Ο κ. Καλαφάτης καταδικάζει την επίθεση κατά του Γιάννη Μπουτάρη, εξαπολύει όμως επίθεση στον δήμαρχο της πόλης κατηγορώντας τον πως προκαλεί τις δημοκρατικές δυνάμεις και πως «χέρι-χέρι με τον κ. Τσίπρα παίζει το χαρτί του φανατισμού, της πόλωσης και του διχασμού».
Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης εκτιμά πως η Ελλάδα, με ευθύνη των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου, «κινδυνεύει να αιχμαλωτιστεί σε κακοτράχηλα μονοπάτια». Όπως λέει «συνταγματική αναθεώρηση που θα χαρίζει, άμεσα ή έμμεσα, μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα στα Σκόπια, θα είναι ταφόπλακα στα δίκαιά μας». Τονίζει πως «δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος, ούτε μακεδονική ταυτότητα, ούτε μακεδονική γλώσσα» στέλνοντας το μήνυμα στην κυβέρνηση να «μην διανοηθούν να βάλουν τους Σκοπιανούς κληρονόμους στην ιστορία μας».
Τέλος ο κ. Καλαφάτης κατηγορεί την κυβέρνηση για πολιτική απάτη όσον αφορά τη θέση της για καθαρή έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.
Ακολουθεί η συνέντευξη του βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρου Καλαφάτη στον Δημήτρη Κοτταρίδη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Κύριε Καλαφάτη, μετά την τραμπούκικη επίθεση εναντίον του, ο κ. Μπουτάρης μίλησε για την ανάγκη να μην γυρίσει η μαυρίλα και ο φασισμός στη Θεσσαλονίκη. Τι απαντάτε;
Καταδίκασα από την πρώτη στιγμή απερίφραστα και χωρίς αστερίσκους την εναντίον του επίθεση. Εκείνο που έχω να προσθέσω είναι τούτο: φασιστικό είναι να λοιδορεί κανείς, να ισοπεδώνει και να χαρακτηρίζει φασιστικές όλες τις έως τώρα δημοκρατικά εκλεγμένες -δεξιές, κεντρώες και αριστερές- διοικήσεις. Φαίνεται, όμως, πως το μόνο που έμαθε στο δημόσιο βίο είναι να προκαλεί για να συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας. Προκάλεσε τους Ποντίους δηλώνοντας, με ανοίκειο τρόπο, την αδιαφορία του για τη γενοκτονία. Προκάλεσε όλους εμάς τους Μακεδόνες, αποκαλώντας τα Σκόπια «Μακεδονία». Προκαλεί, τώρα, και όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις. Χέρι- χέρι με τον κ. Τσίπρα, παίζει το χαρτί του φανατισμού, της πόλωσης και του διχασμού. Είναι το τελευταίο χαρτί των τελειωμένων και είναι εθνικά επικίνδυνο.
Μια προσωπική ερώτηση: Στις επόμενες εκλογές για τον δήμο, θα είστε υποψήφιος;
Παραμένω επικεφαλής των «Εντάξει» μέχρι τη λήξη της θητείας μας. Στον εκλογικό στίβο, όμως, που απλώνεται μπροστά μας θα είμαι παρών μόνο ως υποψήφιος βουλευτής. Εκτιμώ, ταυτόχρονα, ότι τις εκλογές στον Δήμο θα τις κερδίσει ο υποψήφιος που θα υποστηρίξει η Νέα Δημοκρατία και θα συμβάλλω, με όλες τις δυνάμεις μου, στη νίκη για την πόλη μας.
Μέλος του Δ.Σ. και των «Εντάξει» έχει αναγγείλει συνέντευξη για να ανακοινώσει -λέει- τις αποφάσεις του. Μπορεί να θέσει δική του υποψηφιότητα;
Προεδρία της δημοκρατίας: Οι Σπαρτιάτες δεν θα στηρίξουν τον Κωνσταντίνο Τασούλα
Αυτό δεν το ξέρω. Είναι αυτονόητο, όμως, πως όποιος προχωρήσει σε τέτοιες αποφάσεις θέτει εαυτόν εκτός συνδυασμού.
Πότε βλέπετε τις εθνικές εκλογές;
Είναι προφανές ότι Τσίπρας και Καμμένος θέλουν να κρατηθούν όσο μπορούν περισσότερο στις καρέκλες που χάνουν. Καταρρέουν, όμως, προκαλούν αδιέξοδα και θα αναγκαστούν να αποδράσουν. Και αυτό μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή. Ακόμη και κατόπιν συμπεφωνημένης διαφωνίας.
