Η αξιωματική αντιπολίτευση δίνει μέσα από μία προγραμματική αντεπίθεση έμπρακτη απάντηση στην προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να δημιουργήσει διαιρετικές γραμμές με βάση το παρελθόν, την ώρα που η ελληνική κοινωνία ζητά κρίσιμες απαντήσεις για το μέλλον.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η Πειραιώς στην πλήρη κωδικοποίηση των δεσμεύσεών της για το επιχειρείν μέσα από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΕΒ, η οποία θεωρείται κομβικής σημασίας καθώς μίλησε για την «επιχειρηματικότητα με αξίες» θέτοντας το πλαίσιο για μια ειλικρινή συμφωνία, που εκτός από τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα περιλαμβάνει κανόνες και υποχρεώσεις για την επιχειρηματική κοινότητα να επενδύει, να καθιστά τους εργαζομένους συμμέτοχους στην επιτυχία και να επιδεικνύει αυξημένη κοινωνική ευθύνη.
Οι δεσμεύσεις για φόρο 20%, μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30%, φόρο στα μερίσματα 5%, εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή 9%, χαρακτηρίζονται από την Πειραιώς «αδιαπραγμάτευτες». Αλλά θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό ότι ο κ. Μητσοτάκης έκανε και μία «πρωτόγνωρη διαχρονική αυτοκριτική για τον τρόπο που λειτουργούσε το επιχειρηματικό μοντέλο».
Συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. είναι σαφείς, μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ως προς τη συνολική απόρριψη παθογενειών του παρελθόντος: «Δεν μιλάμε για επιστροφή στην κανονικότητα αλλά για δημιουργία μιας νέας κανονικότητας. Λέμε όχι στη στρεβλή “κανονικότητα” που οδήγησε στην κρίση».
Πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το σχέδιο για τον τουρισμό που καταρτίστηκε με το βλέμμα «στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του πιο καθοριστικού κλάδου της ελληνικής οικονομίας». Και κυρίως «στη θωράκισή του ώστε να διασφαλισθεί ότι η ανάκαμψη του κλάδου θα παραμείνει διατηρήσιμη σε βάθος χρόνου».
«Πρέπει να θωρακίσουμε το τουριστικό προϊόν με ευθέως ανταγωνιστικό ΦΠΑ», υπογραμμίζουν στην Πειραιώς, εξηγώντας πως η ένταξή του στο συντελεστή ΦΠΑ 11% συνιστά «στρατηγικό στόχο» του προγράμματος της Ν.Δ. Οταν ο ΦΠΑ στις ανταγωνιστικές χώρες -όπως Κροατία, Ιταλία, Τουρκία, Κύπρος- κινείται μεσοσταθμικά στο 10-11%, «η μείωσή του και στην Ελλάδα είναι επιτακτική ανάγκη για να θωρακισθεί ανταγωνιστικά ο τουρισμός μας ακόμη και αν παρ’ ελπίδα παρέλθει η σημερινή ευνοϊκή συγκυρία», σημειώνουν στην Πειραιώς.
Πρώτο βήμα, πάντως, θα αποτελέσει η επιστροφή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, όπου βρισκόταν πριν τον αυξήσει η σημερινή κυβέρνηση. Και δεν ήταν τυχαία η υπενθύμιση από τον κ. Μητσοτάκη ότι η μείωσή του είχε γίνει μονομερώς από την κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ στις προθέσεις της Ν.Δ. είναι να επανεξετασθεί, με στόχο την κατάργησή του, και το τέλος διανυκτέρευσης «που εντελώς αχρείαστα επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ».
Στη Ν.Δ. παρακολουθούν την προσπάθεια του πρωθυπουργού να εμφανιστεί και εκείνος με ατζέντα μείωσης φόρων, αλλά προεξοφλούν την αποτυχία του να πείσει την κοινωνία. «Πιστεύουν αλήθεια οι πολίτες ότι ο κ. Τσίπρας, που θα μείνει στην Ιστορία ως ο πρωθυπουργός των φόρων, ξαφνικά κατάλαβε ότι η ανάπτυξη θα επιτευχθεί από την ανατροπή της πολιτικής που ο ίδιος επέβαλε;», διερωτώνται γαλάζιες πηγές και προσθέτουν: «Ποιον θα εμπιστευθούν; Τη Ν.Δ., που πάντα πίστευε στην ανάγκη αναπτυξιακών επενδύσεων μέσω του ιδιωτικού τομέα, ή τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει πολεμήσει κάθε αναπτυξιακή και επενδυτική προσπάθεια τα τελευταία τρία χρόνια;».
Ανησυχία για Σκοπιανό
Η έμφαση στο θετικό προγραμματικό λόγο συμβαδίζει από πλευράς Ν.Δ. και με εγρήγορση σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Σκοπιανό. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κρύβει την ανησυχία της και αναμένει επίσημη ενημέρωση, θεωρώντας πολύ αρνητικό που οι πληροφορίες σε σχέση με την πορεία των διαπραγματεύσεων ανακύπτουν, κυρίως, από δηλώσεις αξιωματούχων της γειτονικής χώρας.
Η Ν.Δ. θεωρεί επιβεβλημένο η κυβέρνηση «να ενημερώνει υπεύθυνα τους πολίτες και τα πολιτικά κόμματα για το τι ακριβώς διαπραγματεύεται». Θέτει παράλληλα με σαφήνεια το πολιτικό ζήτημα που σχετίζεται με τις διαφορετικές απόψεις που υφίστανται στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας, θεωρώντας ότι είναι σημαντικό θέμα εάν ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχει τη στήριξη και των δύο κυβερνητικών εταίρων.
«Αν πρόθεση του κ. Τσίπρα είναι να δεσμεύσει τη χώρα για μια τόσο σημαντική εθνική υπόθεση, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να επιβεβαιώσει τη στήριξη της κυβερνητικής του πλειοψηφίας. Εάν δεν έχει τη στήριξη Καμμένου, διαπραγματεύεται ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως πρωθυπουργός», τονίζουν γαλάζιες πηγές.
Πάει Μόναχο ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Μέσα στην πολύ κρίσιμη τρέχουσα συγκυρία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία και η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη, την προσεχή εβδομάδα, στο Μόναχο, όπου θα συμμετέχει σε εκδήλωση που διοργανώνει το ΕΛΚ, παρουσία σημαντικών κεντροδεξιών ηγετών, όπως η Ανγκελα Μέρκελ, και Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Γ. Ντολ, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΕΛΚ, Μ. Βέμπερ. Ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει για το μέλλον της Ευρώπης, ενώ αναμένεται να έχει και κατ’ ιδίαν επαφές στο περιθώριο της εκδήλωσης. Στο τέλος Ιουνίου αναμένεται να επισκεφθεί το Βερολίνο, όπου θα έχει και την πρώτη συνάντηση με το νέο υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]