο ταχύτερα απελευθερωθεί η χώρα από εσάς, τόσο πιο γρήγορα θα βρούμε τον δρόμο για το αύριο».
Τέλος, η κ. Μπακογιάννη επισήμανε: «Μπορούμε να πετύχουμε μία καλύτερη συμφωνία και πρέπει να κάνουμε αυτή την προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Θα το κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ αφού απαλλάξει τη χώρα από το καρκίνωμα αυτής της κυβέρνησης».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]