Αναφέρεστε, προφανώς, στο θέμα της ΠΓΔΜ και το ενδεχόμενο διαφωνίας σε μια διμερή συμφωνία. Για όσα ήδη ακούγονται, εσείς τι λέτε;
Εφόσον ισχύουν όσα δηλώνει ο κ. Ζάεφ, η Ελλάδα -με ευθύνη Τσίπρα και Καμμένου- κινδυνεύει να αιχμαλωτιστεί σε κακοτράχαλα μονοπάτια. Ας μην διανοηθούν, λοιπόν, να εγκαταλείψουν τα μόνα όπλα μας για να πάρουν υποσχετικές του αέρα. Η απόφαση του Βουκουρεστίου, η απόφαση που ανέτρεψε τη δυναμική των εξελίξεων και ανάγκασε τα Σκόπια να ζητούν διαπραγμάτευση, λέει «πρώτα λύση και μετά ένταξη στο ΝΑΤΟ». Και η λύση αυτή δεν μπορεί να αφήνει καμιά δυνατότητα στους Σκοπιανούς να εμφανίζονται σαν Μακεδόνες. Η παρακαταθήκη της Μακεδονίας -όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- είναι ελληνική. Και η παρακαταθήκη αυτή δεν παζαρεύεται και δεν εκχωρείται. Μη λέει, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας ότι πάει να πάρει και όχι να δώσει.
Πάντως η κυβέρνηση αφήνει να φανεί ότι η λύση θα ολοκληρωθεί με συνταγματική αναθεώρηση στο γειτονικό κράτος για την απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών.
Δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος, ούτε μακεδονική ταυτότητα, ούτε μακεδονική γλώσσα. Μην διανοηθούν, λοιπόν, να βάλουν τους Σκοπιανούς κληρονόμους στην ιστορία μας. Μη νομίσουν πως μπορούν να διαγράψουν και να ξαναγράψουν την ιστορία. Και βέβαια, μην πιστέψουν πως έχουν το μπόι που δείχνει ο ίσκιος τους τ΄ απόγευμα.
Η κυβέρνηση, πέρα από το ονοματολογικό, ετοιμάζεται να πανηγυρίσει την έξοδο από τα μνημόνια, διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν άλλα μέτρα και εμφανίζεται αισιόδοξη για την επόμενη μέρα. Εσείς μιλάτε για τέταρτο Μνημόνιο. Πού το βρήκατε αυτό;
Την ίδια μέρα που ο κ. Τσίπρας εμφανιζόταν στη Βουλή για να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία ως προς την πορεία των διαπραγματεύσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποιούσε κείμενο 40 σελίδων με τον τίτλο «συμπληρωματικό Μνημόνιο». Ο ίδιος το ήξερε, αλλά δεν είπε κουβέντα. Κι αυτό δεν ήταν αυταπάτη, αλλά απόπειρα πολιτικής απάτης, που θα καταρρεύσει πλήρως σε λίγες μέρες, όταν θα φέρουν στη Βουλή τα προαπαιτούμενα και το νέο Μεσοπρόθεσμο. Εάν, λοιπόν, δεν θέλουν να το πουν 4ο Μνημόνιο, ας το πουν όπως θέλουν. Είναι, όμως, Μνημόνιο, που ξεκινά από εκεί που τελειώνει το τρέχον και φτάνει ως το 2022. Περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων, την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, τη μείωση του αφορολόγητου και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% μέχρι και το 2022. Με την εφαρμογή του, όλοι θα πληρώνουμε επιπλέον φόρο 600 ευρώ, ενώ οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα χάσουν από ένα έως και τρία μηνιάτικα. Επιπλέον -όπως ομολόγησε ο κ. Τσακαλώτος- η Ελλάδα θα βρίσκεται κάτω από αυστηρή εποπτεία, πράγμα που δεν έγινε για καμιά άλλη χώρα.
Από τον Αύγουστο, πάντως, η χώρα βγαίνει στις αγορές…
Πράγματι. Ενώ μένουμε στα Μνημόνια, βγαίνουμε στις αγορές. Και βγαίνουμε δυστυχώς χωρίς τις αναγκαίες προϋποθέσεις. Η κυβέρνηση άφησε στα αζήτητα 28 δισ. ευρώ από την τελευταία δανειακή σύμβαση, το δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλότερο απ΄ ό,τι το πήρε και τα επιτόκια στην αγορά δεν απέχουν από εκείνα που μας οδήγησαν στα Μνημόνια. Απαιτείται πολλή προσοχή και βαθειά αίσθηση ευθύνης – ιδίως, μάλιστα, ενόψει εξελίξεων στην Ιταλία και την Ισπανία- για να μη μείνει η χώρα ξυπόλητη στ΄ αγκάθια. Μη θυσιάσουν το μέλλον της χώρας στο βωμό καιροσκοπικών επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]