Η ρύθμιση αυτή, η οποία εκτιμάται ότι θα βοηθήσει σημαντικά στον έλεγχο πλασματικών χρεώσεων προς τον ΕΟΠΥΥ, περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή. Πρόκειται για μία από τις δεκάδες ρυθμίσεις στο χώρο της Υγείας, όπως η μηδενική συμμετοχή σε γενόσημα φάρμακα για χρονίως πάσχοντες και δικαιούχους ΕΚΑΣ, αλλά και η εισαγωγή «voucher» για αγορά γυαλιών οράσεως και παροχών ειδικής αγωγής.
Λειτουργία
Μέσω μιας διαδικασίας που μοιάζει με την ενημέρωση κίνησης λογαριασμού που παρέχουν πολλές τράπεζες στέλνοντας sms, ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις δαπάνες που πραγματοποιεί. Για παράδειγμα, εάν υποβληθεί σε μια μαγνητική τομογραφία θα λάβει sms ή μέιλ που θα τον ενημερώνει ότι πραγματοποίησε την τάδε εξέταση και το κόστος της. Στην περίπτωση που ο ίδιος δεν έχει κάνει τη συγκεκριμένη εξέταση θα έχει τη δυνατότητα να μπαίνει στον ασφαλιστικό του φάκελο και να πραγματοποιεί απόρριψη της χρέωσης μέσω του σχετικού «κουμπιού» που ετοιμάζεται από τον ΕΟΠΥΥ. Η πράξη αυτή θα μπλοκάρει άμεσα τη διαδικασία αποζημίωσης του παρόχου, στην προκειμένη περίπτωση του διαγνωστικού κέντρου.
Ο φάκελος δαπάνης ασφάλισης Υγείας υπάρχει ήδη και τον έχουν ενεργοποιήσει και περίπου 60.000 ασφαλισμένοι. Η realtime ενημέρωση και η δυνατότητα ένστασης από τον ασφαλισμένο είναι οι νέες ρυθμίσεις που αναμένεται να ενεργοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.
Ο ασφαλισμένος έχει πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο ασφάλισης με μοναδικό κωδικό που του παρέχει ο ΕΟΠΥΥ και ενεργοποιείται μέσω των γιατρών.
Σημειώνεται πως ο φάκελος αυτός αφορά μόνο σε δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει οι ασφαλισμένοι και δεν περιλαμβάνει ιστορικό Υγείας και παθήσεων. Πρόκειται για διαφορετικό ηλεκτρονικό φάκελο, τον ιατρικό, ο οποίος πραγματοποιείται μέσω της ΗΔΙΚΑ και ο οποίος είναι άγνωστο πότε θα είναι … στον αέρα και θα επωφελούνται οι ασφαλισμένοι, παρά τις πολλαπλές εξαγγελίες.
Αξίζει να σημειωθεί επιπλέον ότι στη νέα διαδικασία αυτόματης ένστασης του ασφαλισμένου για δαπάνες του ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνονται όλες οι παροχές (εξετάσεις, αναλώσιμα είδη κ.ά.), εκτός του φαρμάκου καθώς η συνταγογράφηση δεν γίνεται μέσω ΕΟΠΥΥ αλλά μέσω ΗΔΙΚΑ. Θα μπορεί και στο φάρμακο, αλλά με κάποια καθυστέρηση, και με τη διερεύνηση να γίνεται σε δεύτερη φάση, ενώ έχει αποζημιωθεί ο πάροχος.
Γενόσημα, οπτικά
Μια σειρά διατάξεων σε εκκρεμότητες που είχαν συμφωνηθεί με τους θεσμούς στο χώρο της Υγείας περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο. Η πλέον σημαντική για τον πολίτη ρύθμιση αφορά στη συμμετοχή στα γενόσημα φάρμακα. Πλέον, για συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων που είχαν συμμετοχή για γενόσημα φάρμακα 10% – πρόκειται για ασφαλισμένους που πάσχουν από χρόνιες ή και σοβαρές παθήσεις, για τους κάθε φορά δικαιούχους ΕΚΑΣ και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους – η συμμετοχή μηδενίζεται. Η Αριστοτέλους εκτιμά ότι το μέτρο θα λειτουργήσει ως κίνητρο για τους ασθενείς να επιλέγουν γενόσημα έναντι του πρωτότυπου φαρμάκου.
Οσον αφορά στα «επίμαχα» θέματα συμβασιοποίησης οπτικών και λειτουργών ειδικής αγωγής με τον ΕΟΠΥΥ, μετά την… αποτυχία στην προσπάθεια να συμβληθούν οι οπτικοί με τον Οργανισμό, το υπουργείο Υγείας θεσπίζει για τις δύο αυτές κατηγορίες παρόχων ένα είδος «voucher». Θα εκδίδεται βεβαίωση, ως παράρτημα της γνωμάτευσης, με μοναδικό αριθμό, με την οποία θα προμηθεύονται για παράδειγμα τα γυαλιά τους από το κατάστημα οπτικών οι ασφαλισμένοι, χωρίς οι ίδιοι να χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη.
Επιπλέον, με το πολυνομοσχέδιο αίρεται ο περιορισμός ανάπτυξης μόνο μιας ειδικότητας σε Μονάδες Ημερήσιες Νοσηλείας, οι οποίες με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου θα μπορούν να αναπτύσσουν περισσότερες, εφόσον τηρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για τη διασφάλιση της δημόσιας Υγείας.
Οικογενειακός ιατρός
Μια σειρά προτεραιοτήτων και για το χώρο της Υγείας περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022. Η ανάπτυξη του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η ενίσχυση της δημόσιας Υγείας με νέο προσωπικό, η ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης αλλά και η ανάπτυξη πολυδύναμων κέντρων κατά των εξαρτήσεων είναι ορισμένες εξ αυτών. Προβλέπεται, μάλιστα, ότι οι δαπάνες νοσοκομείων και πρωτοβάθμιου δικτύου Υγείας θα αυξηθούν σωρευτικά κατά 195 εκατ. ευρώ την περίοδο 2018-2021 σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο 2018-2021 που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2017.
ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]